Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Represe versus prevence

Úvod do polemiky k tiché válce. Občas se z řad hasičů ozývají hlasy vyvolávající nespokojenost, popřípadě roztrpčení, nad existencí a výkony příslušníků hasičských záchranných sborů, kteří pracují na úseku prevence.

Abych pravdu řekl, nedokážu toto podivné dilema některých hasičů pochopit. Možná v tom hrají velkou roli peníze, možná také funkční zařazení lidí, kteří dělají na prevenci. Přeci jen je stále pro mnohé „mokré hasiče“ zdrcující, když vidí jak mladý kluk nebo holka, za rok práce v kanceláři, nosí zlaté hvězdy na ramenou. Zatím co on „dříč ohně“, oprašuje po x letech tvrdé a nebezpečné dřiny pár stříbrných hvězdiček. Což o to, tohle bych možná pochopil, zlato se třpytí víc než stříbro…

Nicméně nedokážu vůbec pochopit, když některý z mokrých hasičů říká, že je prevence úplně na nic. V takovém případě si dovolím tvrdit, že je to absolutní zabedněnec. Troufám si také tvrdit, že nebýt například stavební prevence a její současné úrovně, nedopadaly by zásahy hasičů tak, jak většinou dopadají. Určitě by bylo více zraněných a mrtvých civilních osob, stejně jako by bylo více zraněných a mrtvých hasičů.

Vezměme si, kolik dnes vzniká nových komplexů budov, které jsou značně rozměrné a prostorově variabilní. Kolik hasičů si uvědomuje, že stavební konstrukce mají nějakou požární odolnost. Kolik z nich dnes zná moderní koncepce obytných a polyfunkčních budov (např. provedení jejich únikových cest a zásahových cest, možnosti odvětrání, systémy stabilních hasicích zařízení nebo suchovodů, instalace požárně dělících konstrukcí atd.)? Přičemž to co je v předchozí větě uvedeno, je jen část toho, co musí preventista znát a posoudit, než dá svolení k řádnému užívání stavby.

Co se týká lidí, kteří se starají o požární prevenci, musím z vlastní zkušenosti říci, že jejich názor na mokré hasiče je a byl většinou kladný. Spíše mnohé zamrzelo, když zaslechly jejich hlasy, které proti nim nějakým způsobem brojily, většinou hloupě se značným emocionálním podkreslením. Např. se ozývalo: „Jak tohle mohl někdo takhle postavit, vždyť je to celé ze dřeva! Tady to prevence zase projela!“ Přičemž se jednalo o střechu, postavenou z dřevěných trámů, pokrytou bedněním a kanadským šindelem. Střecha opravdu hořela a celá shořela. Měla na to po patnácti minutách právo.

Uznávám, že i z prevence se občas někdo splete. Nicméně mi přijde opravdu podivné, když resorty, které se bez sebe neobejdou, mají mezi sebou zbytečné potyčky a neshody.

Radek Kislinger
Sdílet