Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V rámci 13. ročníku Ankety Dobrovolní hasiči bylo do finále vybráno 23 jednotek, přinášíme popisy zásahů

Desetičlenná odborná porota v rámci 13. ročníku Ankety Dobrovolní hasiči roku udělila ocenění 23 jednotkám sborů dobrovolných hasičů za profesionálně provedené zásahy. Na řadu nyní přichází veřejnost, která svým hlasování rozhodne o výsledném pořadí oceněných.

Finalisté na prvních třech místech díky partnerům Ankety obdrží finanční a věcné dary v celkové hodnotě přesahující 2,4 miliony korun. Hlasy je možné posílat formu SMS nebo prostřednictvím webového hlasovacího formuláře do 15. října 2023.

Zásahy vybraných jednotek přinášíme přehledně v článku, jejich popisy necháváme zcela v původním znění – tak, jak je jednotky uvedly při přihlašování.

Hlasování v anketě je možné dvěma způsoby – prostřednictvím hlasovacího formuláře
na webu www.adhr.cz nebo prostřednictvím SMS.

Jih Moravy

Blatnice pod Svatým Antonínkem – požár dílny

Jednotka vyjela na žádost KOPIS HZS Jmk na požár nízké budovy v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem. Jednotka vyjela na MÚ v páté minutě od nahlášení události. Byl proveden průzkum a byl zjištěn požár dílny v plném rozsahu, kde se na půdě objektu nacházel holubník.

Uvnitř dílny se nacházely hořlavé kapaliny (benzín, nafta) a zemědělské stroje. Na příkaz VJ byl nasazen 1C proud a hasiči se vybavili dýchacími přístroji. Majitel objektu nám následně předal informaci, že se uvnitř nachází propan-butanová lahev.

Ta byla následně nalezena, ochlazena a vložena do připravené kádě s vodou. Na příkaz VZ byly nasazeny další útočné proudy zasahujících jednotek. Během hasebních prací došlo ke zřícení stropu. Následně došlo k lokalizaci požáru. Zasahující jednotky částečně rozebraly zbytky objektu a dohašovaly skrytá ohniska.

Po likvidaci došlo k redukci zasahujících jednotek. JPO Blatnice Pod Svatým Antonínkem zůstala na místě zásahu do ranních hodin a dohašovala skrytá ohniska. V 4:00 byl objekt předán majiteli a jednotka se vrátila po doplnění CAS vodou zpět na základnu.


Košetice – požár rodinného domu

Na pokyn KOPIS vyjela jednotka s CAS 32 T815 a TA – JEEP na požár RD – Krasolesí 32. Po příjezdu na místo provedla jednotka průzkum – majitelé byli z RD venku, el. energie do RD vypnuta, v místě požáru se nikdo další nenachází. Požár celé střechy a na levé straně RD opláštění – VJ tyto informace předal KOPIS.

Jednotka ihned začala s hašením – na hašení jednotka nasadila 2 útočné proudy C od rozdělovače a 1 útočný proud C rovnou od CAS. Hašení probíhalo takto – 1 C proud v DT hasil z čela RD a přesouval se na pravou stranu RD, 2 C proudy hasili střechu a oplaštění RD z levé strany RD.

Na levé straně budovy se nacházeli 3 ks PB tl. nádob, které hořeli (VJ informoval o této skutečnosti KOPIS). VJ přeskupil hašení na levé straně budovy a 1 proud C vyčlenil na ochlazování tl. nádob, poté se na místo události dostavila jednotka SDHO Onšov. VZ rozhodl o zřízení 4 útočného proudu C a hašení z čelní strany RD.

Po příjezdu jednotka HZS Pelhřimov bylo velení na místě zásahu předáno VČ HZS. JSDHO Košetice poté prováděla činnost dle pokynů VZ. Pro lepší dodávku vodu byla na místě zásahu přeskupena technika – naše CAS 32 dodávala vodu do útočných proudů a doplňovali jí zbylé CAS.

Osvětlení místa zásahu pomocí stativu a el. centrály Košetice a dalších stativů Onšov. Po zastavení plamenného hoření se provedlo sundání střešní krytiny a dohašovaní skrytých ohnisek. Členové JSDHO v dalších dnech pomáhali majiteli s rozebíráním, úklidem podkroví a odklizení střešní krytiny. Škoda 4 miliony Kč.


Žďár nad Sázavou – umělá inteligence oznámila dopravní nehodu

Během poklidné pouťové neděle se na naší hasičské zbrojnici rozezněla siréna pro svolání členů jednotky, kteří měli vyjet na náš již druhý zásah ve 14 dnech, který oznámila umělá inteligence (E-CALL).

Na místo, tak jako vždy, vyrazily během 5 minut obě cisternové automobilové stříkačky včetně velitelského vozidla z naší základny, které tak doplnily družstvo HZS ze stanice Žďár nad Sázavou, která sídlí na druhém konci města. Při příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno větší množství havarovaných vozidel se zraněnými osobami.

Jednotky provedly zajištění vozidel s protipožárním opatřením a okamžitě zahájily vyprošťování osob. Po příjezdu záchranné služby jednotka pomohla s transportem zraněných osob do sanitek a s navedením letecké záchranné služby na přistání v těsné blízkosti dopravní nehody.

