Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Metz dodal Hasičskému záchrannému sboru 12 kusů nových žebříků L32 a L39 spolufinancovaných z Integrovaných operačních programů

Již v říjnu 2012 jsme vás informovali o tom, že výškovou techniku, spolufinancovanou z operačního programu Evropské Unie Pořízení moderní techniky a technologií HZS ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí, dodá německý výrobce žebříků Metz.

Jedná se celkem o sedm kusů žebříku L32 (AZ 30) a pět kusů L39 (AZ 37), které se liší pouze použitým podvozkem a – jak vyplývá z označení – dostupnou výškou.


AZ 37 – M 1 Z

Jako podvozek pro „vyšší“ ze žebříku byl zvolen Mercedes Benz Atego 1529 F 4×2 o rozvoru 4 760 mm s dvoumístnou kabinou, motorem o výkonu 210 kW a manuální převodovkou o celkové hmotnosti 15 tun.

Vozidlo je dlouhé 10 metrů, vysoké 3,43 metru a široké 2,5 metru. Dostupná výška je 40 metrů, podlaha koše se při maximálním vysunutí dostane do výšky 38 metrů.

Žebříková sada je 5dílná, z vysokopevnostní oceli.


AZ 30 – M 1 Z

Menší z dodaných žebříků je postaven na podvozku Mercedes Benz Atego 1422 F 4×2 o shodném rozvoru 4 760 mm s motorem o výkonu 160 kW a rovněž manuální převodovkou. Celková hmotnost je 14,5 t.

I toto vozidlo je dloouhé 10 metrů, vysoké je 3,3 metry. Dostupná výška je 33,1 metru, záchranná výška (podlaha koše)

Žebříková sada je zde 4dílná.


Žebříkové sady

Ovládání je plně automatické, ovládací systém CAN-Bus s barevným LCD displejem je k dispozici na ovládacím místě, v koši a v kabině řidiče.

Koš s nosností 450 kg je plně sklopný se čtyřmi vstupy, elektrickou přípojkou 230/400 V a úchytem pro otočná nosítka. Podlaha je v úrovni poslední žebříkové příčky. Samozřejmostí je možnost upevnění proudnice o prltoku 1550 l/min.

Stabilizační podpěry typu „H“ jsou neomezeně nastavitelné v rozsahu 2.5 – 4.85 m .

Nástavba je ze slzičkového hliníkového plechu se čtyřmi úložnými schránami pro požární příslušenství s uzamykatelnou hliníkovou roletou, vnitřní prostor je osvětlen.

Elektrocentrála je umístěna na pravé straně otočné věže. Žebřík je vybaven systémem TMS (Target Memory System) s pamětí naprogramovaného pohybu.

V účelové nástavbě a v kabině osádky AZ je úložný prostor organizován pro uložení vybraných položek požárního příslušenství následujícím způsobem:

  • Pravá přední část účelové nástavby:
    • pákové kleště,
    • ploché páčidlo,
    • dýchací přístroje,
    • náhradní tlakové láhve,
  • Levá přední část účelové nástavby:
    • požární světlomety,
    • kanystr na palivo k elektrocentrále
  • Úložný prostor v kabině osádky:
    • dalekohled,
    • lékárnička III,
    • pracovní polohovací pás
    • reflexní červená vesta s nápisem „Hasiči“
    • ruční svítilny s dobíjecím zdrojem,
    • rukavice lékařské pro jednorázové použití nesterilní,
    • vyprošťovací nože na bezpečnostní pásy,

V pravé přední části účelové nástavby je prostorová a hmotnostní rezerva určená pro uložení seskokové matrace.

Pro barevnou úpravu AZ je použita červená barva RAL 3000 (resp. RAL 3024 pro HZS Moravskoslezského kraje, řešeno polepem) a bílá barva RAL 9003. Barva žebříkové sady stříbrná RAL 9006.

Kabina osádky je vybavena dvěma dobíjejícími úchyty pro ruční svítilny a je upravena pro dodatečnou montáž dvou dobíjejících úchytů pro ruční radiostanice.

Jeden AZ je vybavených zásuvkou pro dobíjení akumulátorových baterií sdruženou s přípojným místem pro doplňování tlakového vzduchu, která se při spuštění motoru samočinně odpojí. Čtyři AZ jsou vybaveny samostatnou zásuvkou pro dobíjení akumulátorových baterií a samostatným přípojným místem pro doplňování tlakového vzduchu z vnějšího zdroje.

Účelová nástavba AZ je vybavena počítačovou jednotkou pro kontrolu provozu stabilizačních podpěr, žebříkové sady a koše v závislosti na celém pracovním diagramu. Počítačová jednotka je vybavena paměťovým zařízením pro opakování vybraných pohybů a funkcí žebříkové sady.

AZ je vybaven zařízením pro samočinné vyrovnání příčlí žebříkové sady. Zastavení i spuštění motoru AZ je možné z hlavního ovládacího místa a z ovládacího místa v koši.

Nástavba

Rám nástavby je tvořen odlehčenou kovovou konstrukcí připevněnou na podvozek. Vnější opláštění nástavby je vyrobeno z hladkých hliníkových plechů a kompozitu, podlaha a pracovní plochy jsou vyrobeny hliníkových plechů s proti skluzovým vzorováním.

Na zadní části nástavby jsou dva přístupové žebříky k ovládacímu místu obsluhy (na každé straně jeden). Tím je zajištěn přístup na nástavbu při jakékoliv pracovní poloze žebříku.

Úložné schránky jsou opatřeny roletovým zavíráním Metz. Jsou vyrobeny z eloxovaných, hladce upravených dutých hliníkových profilů, které jsou navzájem spojeny závěsnými body. Styčné plochy profilů i stran jsou vyplněny pryžovým těsnění, takže je zajištěna prachu a vodovzdornost schránky.

Schránky jsou vybaveny vnitřním osvětlením, které zapnuto při otevření schránky (bezúdržbové kontakty). Otevření schránek je monitorováno v kabině řidiče výstražným světlem na ovládacím panelu. Držák nosítek a nosítka jsou na nástavbě.

Stabilizační systém

Pro zajištění maximální možné stability je žebřík vybaven hydraulickým, horizontálně-vertikálním stabilizačním systémem Metz. Stabilita je podpořena také automatickým hydraulickým uzamčením zadní nápravy.

Všechny pohyby podpěr v horizontálním a vertikálním směru jsou neomezeně variabilní do šíře 4.85 m. Každou podpěru lze zastavit v jakékoliv vzdálenosti od podvozku, až do její maximální vzdálenosti.

Žluté, přerušovaně svítící varovné světlo na každé podpěře jasně označuje polohu podpěry. Pro zpevnění podloží jsou v případě potřeby pod podpěry používány dřevěné podložky.

Pomocí podpěr lze dodatečně vyrovnat sklony až o 7°, s automatickým vyrovnáním žebříkové sady lze tak dosáhnou bočního vyrovnání až o 14°. Žebříková věž je automaticky vyrovnávána v jakémkoliv sklonu až do 8.5°.

Ovládání podpěr

Podpěry mohou být ovládány jednotlivě, všechny najednou nebo v párech. Ovládání je prováděno joysticky na dvou ovládacích panelech, na pravé a levé zadní straně nástavby.

Pohyb podpěr lze zpomalit zatlačením na joystick, což je užitečné zejména při ovládání každé podpěry zvlášť.

Automatická kontrola tlaku podloží

Během ustavení vozidla je monitorován tlak podloží každé podpěry (senzorem v každé podpěře) a pouze v případě bezpečně stabilního podloží je možné následné ovládání žebříku.

Tlak podloží je monitorován trvale během celé doby použití žebříku. Tento systém dovoluje pevné ustavení vozidla na jakémkoliv druhu terénu. Nadzvednutím zadní nápravy je zaručeno úplné zatížení každé podpěry. Vizuální kontrola nadzvednutí nápravy nad podložím, slouží jako dodatečná kontrola stability.

Systém okamžitého zatížení

Hmotnost žebříku i jeho zatížení jsou měřeny a registrovány „systémem okamžitého zatížení Metz“ (MWS) který informuje obsluhu o možném zatížení v závislosti na vyložení, zatížení a výšce.

Údaje jsou přenášeny do počítačového řídicího systému a ve spojení s informací o aktuálním vysunutí bočních podpěr je umožněn následný operační rozsah žebříkové sady. Díky tomu je zajištěna dokonalá stabilita a je zcela vyloučeno nedovolené přetížení sady.

Stav zatížení je zobrazen na indikátoru LCD displeje na místě hlavní obsluhy, stejně jako v koši a dokonce i v kabině řidiče. Nad kabinou řidiče a nad zadní částí podvozku je vždy možné vyložení do 60°, bez ohledu na vysunutí podpěr.

Žebříková sada

Žebříková sestava je u L32 sestavena ze čtyř sad a její dostupná výška je 33.1 m (výška podlahy koše je 31 m). U automobilového žebříku L39 je žebříková sestava složena z pěti sad a její dostupná výška je 40 m (výška podlahy koše je 38 m).

