Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Srpen 1968 očima hasičů – 26. srpna 1968

Den sedmý, pondělí 26. srpna. Situace na dispečinku se opět přiostřila. Dvě minuty po třetí hodině ranní telefonuje atašé USA, že v budově jejich velvyslanectví na Malé Straně hoří podkroví.

Zároveň však vzkazuje, že hasiči se dovnitř kvůli sovětským tankům nedostanou. Za půl hodiny volá diplomat znovu. Hasiči mají na místo přijet po rozednění.

Před pátou hodinou ranní se dispečer pokouší dovolat na ambasádu, nikdo se však nehlásí. Za deset minut se mu to konečně podaří. „Ano, opravdu tu hořelo, ale máte čekat,“ ozve se neznámý hlas ze sluchátka.

Po dalších deseti minutách to operační důstojník zkouší znovu. Tentokrát se dozví, že požár je uhašen. I nadále má však vyčkat. Velvyslanectví prý samo zavolá.

V 5.20 hod. opět telefonuje atašé. Prý je všechno v pořádku, plameny už nikoho neohrožují. Žádá jen o vyšetření případu. V 5.43 hod. vyjíždí na místo vyšetřovací skupina. Tím zápis v knize hlášených případů končí.

Co se týče příčiny požáru, nevím nic určitého. Tehdy se ale říkalo, že opilí sovětští vojáci v noci zahlédli americkou vlajku a začali na ni střílet. Kulky vlétly na půdu velvyslanectví a zapálily uložené písemnosti,

odhaduje hasičský veterán.

09.00 hod.

Čtvrthodinová manifestace, při které znějí v Praze všechny sirény, zvoní zvony a ozývají se klaksony aut.

Dopoledne v Podolí ostřelují vojáci civilní automobil. Neuposlechl prý výzvu k zastavení. Výsledkem jsou tři mrtví a jeden těžce zraněný.

Před polednem se naposledy připomenou trosky ohořelých domů na Vinohradské třídě. V domě číslo 21 opět vzplály ohořelé trosky zařízení. Za necelou hodinu je živel zneškodněn a vozidla záchranářů otáčejí směrem ke garážím v centrální stanici.

13.00 hod.

Ministerstvo školství oznamuje, že školní rok začne podle plánu druhého září. Statisíce školáků mají smutek.

15.00 hod.

Sovětské vrtulníky shazují nad hlavním městem podvržené vydání Rudého práva.

Odpoledne

V nemocnici v ulici Na Františku leží mrtvý sovětský voják. Z jeho samopalu náhodou vyšla rána a kulka mu způsobila zranění sedacího svalu. Výstřel však vylekal jeho spolubojovníky, kteří ho ve zmatku na místě usmrtili. V Praze bylo od začátku okupace zabito 22 lidí a 314 utrpělo zranění.

20.00 hod.

Sovětská vojska uvolňují budovu předsednictva vlády.

Autor: Tomáš Mrzena – novinář

Sdílet
Seriál: Srpen 1968 očima hasičů