Během celého zásahu byla poskytnuta první posttraumatická pomoc členkou naší jednotky účastníkům nehody a následně přítomným rodičům zraněných osob. Po transportu všech zraněných osob do nemocnice pokračovaly jednotky v odstraňování následků dopravní nehody.

Část naší jednotky ve spolupráci s Městskou policií města Žďáru nad Sázavou provedla uzavření komunikace ihned po příjezdu na místo a odklonění vozidel po objízdné trase přes okolní obce.

Jednotka dále setrvala na místě události a byla nápomocna Policii České republiky při vyšetřování příčin dopravní nehody a po zprůjezdnění se vrátila zpět na základnu. Délka zásahu byla 4 hodiny.

Sever Moravy

Bohuňovice – požár bytu

Dne 6. 5. 2023 v 19:56 byla jednotka vyslána k požáru bytu v ulici 6. Května v Bohuňovicích. Jednotka vyjela již za 4 minuty od vyhlášení poplachu cisternou a dopravním automobilem v celkovém počtu 7 hasičů. Příjezd na místo v 20:01.

Jednalo se o objekt ubytovny, kde se nachází 8 samostatných bytů. Přítomné osoby sdělily, že by se v objektu ještě měli nacházet lidé a někteří pravděpodobně na střeše. Čtyři členové jednotky vybaveni dýchací technikou zahájili neprodleně průzkum a současně vytvářeli útočný proud po schodišti do zasaženého podkrovního bytu, který se nacházel ve 3. nadzemím podlaží.

Na schodišti nalezli nadýchanou osobu, při vědomí. V tuto dobu dojely na místo další jednotky – JSDH Bělkovice, HZS Šternberk a JSDH Trusovice. Členové jednotky vyvedli osobu z objektu a předali dalším jednotkám k poskytnutí kyslíkové terapie. Dále jednotka pokračovala až do bytu, kde provedla uhašení plamenného hoření.

Střešním oknem se podařilo jednomu z členů jednotky proniknout na střechu, kde byla nalezena druhá pohřešovaná osoba, bez zranění. Člen jednotky ji zajistil na střeše až do doby, kdy bylo možné ji vyvést již odvětranými a ochlazenými prostory bytu ven z budovy do bezpečí. Výškovou techniku nebylo možné ustavit.

Zásah byl náročný po stránce krátkého času na dostrojení hasičů. Již za minutu jízdy byla jednotka na místě a ihned prováděla záchranné práce. Komplikací byl také charakter využití budovy jako ubytovny a vzájemná neznalost často se střídajících nájemníků bytů.


Olšany u Prostějova – výbuch objektu a jeho destrukce

Při výbuchu a následné destrukci objektu došlo ke zranění několika osob v přilehlém okolí a usmrcení osoby v daném objektu.

Jednotka po příjezdu na místo události zahájila měření koncentraci plynu za pomocí měřáku DRAGER, ošetřování zraněných a následně prováděla evakuaci osob z okolních domů kterým poskytla v hasičské zbrojnici možný dočasný ukryt. Za pomocí PČR asistence pro uzavření celé ulice a sepisování škod okolních domů.

Po odpojení plynu plynáren prováděla jednotka odstranění suti a vyhledávání osob. Následně asistovala HZS při odklízení trosek, oprav střech okolních domů pomocí lezecké skupiny a zajišťovala tylové zabezpečení v místní hasičské zbrojnici.

Součinnostně spolupracovala s Obcí Olšany u Prostějova která poskytla nákladní automobil s kontejnery a manipulátor za pomocí kterého se odklízely části domu. Jednotka na místě zasahovala celkem tři dny kdy odklízela následky po destrukci objektu.


Petrovice-Závada – požár výškové budovy

K požár výškové budovy v Českém Těšíně na ulici Hrabinská došlo 30. 11. 2023. První jednotky byly na místo vyslány v 9:44 a již v 9:50 byl velitelem zásahu vyhlášen II. stupeň poplachu, v rámci kterého byly vyslána také naše jednotka.

K požáru jsme vyjeli v 9:55 a na místě jsme byli již v 10:13, přestože jsme museli urazit více než 20 km. V době našeho příjezdu již byl plně rozvinutý požár střechy a dým byl viditelný na vzdálenost více než 10 km.

Jednotka po příjezdu na místo zásahu rozdělena velitelem zásahu na dvě skupiny. Jedna skupina v počtu 1+0 prováděla kyvadlovou dopravu vody na místo z hydrantu, který je umístěn u stanice HZS- Český Těšín (Sokolovská 2115).

Druhá skupina v počtu čtyř hasičů byla vyslána do 12 NP vystřídat hasiče, kteří zde prováděli hasební práce. Všichni čtyři členové jednotky se zapojili do hasebních prací v bytě zasaženém požárem za použití dýchací techniky. K hašení využili již rozvinutého útočného proudu C.

Jelikož v prostoru zasaženého bytu byla stále nulová viditelnost využívali členové k vyhledávání ohnisek a orientaci v prostoru termokameru. Po vyčerpání kapacity vzduch ve VDP členové opustili objekt a vytvořili zálohu na místě události. Během hasebních prací došlo k uvolnění části stropní konstrukce.

Vzhledem k nulové viditelnosti nelze určit zda se jednalo o odpadlou omítku, či část konstrukce panelu. Tato spadla na člena jednotky. Částice spadlé konstrukce zapadly za horní díl zásahového oděvu a způsobily popáleniny v oblasti krku a zad.

Člen jednotky byl řádně ustrojen, měl kompletní třívrstvý zásahový oděv, zásahové boty a rukavice, nasazenou protišlehovou kuklu, ochranou přilbu se zátylníkem a také aktivní dýchací přístroj PSS 3000. Při návratu na nástupní plochu před objektem byl ošetřen ZZS Moravskoslezské­ho kraje.


Studénka požár střechy budovy

Jednotka vyjela na žádost KOPIS MSK do Studénky na ulici Malá strana 451 k ohlášenému požáru střechy administrativní budovy s technikou CAS 24 Tatra T815 v počtu 1+3 a CAS 32 Tatra T148 v počtu 1+2.

Po příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno, že hoří půdní prostory a střecha administrativní budovy. Před našim příjezdem bylo evakuováno 20 osob. Jednotka vytvořila dopravní a útočné vedení. První útočný proud hasil z vnějšku budovy, druhý byl následně veden vnitřkem, kde jednotka po průzkumu objektu započala hasební práce v dýchací technice.

Po příjezdu jednotky HZS MSK z HS Bílovec, bylo místo zásahu předáno. Z důvodu silného prohoření a destrukce sádrokartonových podhledů byl nasazen D proud z AP 30 Bumar na dohašování skrytých ohnisek požáru u krajů střechy.

Na základě rozhodnutí velitele zásahu bylo vytvořeno lanové jištění a všichni, kteří se pohybovali v prostoru půdy a prováděli hasební práce, byli zajištěni pracovními polohovacími pásy. Při hašení byla prováděna evakuace materiálu z prostoru kanceláří pod místem požáru.

Při hasebních pracích docházelo k protékání hasební vody do prostor pod ohniskem požáru, a proto si nechal velitel zásahu na místo povolat DA 12 Fiat Ducato naší jednotky s průmyslovým vysavačem.

Posádka dopravního automobilu v počtu 1+2 prováděla jímání hasební vody z prostor kanceláří. Po likvidaci požáru velitel zásahu rozhodl o dohled nad místem požáru, kde naše jednotka hlídala požářiště do následujícího dne.


Vigantice – transport pacienta v zimě

Jednotka PO Vigantice byla vyslána KOPIS HZS ZLK k technické pomoci- transport pacienta (bezvědomí nelze ověřit) do obce Vigantice č. p. 116. Jednotka PO Vigantice vyjela terénní čtyřkolkou CF MOTO gladiátor na sněžných pásech HVS 797 s transportním vozíkem a NA-L2 Nissan HVS 687.

Na místo události se vzhledem k sněhovým podmínkám bylo možné dostat pouze se čtyřkolkou s transportním vozíkem. Po příjezdu na místo události a vstupu do domu se nacházela postižená osoba na podlaze pokoje, v poloze na zádech, při vědomí, dezorientovaná, podchlazená a nebyla schopna pohybu vlastními silami a u postižené se nacházel člen rodiny.

Jednotka u postižené osoby provedla základní zdravotní prohlédnutí, poskytla tepelný komfort (termo-izolační folie a deky) a do příjezdu lékaře průběžně kontrolovala zdravotní stav Jeden člen jednotky vyrazil na čtyřkolce CF-MOTO v hlubokém sněhu neschůdným terénem na proti posádce vozidla zdravotnické záchranné služby která stála s vozidlem na komunikaci v obci Hutisko Solanec místní část dvořiska vzdálené cca 1 km od místa zásahu.

Následně byl Lékař ZZS včetně zdravotnického vybavení naložen a dopraven naší technikou k MÚ po prohlédnutí a vyšetření postižené osoby, bylo rozhodnuto lékařem ZZS o uložení pacienta do vanových nosítek, naložení do transportního přívěsu a pomocí čtyřkolky transportován do vozidla ZZS, kde si ošetřovanou osobu převzala posádka.

Následně se jednotka vrátila na MÚ pro lékaře s vybavením a přepravila jej rovněž k vozidlu ZZS.

Východ Čech

Adršpach – záchrana horolezců ve skalách

14. 5. 2023,vyh­lášení poplachu 14:26, jednotka vyjela ve 14:36 a na místo zásahu dorazila ve 14:41. Jednalo se o pád dvou horolezců z 10 m v Řeřichové rokli v Adršpašských skalách. Na pomoc přilétla LZS z Hradce Králové a Liberce.

Událost se stala ve velmi náročném terénu v Adršpašských skalách, kde bývá většinou velmi špatný přistup ke každé technické pomoci.

