Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RESCUE PATROL 2015: Poblázněná fanynka způsobila masakr na cyklistickém závodě

Třetím dnem pokračovalo ve čtvrtek záchranářské cvičení Rescue Patrol 2015 na Plzeňsku. Dopoledne opět vyplnily přednášky, po obědě posádky nasedly do zásahových vozidel a účastníci vyjeli pátrat do terénu v rojnici.

Díky vydatné pomoci vojáků patřilo provedení rojnice k jednomu z nejlepších v historii celého cvičení a ztracené osoby by byly s velkou pravděpodobností nalezeny.


To už ale přichází další výzva, na nedalekém cyklistickém závodě došlo k hromadnému pádu závodníků z různých částí světa. Leží doslova na jedné hromadě, někteří jsou zraněni více, někteří méně.

„Já jsem si je chtěla jenom vyfotit; tady Ondra, já mu strašně fandim“, přiznává zodpovědnost za celý karambol nešťastná fanynka prvním zasahujícím. A kolotoč zásahu už se opět rozjíždí – roztřídit zraněné metodou START, zajistit jim transport na shromaždiště, správně se o ně postarat.

Všechno komplikuje celosvětová známost závodu „Tour de Rescue Patrol 2015“, cyklisté mluví mnoha jazyky. Nechybí ani Rusové či Američané. A všichni potřebují správně a rychle ošetřit. Kromě toho se museli zasahující vypořádat také s „civily“, ti se snažili celou situaci vyfotit a zřejmě následně zbohatnout na prodeji zajímavých fotek médiím.


Protože odpolední situace nedopadla přesně podle představ, po krátkém (no, vlastně docela dlouhém) poučení všech zasahujících došlo ke změně večerního programu a mimořádnou situaci si hasiči i zdravotníci vyzkoušeli znovu.

Autobus, vezoucí několik desítek hluchoněmých osob na zájezd, dostal na mokré silnici v noci smyk a skončil na boku. Většina osob zůstala uvnitř tak nešikovně, že se k nim nedalo dostat skrze žádná okna a zasahující tak museli pomocí ručních a hydraulických nástrojů rozstříhat část střechy.

Zdravotníci se pak samozřejmě starali o zraněné, které hasiči vynášeli vytvořený otvorem.

Na závěr si všichni hasiči prohlíželi interiér autobusu a na vlastní kůži si – zcela nečekaně – vyzkoušeli, jaké je být v autobuse při úderech do střechy nástrojem VRVN a trpět při řezání přímočarou pilou. Příště už rozhodně budou šetrnější…


O náročnosti celého cvičení svědčí to, že si noční událost vyžádala několik „ostrých“ zásahů, jak na straně figurantů, tak zasahujících.

Sdílet
Seriál: Rescue Patrol