Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Budoucí velitelé HZS absolvovali ve Frýdku-Místku kurz „Taktické řízení“, zvládli ho na jedničku

V sedmém týdnu tohoto roku úspěšně absolvovali budoucí velitelé HZS kurz Taktické řízení konané ve Školním a výcvikové středisku HZS ČR ve středisku Frýdek Místek. Rok od roku je náročnější pro hasiče zasahovat u mimořádných událostí v naší uspěchané době a tomu se podřizují i postupy výuky v těchto kurzech.

Budoucí velitelé jsou připravování na různorodé zásahy, pro které jsou určeni (a nejen to) hasiči na jejich řešení a likvidaci. Z tohoto důvodu je vysokým požadavkem příprava hasiče již před nástupem na tento kurz.

Abychom se mohli věnovat čistě rozhodování velitele a způsobům nasazení sil a prostředků na místě zásahu, musí budoucí velitel mít dokonalé znalosti řadového hasiče.

Bohužel je tento kurz o to náročnější z důvodu samostudia během kurzu. Myslím si, že provádí-li se pravidelná odborná příprava dle plánu a není to jen tzv.“ podpisová akce“, je hasič připraven. Ale toto je záležitost jednotlivých stanic, směn, velitelů. My na vzdělávacích zařízeních ty rozdíly bohužel vidíme.

Kdo je to velitel JPO v operačním řízení? Je to člověk, který má odpovědnost za svou jednotku během výjezdu k mimořádné události. Kdo je velitel zásahu? Je to hasič (velitel jednotky PO), který má odpovědnost za správně vedený zásah na místě mimořádné události, za bezpečnost zasahujících a občanů.

K tomuto účelu může využívat pravomocí umožňující legislativou. Ta samá legislativa obou výše uvedených stanovuje i povinnosti. I na to je zaměřen kurz pro velitele HZS.

Na této úvaze je postaven modernizovaný kurz, takže se výuka může čistě věnovat rozhodování, delegování, předávání informací složkám IZS apod. Bohužel neznalosti zde jsou brzdou.

Naštěstí takovou zásadní brzdu jsem v tomto kurzu nenalezl, takže mohu říci, že tito velitelé úspěšně absolvovali:

  • Výcviky v ohňových trenažérech v Brně se zaměřením na velení u zásahu v podmínkách reálného požáru
  • Osvojení nových technik hašení
  • Výcviky v rozhodování velitele zásahu v různých situacích (požár, záchrana, atd.)
  • Výcviky v oblasti práce ve výškách a volnou hloubkou se zaměřením na bezpečnost
  • Výcviky na RA látky
  • Výcviky na zásah na nebezpečnou látku a řízení takového zásahu
  • Organizaci odborné přípravy
  • Zpracování taktického cvičení a její obhajoby
  • Orientace v terénu a práce s GPS se zaměřením na odhady sil a prostředku na dopravu vody
  • Výcviky ve štábu velitele zásahu
  • Rozbory zásahů, jejich zhodnocení a poučení se z nich

Na základě kombinace praktické a teoretické přípravy profesionálních velitelů ve Školních a výcvikových zařízení HZS ČR mohu se domnívat, že velitelé vycházející z našich kurzů jsou dostatečně připraveni na výkon svého povolání.

Ale čas ukáže, zdali tomu tak je a jsou-li osobnosti těchto velitelů vhodné k této činnosti. Za kolektiv ŠVZ HZS ČR – Středisko Frýdek Místek přeji těmto velitelů šťastných návratů ze zásahů v plném početním stavu.

Jiří Rogowski
lektor – metodik
MV GŘ HZS ČR
Školní a výcvikové zařízení HZS ČR
Středisko Frýdek Místek

Sdílet