Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Karlovarsku cvičili s Krizovou mapou Česka, která je projektem České televize

Nový projekt veřejnoprávní České televize s názvem Krizová mapa Česka si v pondělí vyzkoušeli hasiči v Karlovarském kraji. Digitální mapa shromažďuje informace o mimořádných událostech při velkých živelných katastrofách.

Nahlížet do mapy v průběhu řešení těchto událostí může na internetu kdokoliv. Během cvičení s názvem Populex si možnosti krizové mapy vyzkoušely krizové štáby měst i hasičů.

Mapa není aktivní v době, kdy nikde v republice nehrozí žádná kalamita. Pro účely cvičení byla spuštěna a v první fázi bylo nutné do mapy zadat určité množství událostí. Společně s hasiči tak cvičili i studenti ze středních škol z Chebu, Sokolova, Karlových Varů a Ostrova, kteří pod dohledem hasičů posílali takzvané reporty, tedy hlášení o aktuálním dění v kraji. Předlohou jim byla náhlá povodeň. Do mapy tak zapisovali stoupající hladiny řek, sesuvy půdy, zatopené silnice, evakuované tábory či celé obce. Zároveň ale zadávali i velké požáry či další události.

Než se událost na mapě na internetu objeví, musí ji v Praze v České televizi ověřit a vyhodnotit, zda je to událost, která zapadá do projektu krizové mapy. Studenti během dvou hodin zadali téměř pět set událostí. Ty, které se nakonec v mapě objevily, následně začaly řešit svolané krizové štáby na obcích s rozšířenou působnosti v Chebu, Sokolově, Karlových Varech a Ostrově.

Zároveň zasedal krizový štáb Hasičského záchranného sboru, který ve spolupráci s krizovými štáby na obcích a krizovým štábem Karlovarského kraje zkoušel činnost při podobných katastrofách. Štáby si musely poradit především s různými evakuacemi, ale i s železniční nehodou po sesuvu půdy či zaplavenými trafostanicemi s výpadkem elektrické energie.

Společně s hasiči a pracovníky krizových štábů na obcích se cvičení zúčastnili také zástupci neziskových organizací, konkrétně Adra, Člověk v tísni, Český červený kříž a Farní charita z Karlových Varů. Ti řešili například požadavky na zajištění dobrovolníků pro úklid po povodni nebo zajištění humanitární pomoci. I takové požadavky vzešly z hlášení do krizové mapy.

Projekt České televize nenahrazuje tísňové linky. Pokud by někdo měl problém a potřeboval by pomoc, musí volat na tísňová volání. Údaje z krizové mapy slouží k informovanosti o celkové situaci v určité oblasti. Do hlášení je možné vložit fotografie z místa události či krátké video. Mapa tak může sloužit jako varování, kam by se například při povodních nemělo jezdit z důvodu zatopených silnic, ale i pro zjištění, zda třeba někdo neshání dobrovolníky pro úklid po záplavách a podobně.

Česká televize by měla krizovou mapu spouštět vždy, pokud nějakou oblast republiky zasáhne rozsáhlá živelní katastrofa. Pro zapsání hlášení je možné využít jak samotný portál krizové mapy či odkaz na sociálních sítích.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet