Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Už po třinácté byli v Brně vyhlášeni vítězové Ankety Dobrovolní hasiči roku, projekt celou dobu mediálně doprovází web POŽÁRY.cz

Slavnostní předávání ocenění finalistům 13. ročníku Ankety Dobrovolní hasiči roku se konalo ve čtvrtek 16. listopadu 2023 v Laser Show Hall brněnského Bobycentra. Mediálním partnerem je už od počátku vzniku projektu server POŽÁRY.cz.

Ocenění Dobrovolní hasiči roku 2023 tak převzalo 23 jednotek a 25 sborů dobrovolných hasičů z celé České republiky. Prestižní skleněnou helmu, která je symbolem Ankety, si z brněnského Bobycentra odneslo deset oceněných s největším počtem hlasů.

Celý večer zpříjemnila přítomným Lenka Filipová, kapela Highland a taneční skupina Magic Free Group z Brna.

Všechny finalisty a hosty cestou videoprojekce pozdravili generální ředitel HZS České republiky genpor. Vladimír Vlček a ministr vnitra Vít Rakušan.

Letošní třináctý ročník přinesl několik změn v pravidlech, díky kterým se nám podařilo nominovat a ocenit sbory dobrovolných hasičů i z obcí do 500 obyvatel a tím je podpořit v jejich další práci. Jako předseda Odborné poroty děkuji všem dobrovolným hasičům i těm, kteří je v jejich činnosti prostřednictvím této Ankety podporují,

sdělil generální ředitel HZS ČR, generálporučík Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

A právě díky dlouholetým partnerům Ankety finalisté na prvních třech místech k udělenému ocenění navíc obdrželi finanční a věcné dary v hodnotě převyšující 2 miliony korun.

Jako generální partner Ankety oceňujeme práci dobrovolných hasičů spolehlivě už 13 let. Naše podpora nespočívá pouze ve finanční pomoci prostřednictvím Ankety, ale také v samotné podpoře dobrovolnické činnosti našich zaměstnanců. Mnoho dobrovolných hasičů je totiž i mezi námi plynaři a když to situace vyžaduje, umožňujeme jim zapojit se do akcí. Vždyť koho jiného bychom měli podporovat než ty, kdo nosí ve svém srdci zodpovědnost jako poslání a ochraňují ve svém volném čase naše zdraví a majetky,   uvedl Petr Koutný, provozní ředitel společnosti GasNet a člen Odborné poroty.

V rámci letošního 13. ročníku Ankety byly nejčastějšími přihlášenými zásahy při požárech objektů a lesních porostů, při dopravních nehodách a záchraně osob. V kategorii sborů jsou mezi oceněnými společenské, kulturní, sportovní a preventivně výchovné činnosti.

Dlouhodobými partnery Ankety a podporovateli dobrovolných hasičů jsou: generální partner společnost GasNet, hlavními partnery společnosti ČEZ, Ford Motor Company a DCom. Partnery Ankety jsou společnosti Lesy ČR, EG.D., Požární bezpečnost, Medsol, ZPMV, FIREFIGHTING TECHNOLOGY INT, Hasičská vzájemná pojišťovna, Techsport, Fast Forward, FILIPA, GINA Software, ČEPS, Poctivá od Mattoni 1873, Víno Prokeš, Rescop a Teleskopické stožáry. Partnery slavnostního večera byly společnosti E-On Energie, Pražská plynárenská Distribuce a Tatra Truck. Od počátku anketu mediálně provází server POŽÁRY.cz.

Oceňování dobrovolných hasičů probíhá pod záštitou 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Mgr. Bc. Víta Rakušana, ministra financí Ing. Zbyňka Stanjury, místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj PhDr. Ivana Bartoše, Ph.D. Záštitu nad akcí převzal generální ředitel HZS ČR generálporučík Ing. Vladimír Vlček a náměstek generálního ředitele HZS ČR brig. gen. Mgr. Slavomír Bell, MSc, MBA.

V Laser Show Hall brněnského Bobycentra se sešlo na 450 účastníků, které přivítal Petr Rychlý, v roli moderátora večera a patrona Ankety. Předávání ocenění probíhalo za přítomnosti kamer České televize, která je také hlavním mediálním partnerem.

Hlavní momenty udílení ocenění odvysílá už 2. prosince na programu ČT2.

Vítězové vzešli z celkových 48 finalistů, které do hlasování vybrala odborná porota.

Území České republiky je pro Anketu rozděleno do těchto pěti oblastí:

  • Sever Moravy (Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj)
  • Jih Moravy (Jihomoravský kraj a kraj Vysočina)
  • Jih – západ Čech (Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj)
  • Střed – sever Čech (Středočeský, Ústecký kraj a Hlavní město Praha)
  • Východ Čech (Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj)
Sdílet
Přiložené soubory
vysledky_adhr_2023.pdf zobrazit online PDF 53 kB
Seriál: Dobrovolní hasiči roku