Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přicházejí změny ve vystrojování příslušníků HZS ČR, schváleny byly nové výstrojní součástky

Tak jako v jiných rezortech, tak i v Hasičském záchranném sboru České republiky zaujímá oblast vystrojování sice malou a v pořadí důležitosti nevýznamnou roli, ale očima příslušníka sboru oblast zajisté nepřehlédnutelnou.

Pohled do historie

Toto odvětví logistiky je kontinuálně řešeno již od samého vzniku generálního ředitelství HZS ČR. Velké změny v této oblasti nastaly v letech 2003 až 2004, kdy byly vyvzorovány a postupně zavedeny nové výstrojní součástky k pracovnímu stejnokroji I.

Byly vyvolány zejména z důvodů zabezpečení jednotnosti používání stejnokrojů příslušníky HZS ČR uvnitř sboru i na veřejnosti. Další dílčí změny se podařilo realizovat až po několika letech jako reakci na malý výběr kvalitních doplňkových součástek.

Postupně bylo umožněno zavádění kvalitativně nového prádla, které má sloužit především pro největší a jednu z nejdůležitějších skupin příslušníků, a to příslušníky zařazené v jednotce PO s nerovnoměrně rozvrženou dobou služby (příslušníci ve směně – výjezdu).

V této oblasti jsme dokázali nabídnout všem příslušníkům HZS ČR nové výběrové součástky, které jsou jednak tepelně odolné a rovněž splňují požadavky na odvod vlhkosti (potu) od těla uživatele a splňují další fyziologické vlastnosti. Spektrum použití těchto součástek je možné spatřovat jako vysoce kvalitní funkční prádlo pod pracovní stejnokroje II všech typů, vzhledem k velmi vysokým užitným vlastnostem také pod zásahové oděvy a svoji oblibu nachází také při tělesné přípravě a sportovním vyžití. Tyto nové výstrojní součástky byly zařazeny do kategorie výběrových součástek a jsou rozděleny do dvou skupin:

  1. doplňky ochranného oděvu v tmavomodrém barevném provedení,
  2. spodní prádlo pro hasiče v šedém barevném provedení.

Dalším významným rokem rokem pro oblast vystrojování byl rok 2013, kdy došlo ke změně právního předpisu, ale i k vyvzorování několika nových výstrojních součástek, které budou postupně od roku 2014 zaváděny do používání.

Změny v letošním roce

Novým právním předpisem je vyhláška č. 349/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 97/2008 Sb., o vzorech služebních stejnokrojů příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky, jejich používání a způsobu vnějšího označení, a vzoru služebního průkazu (vyhláška o vystrojování a služebním průkazu příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky). Účinnost nové vyhlášky je stanovena od 1. ledna 2014.

Původní vyhláška byla zpracována v roce 2007. Praxe ukázala, že výstrojní součástky pracovního stejnokroje I v šedomodré barvě vyžadují vyšší náročnost na údržbu. Proto bylo navrženo, aby byly nahrazeny výstrojními součástkami v barvě tmavomodré, které byly dosud pouze výstrojními součástkami slavnostního stejnokroje.

Pracovní stejnokroj I a slavnostní stejnokroj se od 1. ledna 2014 liší pouze bílou košilí nebo halenkou a ozdobnými šňůrami ve stříbřitém provedení od hodnostního označení rotný do hodnostního označení nadpraporčík a ve zlatavém provedení od hodnostního označení podporučík do hodnostního označení plukovník a u generálských hodností.

Hlavním obsahem nové vyhlášky je doplnění nových výstrojních součástek a změna barvy výstrojních součástek pracovního stejnokroje I z šedomodré barvy na barvu tmavomodrou, která se již používá u slavnostního stejnokroje. U příslušnic sboru se stanou jednodušším a kvalitnějším variantním řešením v letním období letní šaty, které nahradí sukně, halenky a vázanky se sponou. Novou výstrojní součástkou pracovního stejnokroje I, ale i pracovního stejnokroje II, bude modrá polokošile s límečkem.