Jednotka okamžitě poskytla předlékařskou pomoc, ale vzápětí dorazila ZZS, tak následovala spolupráce s ZZS při intubaci pacientky, která byla velice vážně zraněná, druhý pacient komunikoval a oba byli připraveni do vakuové matrace, na transport LZS v podvěsu.

Dále jednotka zajistila místo pro přistání LZS a hlídala, aby tam nezabloudil zvídavý turista. V době sezóny jsou časté výjezdy hlavně do Adršpašsko-Teplických skal, turisté často přecení své síly a dochází ke kolapsům či zranění, terén je dost náročný a nepřístupný, proto bývá pacient snášen ve vakuové matraci jednotkou nebo za pomocí LZS.


Luže – požár bývalého mlýna

V neděli 16. října v nočních hodinách , byla naše jednotka svolána k požáru domu v Luži. Jednalo se o bývalý mlýn, historický objekt, který byl užíván pro trvalé bydlení. Uvnitř objektu byla jedna osoba, které se podařilo včas před plameny utéct.

Již při prováděném prvotním průzkumu, tedy ihned po příjezdu naší jednotky na místo, se propadla střecha i dřevěné stropy. Zásah byl tedy pro hasiče nebezpečný. Hasičům se podařilo uchránit jednu část objektu a přilehlou pilu.

Požár hasiči zlikvidovali v pondělí 17. října před 8. hodinou ráno. Teprve poté mohli na místo požáru vstoupit vyšetřovatelé a povoláni byli i specialisté z oboru elektro z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR Lázně Bohdaneč. Vyšetřovatelé zjistili, že s největší pravděpodobností požár způsobila závada na komínovém tělese.

Naše jednotka dále vykonávala dozor na požářištěm a kolem 13 hodiny došlo k znovuzahoření propadlé střechy. Jednotka se vrátila na základnu v 16:37 hodin. Celkem se zásahu zúčastnilo 9 jednotek. Škoda byla předběžně vyčíslena na 6 milionů korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 4 miliony korun.


Mlázovice – požár lesa u Konecchlumí

Jednotka vyjela na požár lesa v katastru obce Konecchlumí. Již cestou na místo zásahu byl vidět rozsáhlý sloup kouře, stoupající z hřebenu Chlumu. Požár se z důvodu velkého sucha a silného větru rychle rozšiřoval a byl vyhlášen poplach třetího stupně.

Zasahovalo 18 jednotek, přes 80 hasičů a také vrtulník s bambi vakem. Mlázovice nakonec v lese strávili bezmála 16 hodin.

JSDH Mlázovice přijela v závěsu za profesionální jednotkou z Hořic k nahlášenému požáru lesa. Na místě hasiči zjistili požár paseky. Plameny vyskakovaly z lesní hrabanky a začaly atakovat sousední vzrostlý porost lesa. Jednotky se ihned pustily do hašení.

Boj to však byl nerovný, zásah velmi komplikoval špatně přístupný terén a silný vítr, který neustále oživoval nové plameny, dokonce i na již uhašených plochách. Celý prostor byl silně zakouřený. Záhy bylo jasné, že ke zdolání ohnivého kohouta bude třeba nasazení většího počtu lidí a techniky.

Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu a na místo se sjely další posily. Celkem u zásahu operovalo přes 80 hasičů z 18 profesio­nálních a dobrovolných jednotek, s více než 20 cisternami a další výkonnou technikou.

Ani to však nestačilo a operační středisko na místo povolalo vrtulník Letecké služby Policie ČR. Z pražské základny přiletěl vrtulník Bell s bambivakem. Vodu nabíral ve vojickém rybníku a cílenými shozy eliminoval nejhorší ohniska. Bez jeho pomoci by hrozilo rozšíření plamenů na další úseky lesa, kde by jejich hašení bylo velmi obtížné.

Během požáru byla zřízena 2 čerpací stanoviště – v Mlázovicích a Konecchlumí. Okolo 19h byla hlášena lokalizace a kolem 21:30 byly síly a prostředky redukovány.

Na dohlídku zůstali na místě jednotky Mlázovice a Ostroměř, které až do ranních hodin hlídali paseku a hasili několik drobných ohnisek během celé noci. Ráno předáno požářiště majiteli a jednotka se vydala na základnu.


Proseč – transport pacienta z terénu

Jednotka vyjela do obce Bor u Skutče k hlášenému transportu pacienta pro ZZS z nepřístupného terénu. Jednotka byla na místě jako první a vydala se z po deštích rozmočeného prudkého srázu pod Dudychovu jeskyni, kde hledala osobu.

Po 15 min hledání byl pán nalezen u rozvodněného potoka se zlomenou dolní končetinou, kterou měl zafixován pomocí klacků a obvazu. V tu chvíli přijížděla posádka ZZS a HZS Hlinsko které jsme navigovali na místo.

Po ošetření byla osoba naložena do košových nosítek a vzhledem k podmáčené cestě v prudkém svahu byla zvolena delší ale bezpečnější trasa pro transport do lomu před obcí Bor. Transport probíhal v náročném terénu plném rozvodněných brodů a mokrých kořenů cca 1,5km.

Členové jednotky se u nosítek střídali jak s příslušníky HZS tak i ZZS. Po naložení do vozidla ZZS se jednotka vrátila na základnu.


