Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na střeše

Hasiči ze směny C jsou možná prokleti. Po nějakém čase jim v Praze opět hořela dřevěná střecha. Škoda byla značná. Podobně jako v případě požáru Azylového domu značnou část škody způsobila voda, kterou hasiči prováděli likvidaci požáru.

Zveřejňujeme reakci jednoho z našich čtenářů:

Vážená redakce serveru pozary.cz, hasiči!

U požáru střechy obchodního domu Hasso opět nelze nic namítat proti tomu, jak byla střecha postavena. Z hlediska norem požární ochrany není na střešní konstrukce nad požárním stropem kladen žádný požadavek. Z ČSN 730802 je jasně patrné, že střešní plášť, který je nad požárním stropem posledního nadzemního podlaží, nemusí vykazovat požární odolnost, pokud nad požárním stropem není nahodilé požární zatížení. Tato skutečnost byla na střeše obchdoního domu Hasso splněna. Jednalo se přeci o betonový strop s požadovanou požární odolností (řekněme 15 minut, ve skutečnosti byla určitě o dost větší) a nad ním postavenou dřevěnou střešní konstrukci, pod kterou se nenacházelo nahodilé požární zatížení.

Proč o tom všem píšu. Domnívám se totiž, že v případě včasného a správného „přečtení“ konstrukce střechy zasahujícími hasiči, by následná škoda nemusela být tak vysoká. Věřím tomu, že by zásahem nevznikly takové škody, kdyby se nechala část střechy v poklidu odhořet za dohledu hasičů. Ti by například mohli ochlazovat obvodové stěny, na kterých byla pravděpodobně tepelná izolace a střežit požární úseky v posledním nadzemním podlaží pod střešní konstrukcí.

Autor: Tomáš Konák
emai: t.konak@centrum.cz

Příspěvek od projektanta, který se podílel na realizaci střechy postiženého obchodního domu

Vážení čtenáři serveru pozary.cz,rekon­strukci tohoto domu jsme v roce 1996 projektovali. Je pro nás potěšitelné, že systém odvětrání dvouplášťové střechy fungoval (ty provetrníky a spáry, ze kterých se valil dým). Dřevěná konstrukce byla tedy suchá, nekondenzovala na ni vlhkost ani neplesnivěla – krásně hořela. Povrch střechy byl z PUR pěny – tvrdši, ale principielně stejně jako je těsnění – trvanlivost na slunci měla být zaručena nátěrem, těsnost nástřikem a napěněním. Jak je vidět, vlastníkovi tam asi zatekalo a rozhodl se celou střechu znovu přeizolovat – místo kotvených nebo lepených pásů zvolil natavované … V lete 2002 jsme dům nafotili, takže posílame jak vypadal.

S pozdravem Olda


Poznámka redakce:

Fotografie jsou zařazeny na konec fotogalerie zachycující likvidaci požáru.
Sdílet