Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ohlédnutí Emila Dopiráka za ME 2007 v Ostravě

Ve dnech 5. a 6. září se v Ostravě konalo III. otevřené ME hasičů a záchranářů v požárním sportu. Česká reprezentace tu obhájila prvenství. Cesta k němu však nebyla vůbec lehká.


Česká reprezentace dorazila na požární stanici Ostrava – Poruba 3.září 2007. Čekaly ji ještě poslední přípravy a trénink na požární útok. V tento den se na poslední chvíli měnila také sestava reprezentačního družstva. Svými kvalitními výkony z posledních nominačních závodů se do ní propracoval Jindřich Harasimovič z Územního odboru Plzeň.

Následující den byl v Ostravě vyčleněn tréninku všech zúčastněných družstev po jednotlivých disciplínách dle časového harmonogramu.Už tréninkové výsledky naznačovaly, že kluci jsou na vrchol sezony výborně připraveni a že se formu české reprezentace podařilo dobře načasovat. Čtvrtého září byly v 18,00 hodin také předány medaile z Mistrovství Evropy z roku 2005, kde se přehodnocovaly výsledky z důvodu dopingových afér u některých závodníků z Běloruska a Ukrajiny. Celkové pořadí bylo nakonec upraveno takto: 1.místo Česká republika., 2.místo Rusko a 3.místo Estonsko. Tímto okamžikem se z Čechů stali obhájci titulu Mistra Evropy z roku 2005.

První den mistrovství

Prakticky od počátku týdne nebyla předpověď počasí hasičským sportovcům nakloněna. Pršelo prakticky i po oba dny trvání evropského šampionátu. Počasí se museli přizpůsobovat nejen závodníci, ale i celá organizace mistrovství. Měnil se také postupně harmonogram soutěže. Navzdory těmto problémům, které se kupily, jsme si s českými reprezentanty řekli, že se nesmíme ničím nechat vyvést z míry a že je nutné se soustředit jen na samotný závod. Dle mého názoru se vysoká morálka a kolektivní duch týmu projevovaly po dobu celého mistrovství, přestože první den jsme končili až ve večerních hodinách a závodilo se v záři reflektorů. Po první disciplině, běhu na 100 metrů s překážkami, jsme byli na pěkném čtvrtém místě s časovým součtem 99,60 sekundy. Výsledný čas je dán součtem šesti nejlepších časů. Za umístění jsme si připsali první čtyři důležité body. Tento čas je také rekordem českého týmu. Druhá disciplína, výstup do 4.podlaží cvičné věže, začala s hodinovým zpožděním až v 16.00 hodin. Výsledkově to v družstvech dopadlo i v této disciplině podle předpokladů. Český tým si opět přispal čtyři body za pěkné čtvrté místo. Pro závěr této disciplíny s finálovými rozběhy museli již kvůli tmě pořadatelé nainstalovat provizorní osvětlení dráhy i cvičné věže. Lze říci, že se jednalo, z hlediska podmínek a počasí, o jeden z nejnáročnějších dnů v rámci všech mezinárodních soutěží.

Druhý den mistrovství

I v Ostravě jsme si byli vědomi toho, že naše síla v požárním sportu spočívá hlavně v kolektivních disciplinách, a to ve štafetě na 4 × 100 metrů a v požárním útoku. A náš den s velkým ,,D“ měl přijít právě druhý den ME. Úkolem dne bylo, aby první štafeta dosáhla zajišťovacího času, aby druhá rychlejší štafeta mohla běžet tzv. „natvrdo“ a pokud možno v čase, který by zajistil medaili. Tento plán nám vyšel dokonale a po prvních pokusech jsme ze šestého místa zaútočili na první příčku. Po druhých pokusech štafet Ukrajiny a Běloruska, které s vyrovnaným časem 56,29 byly do startu naši druhé štafety na prvním místě, už bylo všem jasné, že pokud chceme stát „na bedně“, musíme pokořit jejich čas. Navíc jsme měli startovní číslo jedenáct a po nás startovala ještě štafeta Ruska. Štafetu rozbíhal zkušený domažlický závodník Jarda Hrdlička a předával Michalovi Staňkovi. Michal sice drobně zaváhal za barierou, naštěstí dopad za ní ustál a mohl pokračovat v předávce Martinovi Kulhavému. Martin to ještě u rozdělovače pojistil jeho bezchybným zapojením a předal ,,štafetu“ Markovi Jarůškovi. Když pak po bravurně provedeném hašení na čtvrtém úseku oheň v nádrží s hořlavou kapalinou uhasl a Marek proběhl cílem v čase 55,43 sekundy ( reprezentační rekord na mezinárodních závodech), nebylo již pochyb o tom, že máme některou z medailí. Nyní se již čekalo jen na to, jaký čas zaběhnou Rusové. Ruská štafeta však svůj pokus nezvládla podle svých představ a časem 56,56 sekundy se zařadila až na čtvrté místo. Česká republika tak mohla již slavit svoji první velkou medaili za štafetu.. Po štafetách bylo celkové pořadí následující: Ukrajina – 7 bodů., Bělorusko – 7, Rusko – 7 a ČR – 9 bodů.