Rokytnice v Orlických horách – požár pily

Dne 18. 7. 2022 byla JSDH Rokytnice vyslána k požáru pily. Jednalo se o největší požár, kterého se jednotka za poslední roky zúčastnila, také již o druhou pilu, která na území Rokytnice lehla popelem (ta první přesně o 20 let dříve).

Jednotka na místo zásahu dojela jako první. I přes veškeré snahy se jí prostor pily nepodařilo uchránit. Prvotní zásah trval téměř 20 hodin, dohašovací práce poté pokračovaly ještě další týden. Celkem na místě zásahu zasahovalo 14 jednotek.

Prostor pily byl všem členům jednotky dobře znám, jezdili tam pro dřevo. Zároveň však na tomto místě již jeden zásah probíhal. 27. 3. 2022 si tam její majitel amputoval okružní pilou ruku (díky zásahu jednotky osoba přežila a ruka byla přišita zpět).

V den požáru se členové jednotky podíleli na městem pořádané akci – občerstvení v letním kině, když kolem šesté hodiny večerní byl cítit zápach – dnes jsou všichni přesvědčeni, že byl cítit počínající požár pily. Členům jednotky obsluhování v občerstvení ukončila ve 21:39 siréna.

Okamžitě se přesunuli do hasičské zbrojnice a již v době hlášení sirény vyjížděla směrem k pile. I přes tento rychlý výjezd však byl prostor pilnice již zcela zasažen, avšak druhá část (obytný prostor) byla zatím plameny nedotčena a uvnitř se dle informací nacházela postarší paní (matka majitele).

Část jednotky započala hasební práce za účelem ochrany obytné části, druhá část ve spolupráci s PČR provedla evakuaci paní oknem do stráně a její ošetření. Následně došla naší cisterně voda a plameny se ihned rozšířily i na obytnou budovu. Během zásahu došlo k lehkému zranění dvou příslušníků naší jednotky.

Byl vyhlášen III. stupeň poplachu, požár byl lokalizován až v ranních hodinách. Během celého dne poté jednotka dohašovala menší ohniska a okolí objektu. Členové jednotky požářiště poprvé opustili cca v 17:00. Jednotka se na místo následně ještě 5krát vrátila za účelem dohašování menších ohnisek. Naposledy týden po události 26.7.

Střed-sever Čech

Brandýs nad Labem – požár truhlárny

Dne 13. března 2023 vyjela JSDH Brandýs nad Labem na pokyn KOPIS k požáru truhlárny do nedaleké obce Čelákovice. Jednalo se o požár průmyslové haly v plném rozsahu, při kterém byl postupně vyhlášen až zvláštní stupeň požárního poplachu.

Jednotka dorazila na místo jako třetí v pořadí s CAS 30 a také AP 22. Další část jednotky po celou dobu zásahu držela pohotovost na vlastní zbrojnici, během níž řešili další tři mimořádné události – dvě technické pomoci a jednu dopravní nehodu.

Po příjezdu na místo z rozkazu VZ jednotka prováděla doplňování vody do CAS JSDH Čelákovice. Další člen jednotky byl určen na hašení jedním C proudem od JSDH Čelákovice v levé části budovy v dýchací technice. AP22 byla mezitím na místě ponechána v záloze.

Jednotka byla dále pověřena zřídit čerpací stanoviště v ulici Sokolská a následně velitel jednotky řídil kyvadlovou dopravu vody na místo zásahu. Vzhledem k tomu, že čerpací stanoviště nebylo v jedné chvíli dostačující, došlo ke zřízení záložního čerpací stanoviště v ulici Na Stráni. V ranních hodinách došlo ke zřízení dalšího bojového úseku.

Na tomto úseku členové jednotky provedli přípravu dvou C proudů od JSDH Jirny. Jeden proud byl veden na střechu v čelní části budovy a druhý po násilném vstupu do budovy pomocí motorové rozbrušovací pily v jejím přízemí. Zde členové nejdříve provedli průzkum pomocí termokamery a následně ochlazovali dveře a prostupy ve střešní konstrukci.

Následně byly dveře odstraněny a členové jednotky mohli provádět za využití dýchací techniky hasební práce uvnitř budovy. Po snížení intenzity požáru bylo zřízeno dopravní vedení s rozdělovačem a navýšení počtu C proudů na tři. Hasební práce pokračovaly dále najednou ve všech třech místnostech.

Na střeše byl také nasazen D program. Ve 12:00hod byla provedena první redukce jednotek a AP22 byla odeslána zpět na základnu. I nadále byli prováděny dohašovací práce. Ve 14:00 hodin, po další redukci jednotek byla jednotka odeslána zpět na základnu.


Doubek – požár prodejny a skladu

Jednalo se o rozsáhlý požár prodejny a skladu firmy Hecht v Tehovci. Naše jednotka byla povolána ve II. stupni požárního poplachu, během zásahu byl velitelem zásahu vyhlášen nejvyšší stupeň Z (zvláštní).

Zásah byl pro všechny zasahující hasiče velice fyzicky náročný. Hasební práce probíhaly celou noc. Ještě třetí den jsme se podíleli na vynášení aktivních akumulátorů z požářiště a jejich ochlazování.

Po příjezdu na místo zásahu jsme byli velitelem zásahu přiděleni na 1. úsek, kde jsme doplňovali vodu z naší cisterny do ostatních cisteren HZS, JSDH a automobilového žebříku. Současně jsme provedli natažení útočných proudů do 1. patra.

Spolu s ostatními jednotkami jsme se střídali v dýchací technice na útočných proudech a následně na 2 úseku v hasebních pracích prováděných z automobilového žebříku. Naše CAS nejdříve doplňovala vodu do cisteren HZS a byla průběžně doplňována z cisteren provádějících kyvadlovou dopravu vody.

Po cca 3 hodinách zásahu byla naše CAS rovněž vyslána na kyvadlovou dopravu vody do obce Tehovec a provedla celkem 11× doplnění vody. Po lokalizaci požáru byla i nadále naše jednotka ponechána na místě a prováděla určené hasební práce na 2. úseku a vyvážení a vynášení techniky z prodejny.

Druhý den ráno, po další redukci zasahujících jednotek, jsme byli velitelem zásahu posláni zpět na základnu. Třetí den dopoledne jsme byli opět povoláni na místo zásahu za účelem vynášení baterií ze skladu a z prodejny a úklidu prostor v 1. patře.

Pomocí vody se smáčedlem z naší cisterny jsme prováděli zkrápění vynášených baterií a dohašování skrytých ohnisek.


Praha 8 – požár stodoly

Jednotka byla vyslána k požáru stodoly v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Jednalo se o požár stodoly s uskladněnou slámou a senem v plném rozsahu. Jednotka na místě zásahu strávila nepřetržitě 3 dny. V následujících dnech se jednotka vracela na místo zásahu kvůli skrytým ohniskům.

Jednotka byla vyslána k požáru stodoly. Jednalo se o požár stodoly s uskladněnou slámou a senem v plném rozsahu. Jednotka provedla roztažení dvou útočných C proudů. V průběhu hašení došlo k vyražení prohořelých vrat vedoucích do stodoly, aby mohl být zásah vodním proudem účinnější.

Zároveň byla jednotka pověřena zřízením čerpacího stanoviště a následně velením zásahu. Po ukončení plamenného hoření jednotka asistovala ZÚ Zbiroh při vyvážení sena a slámy. Celý objekt stodoly pod podsklepen, jednotka prováděla odčerpávání hasicí vody, aby nedošlo k narušení konstrukce stodoly. Zásah probíhal 3 dny, poté byla jednotka průběžně střídána jinými JSDH.


Rumburk – nehoda osobního vozidla s vlakem

Jednotka byla vyslána na dopravní nehodu osobního vlaku s vozidlem k přejezdu pod rozhlednu Dymník. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že vlak táhl vozidlo cca 200m, jednotka vyndala potřebné věci k zásahu a vydala se směrem k nehodě.

Proti již šli civilní osoby, které informovali VZ o tom, že se ve vozidle nacházejí dvě zaklíněné osoby a jedna je z vozidla venku. Osobu venku si vzala na starost jedna parta, která provedla potřebná ošetření, zavázaní otevřených zlomenin, nasazení pánevního pásu, mezi tím dorazila ZZS, dvě osoby byly tak zaklíněné a pohmožděné, že doktor pouze konstatoval smrt.

Přeživší osoba byla transportována do vrtulníku LZS. Dorazili jednotky HZS Šluknov a SDH Jiříkov, dále policie ČR, dopravní a kriminální police, inspekce Správy železnic. Komunikace vedoucí přes přejezd byla uzavřena. Následně se dostavila jednotka SŽDC Liberec, která si událost převzala, po dohodě jednotka HZS a SDH Jiříkov byla navrácena zpět na základnu, společně s vozidly HDC 235 a 238.

Jednotka vyčkala na místě na zadokumentování místa nehody a následně s kolegy započala vyprošťovací práce na usmrcených osobách.

Osoby byly vyproštěny a předány kriminální polici ta následně předala pohřební službě, jednotky dále vypreparovali vozidlo z vlaku, a odsunuli pomoví VYA mimo železniční trať. Následně velitelem SŽDC byla jednotka odvolána zpět na základnu.


Velký Šenov – požár rozhledny

Klíčový zásah v daném období byl požár v národním parku, ale požár na Vlčí hoře nám to hned připomněl. K této události jsme byli povolaný v čase 02:43 kdy bylo hlášeno záře nad rozhlednou.

Nepřizpůsobivý terén neumožnil rychlý zásah, převýšení dalo zabrat, jak se říká v plné polní plně oblečen, na zádech dýchací technika a v rukách hadice a proudnice. Nejvíce hořela přilehlá dřevěná budova a dřevěné obložení rozhledny.

Na místě události zasahovalo celkem pět jednotek. Naše jednotka vypomáhala s přípravou útočného vedení k rozhledně. Velké převýšení si vyžádalo pomocné čerpadlo v cca dvou třetinách cesty.

