Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičný požár v I. zóně Krkonošského národního parku byl zaměřený na pozemní jednotky

V úterý 5. srpna 2014 odpoledne proběhlo v I. zóně Krkonošského národního parku mezinárodní taktické cvičení jednotek požární ochrany. Šlo o historicky první cvičení ve zvláštním stupni poplachu zaměřené na pozemní jednotky. Námět uvedl hasiče do řešení mimořádné události, při které došlo k požáru trávy a nízkých jehličnatých dřevin zhruba 500 m do Vosecké boudy. Vlivem větru se požár rozšířil směrem k Prameni Labe.

Ohlášením na tísňovou linku 112 tak v 15 hodin odstartovala akce, kterou Krkonoše nepamatují. Po nezpevněných cestách najíždí do vrcholových partií hasičská technika a jsou monitorovány dojezdové časy, stanovené zásady společného zásahu v příhraniční oblasti, jsou ověřovány technicko-taktické parametry mobilní požární techniky a procvičuje se komunikace jednotek mezi sebou i ke zřízenému štábu.

Cílem hasičů je dopravit dostatek požární vody a technických prostředků k zastavení šíření požáru na cestě Česko-polského přátelství a na cestě Pramen Labe – Česká budka.


Místo zásahu je rozděleno do třech úseků a hasiči spolupracují se svými polskými kolegy. V jedné lokalitě probíhá kyvadlová doprava k Vosecké boudě, kde je zdrojem požární vody řeka Mumlava. Odtud je vytvořeno dopravní hadicové vedení na druhý úsek.

V druhém úseku jde o kombinovanou dopravu vody po požářišti od Tvarožníku směrem na Českou budku a v tomto případě je zřízeno čerpací stanoviště z hydrantového zasněžovacího systému.

Ze třetí strany funguje dálková doprava vody od Pramene Labe. V průběhu cvičení jsou vytvořeny téměř 2 kilometry hadicového vedení do míst, která nejsou přístupná stávající technikou.


Cvičení ukázalo spoustu pozitiv. Velkým plusem byl kontakt českých a polských jednotek, které si udělaly obrázek, čím disponují sousedé a že je jejich vybavení kompatibilní – například hasičské armatury, kterými si mohou vypomoci při napojování hadic.

Na druhou stranu hasiči zjistili, že hašení rozsáhlého lesního požáru v těžce přístupném terénu by se neobešlo bez problémů. Přes veškerou snahu hasiči nedisponují technikou, která by byla schopná zajistit dostatečné dojezdové časy do I. zóny Krkonošského národního parku a v počáteční fázi dodat potřebné množství vody.

Během vyhodnocení cvičení tak budou prováděny další výpočty a možné varianty. Potíže chtějí řešit i orgány místní samosprávy a jednou z možností, jak dané území lépe zabezpečit, je získání nové techniky z unijních zdrojů.

Vážnost situace nepodceňují ani představitelé Krkonošského národního parku, kterým Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje děkuje za možnost uspořádat cvičení v takovém rozsahu.


Zúčastněné jednotky České republiky: Za HZS LK Tanvald, Jilemnice, Semily, Liberec, za dobrovolné jednotky Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Vítkovice v Krkonoších, Jilemnice, Špindlerův Mlýn.

Jednotky požární ochrany Polské republiky: profesionální sbor Jelenia Góra a dobrovolné jednotky Jelenia Góra Sobieszów, Szklarska Poreba, Piechowice, Podgórzyn, Karpacz, Kowary.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet