Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ústecký kraj předal třem jednotkám požární přívěsy s výbavou pro nouzové ubytování osob, dodala je THT Polička

Obec Stebno, město Krásná Lípa a město Košťany převzaly od Ústeckého kraje speciální dvouosé požární přívěsy se specifickou výbavou k nouzovému ubytování osob. Součástí výbavy přívěsů jsou stany, vytápění, elektrocentrály, osvětlení, prostředky na sezení či ležení nebo pro zajištění občerstvení.

Celková hodnota jednoho přívěsu činí 1 283 084 korun. Nákup techniky tak celkově vyšel na 3 849 252 korun. Přívěsy byly vysoutěženy již v roce 2022 a dodány v letošním roce, vyrobila je společnost THT Polička.

Přečtěte siČtyři vozíky jednotkám předurčeným pro ochranu obyvatelstva dodala THT Polička, financoval je Pardubický kraj

Každý rok předáváme zřizovatelům jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí dary, které zakoupil Ústecký kraj a které mají těmto jednotkám zvýšit jejich akceschopnost a připravenost k řešení mimořádných událostí.

Jaké prostředky je potřeba koupit, a která jednotka je nejvíce potřebuje, navrhuje Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje. V minulosti jsme již předávali třeba požární stříkačky, dýchací přístroje anebo osobní ochranné prostředky.

Stejně jako teď, i v minulosti proběhlo předání materiálu na velkých akcích spojených s hasičským sportem,

přiblížil podporu hasičů hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Vozík pro JSDH

Přívěs je postaven na dvounápravovém podvozku kategorie O2 o celkové hmotnosti 2 500 kg s nájezdovou brzděnou nápravou. Vozík je dlouhý 5 000 mm, široký 2 100 mm a vysoký 2 450 mm. Na oji je stavitelné manipulační opěrné kolečko, v rozích vozíku jsou stabilizační podpěry.

Skříňová nástavba je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení. Zadní část nástavby je osazena výklopnými uzamykatelnými dveřmi. Na pravé straně je po celé délce nástavby svinovací markýza.

V přední části nástavby je z každé strany uzavírací a uzamykatelná roletka z lehkého kovu s průběžným madlem v celé šířce.

Vybavení

Výbavu tvoří červený stan s dvoukomorovým systémem nafukování – má rozměry 6 × 4 metry, jeho vnitřní světlá výška je 2 metry. Součástí stanu je ukotvení, zavětrování, zátěž a přepravní taška, nechybí propojovací modul pro spojení se stany typu Gumotex GTX 24, které jsou používány u HZS Ústeckého kraje.

Ve vybavení je dvojice závěsných 230V LED světlometů o výkonu 50 W, o nafukování stanu se stará elektrická vzduchová pumpa se dvěma vývody.

Vytápění zajišťuje naftové topidlo s nepřímým spalováním o výkonu 20 kW, odvod spalin je vyveden do komínku. O dodávku elektrické energie se stará elektrocentrála o výkonu 5 000 VA, respektive 5 900 VA při třífázovém provozu.

Součástí vozíku je šest skládacích pivních setů se stoly o rozměru 100 × 60 cm a dvěma lavicemi a čtyři polní lehátka o rozměru 190 × 65 cm.

Pro ohřev stravy je ve vozíku uložena mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice a dvojice nerezových termohrnců o objemu 10 litrů. Stravu lze uložit v termoboxu o objemu 30 litrů či chladničce o objemu 45 litrů. Pro pitnou vodu jsou určeny dva 50litrové kanystry.

Stravu lze vydávat na jednorázovém nádobí, kterého je ve vozíku 100 sad. Nechybí držáky na odpadní pytle ani mycí koutek s kanystrem, papírovými ručníky, dezinfekcí a mýdlem.


Obec Libouchec a město Rumburk také v poslední době získaly speciální terénní vozidla SxS, obecně známé jako čtyřkolky.

Obě hasičské jednotky působí v místech, kde příroda vytváří velmi obtížný terén a zkušenost z loňského požáru v Národním parku České Švýcarsko prokázala, že v takovém prostředí jsou vozidla SxS vysoce užitečná.

Přečtěte siDvě jednotky v Ústeckém kraji dostaly čtyřkolky, další hasiči dostanou materiál z centra humanitární pomoci
Sdílet