Při dodělání útočného vedení jsme v dýchací technice začali hasit. Naše jednotka byla pověřena velitelem zásahu k uhašení a k ochraně rozhledny. Přilehlou budovy si vzali na starost jiné jednotky. Celkem se na místě události vyneslo sedm propanbutanových lah­ví.

Při hasebních prací se muselo násilím vniknout do rozhledny. Po rozbití dveří a vniknutí do rozhledny jsme hned narazili na dvě propanbutanové lahve, naštěstí nehořící, které se vynesly ven. Uvnitř hořela část schodů, které se hned uhasily.

Díky tomu nevyhořel vnitřek rozhledny, který je ze dřeva. Bohužel přilehlá budova shořela celá. Dohašování probíhalo do odpoledních hodin.

Jih-západ Čech

Milevsko – bleskové záplavy

19. 8. 2022 zasáhly Milevsko bleskové záplavy. První družstvo vyjelo vozem Tatra k zatopeným sklepům čtyřpatrového domu v ulici J. A. Komenského, současně vyjelo druhé s vozidlem Liaz k zatopenému sklepu do ulice Nádražní, kde toto družstvo nikoho nenalezlo, a proto vyjelo do ulice Pod Zvíkovcem, kde byly zatopené základy domu, se kterými nešlo nic dělat, a tak připojilo k prvnímu družstvu do ulice J. A. Komenského.

Poté první družstvo vyjelo na spadlý strom ve Zbelítově a pak se přesunulo k nové nákupní zóně v Milevsku, která byla celá pod vodou a bahnem. Poté se obě družstva u nákupní zóny spojila. Zde jsme odstranili nánosy bahna a odstranili nateklou vodu z prodejen.

Poté se jednotka přesunula do ulice 5. května, kde jsme s JSDH Opařany a Bernartice vystěhovali ze sklepa nábytek a ředili velmi vysoké bahno vodou, které se odčerpávalo. Kvůli velkému nánosu bahna ale nešlo odčerpat vše.

Na základnu se jednotka vrátila kolem 4 hodiny ranní druhý den. V 7:17 byla jednotka vyslána k zatopenému sklepu v ulici Št. Dvořáka. Poté se jednotka přesunula na radnici, kde byl zatopený suterén, ale byla zde malá hladina vody a velký nános bahna, a tak jsme byli městem požádáni o umytí parkoviště za radnicí.

První družstvo zůstalo za radnicí a pokračovalo v mytí a druhé jelo k nové nákupní zóně, kde umístilo pytle s pískem k prodejnám. Poté se druhé družstvo vrátilo k prvnímu a pomohlo dokončit mytí vozovky a parkoviště za radnicí. Jednotka se ve 14 hodin vrátila na základnu.


Nýrsko – požár výškové budovy

V neděli ráno ve 3:56 nám byl vyhlášen poplach na požár výškové budovy. Naše jednotka dorazila na místo jako první. Jednalo se o požár bytu v přízemí. Část jednotky se věnovala lokalizaci požáru. Druhá část jednotky pracovala na evakuaci osob.

Ve spolupráci s dalšími jednotkami bylo evakuováno pomocí nastavovacích žebříků, vyváděcích masek a výškové techniky 23 osob. Při zásahu byli zraněny 3 civilní osoby a jeden náš hasič. Zásah pro nás končil až v 15:08.

Osobu z hořícího bytu naštěstí na chodbu vytáhl soused. Další osoba byla zraněná v průběhu evakuace. Při zásahu byl také zraněn náš hasič. Naštěstí po ošetření v nemocnici bylo zjištěno že se jednalo jen o zhmožděniny po pádu a vrátil se do služby ještě v průběhu zásahu.

Do příjezdu evakuačního autobusu jsme v našich DA poskytovali místo pro evakuované osoby aby se mohli ohřát. Zároveň jsme evakuované osoby předtím v případě podezření z nadýchání kouře doprovodili do sanitek ZZS k prvotnímu vyšetření.

S Policií ČR jsme spolupracovali na seznamu evakuovaných osob ( jeden byt musel být násilně otevřen, naštěstí se v něm nikdo nenacházel). K lokalizaci a následné likvidaci požáru jsme použili 2 proudy C.

Následně jsme na místě zůstali a spolupracovali s vyšetřovateli požáru. Dále jsme dozorovali na místě požáru. Také jsme kontrolovali průběžně osoby z vyšších pater kterým bylo povoleno se vrátit do svých bytů. Při tom jsme zjistili že se jedna paní necítí dobře a proto jsme ji zavolali ZZS která ji pro jistotu odvezla do nemocnice. Místo jsme osvětlovali agregátem.

Naše jednotka také v průběhu zásahu zajistila příjezd místostarostky města která prověřovala případnou potřebu náhradního ubytování. Po vyšetření jsme provedli vyklizení místnosti nejvíce postižené požárem.

Zároveň jsme zajistili odpojení prasklého radiátoru a zprovoznění stoupaček topení. Vyhořelý balkon u bytu v přízemí jsme provizorně zakryli plachtami.


Oloví – záchrana osoby defibrilátorem

Naše jednotka byla KOPISem vyslána na technickou pomoc s potřebou AED (automatický externí defibrilátor) a to k pacientce v důchodovém věku v Oloví. Naše jednotka po příjezdu zjistila, že u pacientky nejsou přítomné základní životní funkce a probíhala asistovaná KPR od její dcery.

Naše jednotka provedla základní úkony pro poskytnutí první předlékařské pomoci a zahájila KPR s nasazením AED a poskytla pacientce jeden výboj. S pomocí ZZS byli obnoveny životní funkce.

Pro poskytnutí první pomoci musela naše jednotka odtlačit nábytek v ložnici, kde se nacházela pacientka a přenést pacientku na vytvořený prostor na zemi. U pacientky již byli přítomné známky hypoxie a byli přítomné jen lapavé dechy.

Po umístění pacientky na zem naše jednotka nasadila AED a zahájila KPR po poskytnutém výboji a pokračování v KPR na místo události dorazila ZZS Kraslice. Pokračujeme v KPR a spolupracujeme se ZZS. Na místo dorazila také jednotka HZS Kraslice.

Naštěstí se daří u pacientky obnovit životní funkce. Poté spolu s HZS Kraslice transportujeme pacientku do vozu ZZS, která pacientku odváží do nemocnice. Jsme moc rádi, že paní přežila a přejeme ještě dlouhý život.


Planá nad Lužnicí – odstraňování stromů

JPO Planá nad Lužnicí vyjela na příkaz OPIS HZS JčK na TP – odstranění stromů na silnici I/3 mezi obcemi Planá nad Lužnicí a Doubí. Na 63,5 km silnice I/3 byly první popadané stromy přes celou komunikaci, přes které se jednotka musela prořezat, aby se dostala o kilometr dál, kde byla původně hlášena uvězněná vozidla.

Od 63,5 po 64,5 km byla silnice kompletně neprůjezdná popadanými stromy. Jednotka se musela několikrát vracet z důvodu stále padajících stromů. O situaci bylo vyrozuměno OPIS HZS.

V tuto dobu již na celém kilometrovém úseku jednotka odstranila 35 stromů. Cestou OPIS HZS byly vyžádány posilové jednotky. Plánská jednotka se otočila na křižovatce a vracela se směrem na Planou nad Lužnicí. Opět byl celý úsek zapadán stromy.

Při likvidaci stromů na 64 km silnice došlo k pádu stromu na CAS 20 MAN JPO Planá nad Lužnicí. Při pádu stromu na CAS nedošlo k žádnému zranění ani poškození požární techniky. Strom se oběma jednotkám podařilo opatrně sundat.

Obě jednotky pokračovaly společně v prořezávání cesty na Planou nad Lužnicí. Ve směru od Plané prořezávala cestu jednotka HZS Tábor. Všechny jednotky se setkaly na 63,5 km.V tuto chvíli byly odstraněny všechny popadané stromy a silnice byla volně průjezdná (celkem v tuto chvíli 63 stromů).

Po dohodě s velitelem HZS Tábor se dobrovolné jednotky vrátily na základny a HZS Tábor pokračovala k jiné události. Cestou na základnu byla CAS 20 MAN JPO Planá nad Lužnicí povolána OPIS zpět na 63,5 km, kde opět došlo k pádu několika stromů přes celou komunikaci. Na místě opět zjištěno několik popadaných stromů.

Všechny stromy odklidila pomocí motorové pily a opět se otočila na křižovatce v Roudné. Cestou na základnu došlo k dalšímu pádu stromů. Při odklízení těchto stromů došlo k pádu stromu vedle CAS, když dva členové vyrazili tento strom likvidovat došlo k pádu dalšího stromu, který oba hasiče zasáhl v oblasti zad.

Oba neudávali žádné zranění a pokračovali dále v práci. Po 3 hodinách zásahu bylo celkem odstraněno 72 stromů.


Staré Sedliště – likvidace ohniska ptačí chřipky

Na žádost HZS Plzeňského kraje vyjela v sobotu 7. 1. 2023 JSDH Staré Sedliště s CAS 20 – RENAULT v počtu 1+5 k likvidaci ohniska ptačí chřipky do velkochovu drůbeže u obce Brod n. Tichou.

Po příjezdu na místo ohlásil velitel jednotky její příjezd na štáb velitele zásahu. Následně byla jednotka nasazena společně ve skupině s JSDH Tachov a JSDH Planá na vynášení kadáveru z hal č. 1 – č. 3. Tato skupina byla VZ během dne nasazena celkem třikrát, a to v časovém intervalu 3,5 hodiny, z toho bylo 30 minut vystrojení, 1,5 hodiny práce, 30 minut dekontaminace a 1 hodina odpočinek.

Veškeré ochranné prostředky pro jednotku, tj. jednorázový ochranný oblek, gumovky, rukavice a maska s filtrem byly poskytnuty na místě. Ke zranění hasičů ani k poškození techniky na místě události nedošlo.

Návrat jednotky na základnu bez závad. Celková doba JSDHO u zásahu – 11 hodin a 20 minut (7:59 hodin výjezd, 19:19 hodin návrat na základnu).

Sdílet
Seriál: Dobrovolní hasiči roku