Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srpen 1968 očima hasičů – 25. srpna 1968

Den šestý, neděle 25. srpna. Během noci Sovětští okupanti vnikají do budovy ministerstva dopravy. Údajně hledají zbraně. Ve skutečnosti však ničí technické zařízení.

Příslušníci sovětské státní bezpečnosti obsazují budovu ministerstva zahraničí. Pod ochranou silného vojenského útvaru prohledávají kanceláře.

Přestože si nikdo stále nemohl být ničím jistý, státní instituce se postupně osmělují k opatrné reakci. Svědčí o tom i fonogram, který byl adresátovi telefonicky předán v 8.55 hod.:

Předala: Tomšová: Národní výbor Praha žádá velvyslanectví SSSR, aby vojska nestřílela na vozy požární služby, záchranné služby a bezpečnosti!

Ale všimněte si, že se u slova vojska už neobjevuje označení okupační. V prvních dnech to bylo samozřejmé, avšak teď euforie pomalu klesala a lidé si dávali větší pozor na ústa. U úředníků to platilo dvojnásob,

pokyvuje hlavou Pavel Rubeš.

12.50 hod.

Čs. rozhlas vysílá zprávu o tom, že sovětské jednotky zabavily zbraně jednotce Lidových milicí na Vysoké škole politické. Rozložily je na nádvoří a fotografují je. Snímky mají zřejmě sloužit jako důkaz o existenci kontrarevoluce v Československu.

14.00 hod.

Okupanti se pokouší připojit na pouliční rozhlas kolaborantskou rozhlasovou stanici. Jakmile se však ozvou první slova, lidé odpovídají ohlušujícím pískotem. Pokus je několikrát zopakován, ale vždy se stejným výsledkem.

Dnes zásobuje tísňovou linku 150 telefonáty pouze Jaromír Vaníček z Veřejné bezpečnosti.

Poprvé se ozve ve čtyři hodiny odpoledne. U budovy jatek v Argentinské ulici v Holešovicích hoří brikety. Za dvě minuty je doutnající uhlí prolito vodou a velitel zásahu nařizuje návrat.

Vpodvečer se na operačním středisku opět ozve Vaníčkův hlas. Z jednoho bytu v Bystřické ulici na Pankráci vychází kouř. Ve tři čtvrtě na šest se pod okny postiženého příbytku rozblikají modré majáčky. „Jde o spálené maso na vařiči,“ ozve se krátce poté ve vysílačce na dispečinku.

18.15 hod.

Čs. rozhlas: V Praze bylo vysazeno asi 800 příslušníků okupačních mocností v civilu, mají falešné československé pasy, hovoří perfektně česky a slovensky. Jsou to údajně příslušníci sovětské státní bezpečnosti a jsou vysíláni do jednotlivých měst.

Pozdě v noci Sovětská hlídka střílela před Hradem na členy československé vlá­dy.

Sdílet
Seriál: Srpen 1968 očima hasičů