Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti si na liberecké stanici doslova osahaly hasiče, ti si pak pro změnu vyzkoušeli pomůcky pro omezení zraku

Nevšední zážitek čekal o víkendu na děti zrakově postižené a nevidomé na liberecké stanici. Hasiči je seznámili se svým světem a poznávání probíhalo jak jinak, než převážně hmatem. Exkurze tak měla zcela netradiční formu a spoustu informací se dozvěděla jak jedna, tak druhá strana.

Děti si zopakovaly čísla tísňových linek a naučily se, jak správně nahlásit událost. Poté se plynule dostaly k tomu, jak takový hasič vypadá a co všechno musí mít na sobě. Děti se postupně seznamovaly s jednotlivými částmi výstroje až po dýchací přístroj. A jelikož se přiznaly, že v nich některé zvuky nevyvolávají zrovna příjemné pocity, zkusily si osahat hasiče s aktivním dýchacím přístrojem. Po navázání prvního kontaktu se děti osmělily a vyzkoušely si i vyváděcí masky.

Z techniky si děti pro bližší představení vybraly vůz RZA a vyzkoušely fungování vysokotlaku a potěžkaly hydraulické vyprošťovací zařízení. Hasiči pak zjišťovali zpětnou vazbu a chtěli po dětech, aby jim ukázané předměty co nejlépe popsaly. Předmětem zkoumání se stala i cisternová automobilová stříkačka, do jejíž kabiny se mohly děti posadit a přes vysílačku dostávaly od simulovaného operačního střediska zprávy, kam mají vyjet a co je na místě zásahu čeká. Velkou radostí bylo svezení v obojživelném pásovém vozidle Hägglunds.


V závěru exkurze se staly průvodci hasičů naopak děti. Hasičům přinesly několik typů simulačních brýlí, a tak si mohli vyzkoušet, jak vnímá okolí člověk s trubicovým viděním, které vzniká při určitém druhu postižení sítnice. Nechyběly brýle na praktickou nevidomost, kde šlo rozlišit pouze světlo nebo tmu na obou očích. Zajímavé byly brýle se ztrátou poloviny zorného pole či simulace vidění při glaukomu (zvýšeném nitroočním tlaku), při kterém dochází k výpadkům zorného pole a neostrému vidění.

Děti také hasičům ukázaly, jak bravurně ovládají techniku jako dotykové mobilní telefony a stejně dokonale si poradí i s tablety. Hasičům také napsaly přímo na stanici na speciálním psacím stroji Braillovým písmem vzkaz se svými zážitky a hasiči byli obeznámeni s technikou tohoto druhu písma, které tvoří mřížka šesti bodů uspořádaná do obdélníku. I v tomto písmu jsou děti schopné počítat náročné matematické příklady a používají v něm třeba smajlíky :-)


Děti, které požární stanici navštívily, jsou žáky běžných základních škol v Libereckém kraji. Vzájemný poznávací program proběhl po dohodě se Speciálněpeda­gogickým centrem pro zrakově postižené, které bylo zřízeno v roce 1995 při Základní škole a Mateřské škole při nemocnici v Liberci.

Jedno či vícedenní exkurze a pobyty jsou součástí rehabilitace a socializace dětí, které se vzájemně poznávají a druží se se skupinou zrakově postižených. Pracovnice centra se vždy snaží dětem zprostředkovat nějaký zážitek, trénují je v sebeobsluze, prostorové orientaci, pohybu či komunikaci.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet