Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

200 záchranářů ze dvou států likvidovalo fiktivní havárii letadel v nepřístupném terénu na Uherskohradišťsku

Hornatý a hustě zalesněný terén podél státní hranice České a Slovenské republiky, mezi obcemi Žítková a Horná Súča, se stal v dnešních denních hodinách dějištěm mezinárodního taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému obou států. Jednalo o nejrozsáhlejší cvičení tohoto roku. I samotný námět cvičení, havárie letadel v nepřístupném terénu, byl v posledních letech zcela ojedinělý.

Simulovaná mimořádná událost vznikla při letovém provozu na hranici ČR a SR. Při servisním přeletu na soustředění parašutistického týmu došlo ke srážce letounu L410UVP se 16 cestujícími na palubě a 2 členy posádky s letounem CESSNA 172, který prováděl fotografický monitoring v prostoru obce Žítková.

Při pokusu o nouzové přistání se letoun roztrhnul a části jeho trupu se roztříštily v pásu téměř jednoho kilometru. V tomto úseku se nacházelo 10 cestujících ze zadní části letounu s různě vážnými poraněními, další čtyři cestující byli v šoku, dezorientovaní a zranění bloudili ve vzdálenosti několika stovek metrů od vraku.

Čtyři cestující stihli před dopadem použít dostupných padáků a vyskočit z letadla. Po dopadu však zůstali zachyceni v korunách stromů. Cestující z havarovaného letounu byli rozeseti na území po obou stranách státní hranice. Tříčlenná posádka CESSNY zůstala po střetu a následném pádu zaklíněná ve vraku letadla poblíž osady Stehlíkovo.

V letounu CESSNA 172 jeden člen posádky zahynul a dva byli těžce zraněni a zaklíněni v trupu letounu. Událost byla na tísňové linky operačních středisek nahlášena občany.

Účelem výcviku bylo procvičit typové činnosti zásahů a vzájemnou spolupráci všech základních složek integrovaného záchranného systému České a Slovenské republiky při havárii letounů v obtížném pohraničním terénu, se zaměřením na vyhledání a vyproštění zraněných osob a provedení přednemocniční neodkladné péče v podmínkách hromadného neštěstí. Součástí cvičení byla rovněž vzájemná spolupráce operačních a informačních středisek IZS obou republik.

Cvičení se zúčastnilo téměř 200 hasičů, policistů a záchranářů z obou států. Nasazeni byli i policejní psovodi, jízdní policisté a v pátrání pomáhal i vrtulník Policie ČR. V rolích figurantů byli připraveni určení profesionální hasiči týmu posttraumatické intervenční péče HZS Zlínského kraje, studenti Vyšší odborné školy zdravotnické ze Zlína i slovenští profesionální hasiči.

Na plánování a přípravě cvičení se podílela také řada příslušníků a zaměstnanců jednotlivých záchranných složek a vedení obou krajů. Neopomenutelnou byla i podpora ze strany Zlínského kraje.

Vyhodnocení splnění stanovených úkolů a cílů cvičení bude provedeno ze strany organizátorů a velení jednotlivých složek v následujících dnech.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet