Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jsme v USA: New York City Fire Museum

V průběhu naší návštěvy New Yorku, ze které jsme vám neustále přinášeli informace a články ze Světových policejních a hasičských her a z událostí okolo desátého výročí útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon, jsme navštívili rovněž New Yorské hasičské muzeum.

To bylo založeno už v roce 1934 na Long Islandu, jako muzeum hasičské univerzity. V roce 1959 bylo přesunuto na hasičskou stanici na Duane Street, na Manhattanu. Tam setrvalo až do roku 1981, kdy si rozšiřující se sbírka vyžádala větší prostory. Ty muzeum našlo na Spring Street v Soho, kde sídlí ve stanici z roku 1904, která prošla rekonstrukcí, dodnes.

Muzeum poskytuje svými exponáty náhled na vývoj hasičského řemesla od hašení kbelíkem, přes dobrovolnou hasičinu až po moderní zásahové techniky a vybavení. Najdeme zde i rozsáhlou sbírku nášivek, čítající více než 2 tisíce kusů.

V budově rovněž zaujímá dvě místnosti memoriál 343 hasičů, kteří zemřeli při zásahu po útocích na Světové obchodní centrum. V místnostech najdeme např. model stanice, dále modely WTC před nárazem letadel (paradoxně je na věžích i silueta letadla, ilustrující směr a místo nárazu), po nárazu a zřícení věží i model s plánovaným novým mrakodrapem One World Trade Center. Ve vitrínách jsou rovněž k vidění kusy hasičského vybavení vytažené z trosek „dvojčat“.

Pro děti je zde k dispozici videomístnost s výchovným programem a ukázková místnost s umělým kouřem. Muzeum ročně navštíví přes 30 tisíc lidí.

Sdílet
Seriál: Světové policejní a hasičské hry 2011