Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nafukovací záchranná poduška (plachta) v praxi

Požáry ve výškových budovách staví před požární ochranu velmi závažné problémy.

Zvláštní starost pak připravuje osobám žijícím ve vyšších patrech a to v případech kdy při požáru zůstávají odříznuté únikové cesty.Jestliže znáte například městská sídliště (únikové průchody bez dveří , vykradené hydranty apod.) je riziko odříznutí osob více než jisté.

Jak ukazují zkušenosti ,nejčastějším zásahovým a záchranným prostředkem při požáru výškových budov jsou žebříky s akčním radiusem cca 30 metrů (cca 9 patro).Je to dostačující záchranný prostředek , alespoň dle mé desetileté zkušenosti u HZS Praha.
Velice moderním a výborným pomocníkem v případě záchrany osob při skocích z výšky je poduška ESSER.
Její využití je především tak z 85% v případech pokusu o sebevražedný skok.
Jak samotní hasiči vědí sebevražedný skok neohrožuje pouze postiženého , ale také osoby , které se ho snaží zachránit. Vzpomeňte na staré tipy plachet , kde okolo stálo cca 8 hasičů a drželo plachtu přes rameno.V případě minutí skokana plachty hasič riskoval své zdraví. O příjemné úrazy v tomto případě určitě nejde.

Speciální vzduchový polštář ESSER má doskočnou plochu (7,5 m x 5,5 m to je 41,25 m2). jeho nasazení je ideální v počtu tří hasičů.Dle praktických zkoušek stavba do provozní polohy trvá 55 s i s vytažením z vozu.
Lze ho použít i v nepřístupných prostorech (dvory,šachty apod.)
Plachta (poduška) ESSER s možností nasazení při výškách až 60 metrů tj. 20 poschodí.Osobně si nedokážu tuto situaci reálně představit. Sám jsem viděl skok z 30 metrů cca 10 patro.

Popis záchranné nafukovací podušky
a) Vzduchový polštář se skládá z dvou oddělených komor do kterých je nepřetržitě vhánění vzduch.Používají se dva ventilátory.Sou­částí vybavení vozidla je přenosný agregát na výrobu el. proudu.
b) Vrchní komora má po stranách konstruovány otevírací průduchy.Při dopadu těla je právě těmito průduchy odvedena většina dopadové energie.
c) Skokan může bez cizí pomoci opustit záchranné zařízení.Zároveň ventilátory tlačí stále vzduch opět do obou komor.Za 10 sekund je poduška připravena k dalšímu skoku.

Rozměry ve složeném stavu – 80 × 150 × 60
Váha 140 kg
Váha jednoho ventilátoru cca 35 kg
Připojení 220 V – 50 Hz, 4,8 Amp.
Výkon ventilátoru – cca 10.000 m3
Sdílet