Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Otrokovicích se uskutečnil jeden z pilotních seminářů k problematice Ochrany člověka za mimořádných událostí na základních školách

V úterý 8.dubna 2014 se uskutečnil na požární stanici v Otrokovicích jeden z pilotních seminářů k nově zaváděné problematice Ochrany člověka za mimořádných událostí (dále jen „OČMÚ“) na základních školách.

Zúčastnilo se ho celkem 23 pedagogů z okresu Zlín. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se dohodlo s Ministerstvem vnitra – Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky, že v rámci revize rámcových vzdělávacích programů na základních školách bude zařazena i výuka OČMÚ, za kterou jsou odborně odpovědní právě hasiči.

HZS Zlínského kraje začal jako první v republice pořádat semináře, které mají učitelům blíže nastínit problematiku mimořádných událostí, jejich předcházení, řešení apod. Profesionální hasiči již v minulosti vydali či odborně garantovali vydání široké škály vyučovacích pomůcek. Přiblížení problematiky učitelům pomocí semináře tak byl další krok.

Samotný seminář byl rozdělen do několika bloků. V tom prvním byli pedagogové seznámeni se změnami v Rámcových vzdělávacích programech, metodami a formami implementace do výuky a dostupnými výukovými materiály. V dalších blocích následoval úvod do problematiky tísňového volání, Integrovaného záchranného systému, požární prevence a ochrany obyvatelstva.

Problematice psychologických aspektů mimořádných událostí nejen z pohledu dětí se věnovala naše psycholožka, kpt. Mgr. Soňa Pančochová. Ve všech oblastech byl kladen důraz na praktické pochopení problematiky, tedy žádné přesné definice či čísla zákonů.

Poutavým oživením celého semináře byla praktická ukázka dvojice instruktorů programu „Hasík“, jak probíhá výuka na školách přímo hasiči-instruktory tohoto programu. Tito hasiči z centrální stanice ve Zlíně se aktivně věnují dětem v rámci „Hasíka“. Pedagogové se tak na chvíli přeměnili na děti z šestých tříd a hasičské duo „Pavel & Pavel“ jim předvedlo svůj, do posledního detailu vypilovaný, program.

Na závěr byla připravena sloužícími příslušníky stanice Otrokovice exkurze po jejich stanici, okořeněná i výjezdem k ostrému zásahu. Hlavní cíl semináře, tedy přiblížit problematiku OČMÚ učitelům, kteří ji pak budou dál předávat dětem, byl splněn. Podobné semináře rovněž během letošního roku proběhnou i rámci dalších okresů našeho kraje, potažmo prostřednictvím HZS ostatních krajů i v celé republice.

Za zmínku rovněž stojí fakt, že HZS Zlínského kraje je v rámci Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků akreditovanou institucí a absolventi semináře obdrželi po jeho ukončení uplatnitelný certifikát.

por. Ing. Adam Fuksa – KŘ HZS Zlínského kraje
preventivně výchovná činnost
Sdílet