Plášť stejnokrojový s vložkou, který je ve výstroji HZS ČR již řadu let a je poměrně co do použitých materiálů i střihu zastaralý, je v současnosti nahrazován parkou. Zvolený vzor parky zabezpečuje veškeré potřebné užitné vlastnosti kladené na tuto součástku.

Použitím nových materiálů bude dosaženo lepších podmínek pro využití současného technického pokroku ve výrobě výstrojních součástek při zachování tradic služebních stejnokrojů příslušníků HZS ČR. Nové výstrojní součástky pro příslušníky a příslušnice zajistí při použití nových materiálů s daleko lepší užitnou hodnotou a příjemným vzhledem komfort při jejich nošení.

Vyhláška dále obsahuje drobné změny týkající se vnějšího označení stejnokrojů, nošení odznaku s identifikačním číslem a v předchozím ustanovení stanoví, že stejnokrojový plášť s vložkou a výstrojní součástky pracovního stejnokroje I v šedomodrém provedení je možné používat nejdéle do 31. prosince 2016.

Na výše uvedenou novelu vyhlášky úzce navazuje Pokyn generálního ředitele HZS ČR č. 55/2013, kterým se upravuje jednotný postup pro poskytování naturálních náležitostí potřebných pro výkon služby příslušníků Hasičského záchranného sboru ČR. Normy vystrojování STM a STŽ se nově rozdělují na dvě skupiny podle toho, zda je v rámci naturálních náležitostí poskytován pracovní stejnokroj II či nikoliv.

V přílohách pokynu je uveden přehled naturálních náležitostí při vzniku služebního poměru a po dobu trvání služebního poměru, složení a rozsah základní výbavy a přehled nepovinných a výběrových výstrojních součástek. Nově zaváděné výstrojní součástky je možné používat od 1. ledna 2014.

Nové výstrojní součástky

K vývoji nových a úpravě stávajících výstrojních součástek byla stanovena výstrojní komise, do které byli zařazeni zástupci každého HZS kraje. Nové výstrojní součástky byly na základě doporučení výstrojní komise schváleny vedením generálního ředitelství HZS ČR.

Šaty dámské letní

Materiál tvoří 43 % vlna, 55 % polyester, 2 % elastan, gramáž maximálně 190± 5 % g/m2. Je nezbytné, aby navržený materiál zabezpečil dostatečnou vzdušnost pro použití zejména v letním období, lehkost, prodyšnost, nemačkavost, stálobarevnost a jednoduchou údržbu (možnost praní). Střih je v provedení princes, výstřih polokulatý, na předním díle všité modrošedé svislé paspulky po celé délce, protisklady na předním spodním díle, zip umístěn do boku, barevné provedení tmavomodré, obdoba PS I. Umístění rukávových znaků klasicky (jako na halence), hodnostní označení vyšité na spodní části levého rukávu.

Kalhoty letní pro muže i ženy a sukně letní tmavomodrá

Materiál tvoří 43 % vlna, 55 % polyester, 2% elastan, gramáž maximálně 190± 5 % g/m2, barevné provedení tmavě modré (obdoba součástek PS I) + šedomodrý výpustek v bocích. Složení materiálu zabezpečí vhodnost použití těchto součástek pro letní období. Pro kalhoty pánské byl navržen mírně volnější střih oproti současnému provedení. Rovněž střih dámských kalhot je mírně upraven.

Halenka pro příslušnice

Stávající složení materiálu bylo ponecháno. Nepatrně byl upraven střih, provedeno mírné zúžení halenky a vynechání spodního vykrojení tak, aby střih jednoznačně zabezpečil používání této součástky dovnitř sukně.

Bunda lehká (softshellová) pro příslušníky i příslušnice

Materiál tvoří 100 % polyester třívrstvý laminát, hladký líc, membrána, jemný zateplovací fleece. Barva je tmavomodrá se svislými šedomodrými výpustky, lícová strana vzdušná, ale nepromokavá, rubová strana příjemný a hřejivý fleece. Střih bude odlišný pro ženy a pro muže.