Po čtvrthodinové euforii z dosaženého času jsme se opět dokázali semknout a soustředit se tak pouze na výkon v požárním útoku, který rozhodoval o celkovém pořadí. Bylo jasné, že v případě vítězství v této disciplině, jsme po štafetách už měli jisté druhé místo. Naši hoši věděli, že na to mají a zdravě si před poslední disciplinou věřili. Poslední soustředění a poslední tréninky byly zaměřeny právě na tuto disciplínu. Strategie byla shodná se situací před štafetami. Bylo nutno pojistit si první pokus a v případě úspěchu se pokusit ještě o útok na vlastní světový rekord, který česká reprezentace vytvořila v roce 2005 právě v Ostravě časem 26,01 sekundy. Vše vyšlo dokonale. Již první čas 26,93 nám dával naději. Druhý čas 26,07 už jistotu nejlepšího výsledků České reprezentace všech dob jen potvrdil. Největším překvapením byl výkon družstva Bulharska, které se v poslední disciplíně umístilo na druhém místě. Třetí místo obsadilo Slovensko.

Naši největší soupeři skončili takto: Rusko na 5.místě, Bělorusko na 6.místě a Ukrajina až na 8.místě.

Vítězný útok prováděli : na koši – Karel Ryl, spojování savic – Radek Vyvial, strojník – Martin Provazník, roztažení hadic B – Martin Kulhavý, rozdělovač – Vladimír Janko, levý útočný proud Marek Jarůšek.a pravý útočný proud – Jaroslav Hrdlička.

Přestože v Ostravě po dobu konání ME pršelo, pro český reprezentační tým to byl, jak se ukázalo, déšť zlatý. Tribuna plná diváků, jejich povzbuzování, organizátorská práce, práce technické čety, dokumentační skupiny i výkon rozhodčích nám v nepříznivém počasí daly sílu dotáhnout závod do vítězného konce. Proto bych chtěl jménem české reprezentace poděkovat všem za účast a podporu požárního sportu.

TŘI ZLATÉ MEDAILE – TŘI ČESKÉ HYMNY na domácí půdě jsou pro nás nezapomenutelným zážitkem a životním úspěchem. Podle slov trenéra Ivana Resslera je letošní Ostrava pro české hasiče jakýmsi „HASIČSKÝM NAGANEM“.

III. OTEVŘENÉ MISTROVSTVÍ EVROPY HASIČŮ A ZÁCHRANÁŘŮ

V POŽÁRNÍM SPORTU


5. – 6. ZÁŘÍ 2007 Česká republika, OSTRAVA


Výsledky : Celkové :

1. místo Česká republika 10 bodů

2. Rusko 12

3. Bělorusko 13


Jednotlivé disciplíny : štafeta 4×100m s překážkami

1.místo Česká republika

2. Ukrajina

3. Bělorusko


požární útok

1. místo Česká republika

2. Bulharsko

3. Slovensko


Jednotlivci : výstup do 4.podlaží cvičné věže :

1. Kalinin Alexej – Rusko

2. Bezumov Alexej – Rusko

3. Makarčuk Alexandr – Bělorusko

Umístění ČR : 13. Ryl, 19. Hrdlička, 23. Neubert, 26. Jarůšek, 28. Kulhavý, 36. Janko,

37. Provazník a 39.Vyvial


běh na 100m s překážkami :

1. Belčenko Jevgenij – Ukrajina

2. Akšencev Sergej – Rusko

3. Gurčenkov Sergej – Rusko

Umístění ČR : 9. Kulhavý, 15. Staněk, 17. Ryl, 24. Jarůšek, 25.Janko, 27. Hrdlička,

32.Provazník a 40.Harasimovič


Složení družstva : vedoucí družstva : Emil Dopirák – HZS PLK – Územní odbor Domažlice

Tréneři : Ressler Ivan – Uherské Hradiště., Pěnča Josef – Blansko

Závodníci : Hrdlička Jaroslav – Domažlice, Provazník Martin – Plzeň, Harasimovič Jindřich – Plzeň, Vyvial Radek – Kolín, Kulhavý Martin – Liberec, Jarůšek Marek – Blansko, Ryl Karel – Ostrava, Neubert Jan – Kladno, Janko Vladimír – Pelhřimov, Staněk Michal – Karviná.

Zúčastněné státy a jejich celkové pořadí : 1. Česká republika – 10 bodů , 2.Rusko – 12 bodů, 3.Bělorusko – 13 bodů, 4.Ukrajina – 15 bodů, 5. Litva – 28 bodů, 6.Lotyšsko – 28 bodů, 7. Bulharsko – 32 bodů, 8.Estonsko – 32 bodů, 9.Slovensko – 34 bodů, 10.Írán – 34 bodů, 11.Kazachstán – 36 bodů a 12. Německo – 38 bodů.

Družstva která startovala mimo hodnocení do soutěže : Česká republika 2 (reprezentace SDH) – 25 bodů, Polsko – 32 bodů, Írán 2 – 53 bodů.

Emil Dopirák
vedoucí reprezentačního týmu ČR

-wap-
Sdílet