Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hadicové koše

V této sekci obvykle představujeme požární automobily, nyní ale uděláme výjimku a seznámíme vás s poslední dobou velmi žádanou pomůckou v řadách hasičů, která se nazývá prostě a jednoduše – koš na hadice.

Koše na požární hadice u nás stále ještě nepatří k běžné výbavě požárních automobilů. Jejich výhody při zásahu nás však začínají pomalu přesvědčovat o účelnosti jejich použití. Co zatím stále brání jejich masivnějšímu rozvoji, je poměrně vysoká pořizovací cena. Většina výrobců zejména kvůli váze přistupuje ke svařovaným hliníkovým košům plněným vrchem nebo jedním z boků.

Nepodstatným prvkem kromě ceny je také jejich užitná hodnota. Stále se bohužel setkáváme s tím, že zejména tuzemští výrobci požárních automobilů nebo příslušenství vyrobí koše podle zahraničních vzorů, ale chybí jim při tom zkušenosti z vlastní požární praxe a koše pak mají sice hezký design, ale jejich funkce není nejlepší.

Hlavní výhoda košů na požární hadice se ukazuje právě v současné době, kdy první výjezd většiny jednotek vyjíždí v redukovaném početním stavu. Právě v tuto chvíli je díky košům hasič schopen vzít s sebou bezpečně v lehkém přepravním boxu bez problému dvě hadice do jedné ruky, aniž by přitom výrazně zvětšoval svoji šířku. V ideálním případě je jeden hasič schopen i za použití dýchací techniky natáhnout ve velmi krátkém čase funkční hadicové vedení až 80 metrů dlouhé (nebo 60, 40, 20) při provedení jediného spoje! (nepočítáme-li zapojení hadice na stroj, což může a většinou i dělá strojník).

Proto Vám dnes uvádíme příklad z praxe, kdy se vlastního nápadu, ale hlavně také realizace ujal profesionální hasič ze stanice v Děčíně. Několik měsíců nápad nosil v hlavě, pak jej začal realizovat, postupně vylepšovat a dnes všem, kteří mají hlouběji do kapsy a nemohou si dovolit kupované řešení, přináší návod, jak si funkční a hlavně vyzkoušené koše vyrobit téměř doma s použitím minimálního vybavení.

Hodnoty pro koše:

Pro hadice typu „C“:

délka 700 mm
šířka 135 mm
výška 350 mm

Pro hadice typu „B“:

délka 700 mm
šířka 155 mm
výška 380 mm

Při výrobě jsem použil běžně prodejnou síť o rozměrech 1 000 mm x 2 000 mm s roztečí oka 50 mm x 50 mm.

Při rozměřování hlavní části se začíná a končí vždy plným okem a rozměr před ohýbáním je vždy součet dvou výšek a jedné šířky. Kdo má možnost, je výhodné nechat sítě naohýbat na ohýbačce, my jsme pro postupné ohýbání použili ohřev pomocí autogenní soupravy. Po ohnutí hlavní části se ze zbytků pletiva vystřihnou oba boky, které se přivaří na již ohnutou hlavní část. Boky začínají vždy od poloviny oka a mají u koše na „C“ rozměr 350 mm x 135 mm a 275 mm x 135 mm. U koše na „B“ je to obdobné, jen šířka je 150 mm x 380 mm.

Dále je zapotřebí 4 až 5 mm drát na ucha, celková délka je cca 300 mm, z toho délka madla je 150 mm a jeho boky jsou dlouhé min. 70 mm. Vše se opět svaří, ucha jsou otočná a umísťují se za 4 okem tj. 200 mm od plného boku (ne u zkráceného!) kvůli patřičnému sklonu při chůzi do a ze schodů (poslední fotografie v galerii).

Po dokončení svářečských prací se celý výrobek obrousí a dokončí se povrchová úprava nástřikem nebo jako v našem případě se koše pozinkují.

Po dokončení povrchové úpravy se provede olemování uch vhodným materiálem (v našem případě zahradní hadice) a našijí se pásky se suchými zipy na zajištění hadic. Šířka pásků je společná nejméně 30 mm, délka pak u koše na „C“ 295 mm, z toho je 50 mm počítáno na sešití. U koše na „B“ je to 325 mm, opět 50 mm je počítáno na šití.

Výška košů může být podle možností i vyšší, já jsem byl omezen místem ve vozidle, ale jsem přesvědčen, že výška odpovídá továrním košům.

Petr Záruba, HZS ÚK, CS Děčín

Pro Požáry.cz připravil Jirka „Jarda“ Sucharda, http://hcr.kkp.cz

-wap-
Sdílet