Polokošile s límečkem

Barva je tmavomodrá se světle modrými výpustky na rukávech a límečku Pantone 19–4013 TC s použitím k PS I a PS II. Rukávové znaky budou tištěné – jsou zkoušeny na 100 cyklů údržby bez závad.

Materiál tvoří speciální dvouvrstvý (doubleface) úplet v horní (lícové) části funkční polyesterové vlákno zajišťující:

  • vysokou oděruvzdornost a životnost (proti 100% bavlně minimálně čtyřnásobnou),
  • fyziologické vlastnosti (v teple odvádí tělní tekutiny, v zimě hřeje),
  • stálobarevnost neměnící se s cykly údržby,
  • permanentní antibakteriálnost zajištěnou přítomností Ag+ iontů ve struktuře vlákna,
  • pružnost výrobku a nízkou únavu po cyklech nošení a údržby,
  • nízkou mačkavost, výrobek po údržbě není nutno žehlit, postačí pověsit na ramínko a usušit ve volném stavu.

V dolní (rubové) části jemná česaná bavlna zajišťující:

  • vynikající nesyntetický omak,
  • vysoký stupeň sání tekutin od těla,
  • na pokožku přiléhá přírodní produkt (alergici výborně snáší).

Do pleteniny je zabudováno speciální karbonové vlákno bránící elektrostatickým účinkům ve vrchní vrstvě použitého syntetického polyesterového vlákna (např. po umytí vlasů nedochází při převlékání přes hlavu k elektrostatickým výbojům). Například polokošile, kterou používá Policie ČR, je vývojově starším a méně funkčním produktem.

V současné době probíhá období zkoušení vzorků od výše uvedených součástek pro ověření užitných vlastností, vhodnosti navržených materiálů tak, abychom získali podklady pro následné zpracování technických podmínek jednotlivých součástek a následné vystavení katalogových listů

Pracovní stejnokroj II pro kategorii B (staniční oděv)

Materiál tvoří 54 % polyester, 46 % bavlna, plošná hmotnost je 240 gr/m² ± 10gr, vazba tkaniny Ripstop je v barvě tmavomodré Pantone 19–920 TC. Tkanina je vyrobena ve formě Double Face (dvouvrstvá textilie). Rubová strana je tvořená 100% bavlnou, čímž je pro styk s pokožkou zaručen příslušný fyziologický efekt.

V lícní části tkaniny je použito speciální vysocepevnostní vlákno na bázi polyesteru v nekonečné formě zajišťující následující užitné vlastnosti:

  • stálobarevnost, neměnící se s provedenými cykly údržby (nedochází k tzv. šisování barvy, část oděvu např. zničené kalhoty lze vyměnit i po dlouhodobějším užívání a přitom bude docíleno shody barvy blůzy i kalhot),
  • nízká únava po cyklech nošení a předepsané údržby,
  • vysoká oděruvzdornost – pětkrát vyšší oproti standardní PS II zhotovené ze 100% bavlny a třikrát vyšší oproti PS II zhotovené ze směsového materiálu bavlna/polyester,
  • výrobek nežmolkuje ani při vysokém odírání.

Samotná funkčnost oděvu je navíc zvýšena povrchovou teflonovou úpravou lícové části tkaniny. Oděv má špičkové vlastnosti zajišťující vodoodpudivost i po 50 cyklech předepsané údržby (tj. asi 50 měsíců),

Hladká a uzavřená konstrukce lícové vrstvy textílie podporuje vodoodpudivost a zachycení nečistot (snížená špinivost), navíc při hrubém mechanickém ušpinění (např. bláto) lze tyto hrubé nečistoty snadno a rychle na místě odstranit slabým proudem vody, aniž by došlo k jejímu průniku skrz tkaninu na pokožku.

Zdroj: Časopis 112

Sdílet
Přiložené soubory
vyhlaska_349_2013_Sb.pdf zobrazit online PDF 127 kB