Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejtvrdší hasič z olomouckého TFA je z Rakovníka

V Olomouci se ve středu 23. května 2007 uskutečnil Přebor České republiky hasičů v disciplínách TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije). Před a uvnitř výškové budovy Regionálního centra Olomouc (dále jen „RCO“) si na dno svých sil sáhlo 56 borců z celé České republiky.



Přebor České republiky hasičů v disciplínách TFA
V Olomouci se podobná soutěž konala již počtvrté. Hlavními pořadateli byly Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Sportovní klub při Hasičském záchranném sboru Olomouckého kraje a Česká hasičská sportovní federace. Celá soutěž TFA byla pojata jako simulace zásahové činnosti a hasiči při ní soupeřili v kompletním ochranném oděvu a za použití dýchacího přístroje. Jednalo se tedy skutečně o extrémně náročný závod, jenž klade značné nároky na fyzickou a zdravotní kondici účastníků.
Pravidla soutěže
Soutěž TFA probíhá tak, že po startu hasič uchopí dvě dvojité nezavodněné hadice B i s proudnicemi, rozvine je na 40 m, kde proudnice odloží (neodhodí) na metu, uchopí obouruční kladivo a provede 60 úderů do konstrukce hammer boxu (střídavě nahoru a dolů), překoná 2 metrovou bariéru. Dále následuje transport figuríny úchopem obouruč zezadu (Raitekův úchop) na 20 metrů směrem k lešeňové konstrukci, kde figurínu odloží, vystoupí po pevném žebři na konstrukci, kde provede vytažení 20 kg závaží lanem a položí je na podlážku lešení, sestoupí stejnou cestou dolů a vběhne do budovy RCO, kde pokračuje po předurčené trase ve výběhu do prostoru cíle, který je na chodbě nejvyššího patra budovy, tedy v 18. patře.
Trať byla postavena paralelně – zrcadlově pro současný postup dvou soutěžících startujících zároveň.
Výsledky soutěže
Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích: A – do 40 let, B – nad 40 let, C – družstva a D – JSDH. Vítězem jednotlivých kategorií byl soutěžící s nejkratším časem a v družstvech se sečetly tři nejlepší časy. V kategorii do 40 let obsadil zlatou příčku Michal Mour z HZS Středočeského kraje s nejrychlejším časem 03,59, těsně za ním doběhl na vrchol mrakodrapu a tím získal stříbrnou medaili Martin Karlec z HZS Olomouckého kraje s časem 04,00 a bronzovou příčku obsadil Zdeněk Koutník z HZS hl. města Prahy s časem 04,05.
V kategorii nad 40 let se na prvním místě umístil Josef Vlk z HZS Zlínského kraje s časem 04,49, který v celkovém pořadí skončil na vynikajícím 23. místě. Druhé místo v kategorii nad 40 let obsadil Pavel Šustr z HZS Zlínského kraje s časem 04,54 a bronzovou medaili obdržel Luděk Stauber z HZS Plzeňského kraje s časem 05,39.
Nejstarším účastníkem soutěže byl Jaromír Barcuch z Břidličné (53 let), který dokázal zdolat vysoce fyzicky náročnou trať za 08,08.
Letos poprvé soutěžili v této vysoce fyzicky náročné soutěži také dobrovolní hasiči a myslím si, že se svými výkony mohou klidně srovnávat s profesionály, vždyť první, Lukáš Novák z SDH Ústí nad Orlicí, dosáhl fantastického času 04,00 minuty. Stříbrnou příčku obsadil Zbyněk Kadlčík z SDH Kněžpole – Uherské Hradiště s časem 04,58 a bronzovou medaili vybojoval Jakub Nedoma z Kostelce na Hané s časem 05,15. V pořadí družstev se na prvním místě umístili hasiči z Prahy, následováni HZS Moravskoslezského kraje, ÚO Ostrava a HZS Olomouckého kraje, ÚO Přerov.

Poháry a věcné ceny vítězům předal plk. Ing. Libor Popp, ředitel odboru IZS a služeb HZS Olomouckého kraje a výkonná ředitelka RCO PeadDr. Olga Němcová.

Soutěž TFA patří mezi nejatraktivnější a nejpopulárnější sport v hasičské historii nejen v České republice, ale také v mnoha státech Evropské unie. Absolutní rekord na stejné trati, který činí 03,45 minuty sice překonán nebyl, ale i tak jsou časy soutěžících neuvěřitelné. Všichni si sáhli na dno svých sil a prověřili si, zda jejich vytrvalost a fyzická kondice obstojí při reálném zásahu.
Sdílet