Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejsme připraveni na SARS

Epidemie smrtelného zápalu plic stále postupuje světem a podle odborníků téměř jistě dorazí i do Česka. Na těžký akutní syndrom dýchacích cest nejsme připraveni, varuje hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký. Opatření, která kvůli šíření SARS dělá, jsou podle něj nedostatečná.

Kontroly na pražském ruzyňském letišti jsou nedostatečné a republika nemá ani přesný plán, jak izolovat například zdravotníky, kteří s nákazou přijdou do styku.

Představa například jedné tisícovky nakažených , je vzhledem ke stavu nemocnic a počtu specializovaných lůžek naprosto nezvládnutelná.
Budeme znovu hledat svoji vlastní českou cestu nebo se poučíme odborníky v jiných zemích.

Srovnejme , alespoň vzdáleně tuto situaci s problémem Spolana.
V naší zemi se stále nepříjemné informace tutlají, nikoli řeší, natož prevence!
Kvůli opatřením na SARS by měla existovat nějaká komise, ale tu si v ČR zpravidla zvolíme až po boji – jako s polní nemocnicí! Proč té dynamiky tolik chybí?

Například porovnejte zavedenou ochranu v USA a v ČR.
Zatímco v USA musí cestující z ohrožených zemí vyplňovat rozsáhlé dotazníky o svém zdraví, v Česku dostávají jen informační letáky.

Ve světě má SARS už nejméně 400 obětí a pět tisíc lidí je nakažených. První země na světě, Vietnam, nad epidemií díky přísným opatřením vítězí, prohlásila Světová zdravotnické organizace.

Poslední případ nakažení se tam objevil 8. dubna. Po dvaceti dnech, dvojnásobku inkubační doby, zrušila zdravotnická organizace varování před cestami do této země.

V Kanadě, Hongkongu a Singapuru epidemie už vyvrcholila, krize naopak stále trvá v Číně, kde včera zemřelo dalších osm lidí.
Sdílet