Žebříkové sady lze vysouvat a zasouvat teleskopicky a současně. Základní sada je upevněna v otočné věži. Druhá sada je vysouvána a zasouvána dvěma hydraulickými válci v žebříkové sadě oběma směry. Ostatní sady jsou automaticky a současně ovládány ocelovými lany. Čtyři lana vysouvají každou sadu a dvě slouží k zasouvání.

Vysoce pevnostní rám každé sady je vyroben z uzavřeného obdélníkového profilu z oceli. Celá konstrukce je řešena tak, že je vyloučeno vniknutí vody, apod. do kterékoliv vnitřní části profilu. Tím je i zamezen vznik nekontrolovatelné vnitřní koroze.

Povrch sady je chráněn dlouhodobou antikorozní ochranou Metz. Pohyb po žebříku nahoru i dolů je bezpečný díky nekluzkým příčlím a široké poslední sadě Rozsah sklonu sady je standardně +75° až –15°. Při použití podložek je možno dosáhnout i sklonu –22°.

Patentovaný systém sestavení poskytuje žebříku optimální stabilitu a dlouhou životnost. Provozní možnosti žebříku dalece přesahují požadavky průmyslových předpisů. Plně vysunutý žebřík položený vrcholem v pevném bodu, umožňuje zatížení 12 – 14 osobami současně.

Po ukončení nasazení může být žebřík složen do přepravní polohy automaticky, stlačením pouze jediného tlačítka.

Žebřík je plynule otočný o 360° ve všech úhlech vyložení, s výjimkou geometrických limitů jako např. kabina osádky, podpěry, apod. V přepravní poloze je žebřík uložen nad kabinou řidiče.

Ovládání žebříkové sady

Všechny hydraulicky ovládané pohyby žebříku jsou individuálně nastavitelné. Pohyby jsou ovládány příslušnými joysticky přesně a citlivě. Všechny hlavní pohyby jako vztyčování a sklápění, vysouvání a zasouvání a otáčení kolem osy mohou být prováděny současně. Každý pohyb může být prováděn samostatně.

Target Memory System TMS

Ovládací funkce „Target Memory System TMS“ umožňuje uložit do ovládací paměti pohyb žebříkové sady a následně jej automaticky opakovat.

Systém TMS umožňuje zejména rychlou hromadnou evakuaci při stižených podmínkách. Zaručuje bezpečný a rychlý pohyb po zvolené trase a tím zvyšuje záchrannou kapacitu. Pohyb může být aktivován jak na hlavním ovládacím místě, tak i v koši.

Zvolená trasa žebříkové sady je uložena do paměti v průběhu první záchranné akce (tj. z nástupní plochy k evakuačnímu místu – okno, balkon). Tato trasa pak může být automaticky opakovaná bez omezení.

Rychlost pohybu v režimu TMS může být ovládána pomocí joysticku od pomalé po nejrychlejší. Je-li to nutné, obsluha může kdykoliv převzít plnou kontrolu nad pohyby sady.

Bezpečnostní prvky ovládání žebříkové sady

Blokovací spínač nedovoluje ovládání žebříku, dokud není uzamčena náprava a všechny podpěry nemají odpovídající ustavení na dostatečně pevném podloží. V průběhu pohybů automobilového žebříku jako vztyčování, sklápění a vysouvání, zasouvání je žebřík jištěn dvěma nezávislými pohony, z nichž každý je dostatečně výkonný pro samostatný pohon sady.

Všechny pohyby sady jsou okamžitě zastaveny, pokud není sešlápnut pedál „mrtvého muže“.

Je-li automobilový žebřík uložen v přepravní poloze je možné pouze jeho vztyčení z přepravního lože, ostatní pohyby nejsou možné.

Nouzový hydraulický pohon

V případě potřeby lze použít nouzové elektrohydraulické čerpadlo s využitím přídavné elektrocentrály nebo vnějšího zdroje. Vozidlo je vybaveno také ručním nouzovým hydraulickým čerpadlem. Těmito prvky je vyloučen stav neovladatelnosti žebříkové sady.

Evakuační nosítka

Na vrcholu koše může být umístěno 1 ks evakuační nosítka s nosností 200 kg. Nosítka jsou fixována v otočném horizontálním rámu pro nosítka, který je odnímatelně upevněn v čelní části koše.

Koš

Pracovní koš je vyroben z hliníku. Je upevněn na poslední sadě automobilového žebříku a je automaticky sklopný do a z transportní polohy. Je přístupný třemi vstupy na přední straně a jedním vstupem na zadní straně (na žebříkovou sadu). Koš je možné sejmout z žebříkové sady za pomoci nejméně 2 osob, bez nutnosti použít nářadí.

Ovládací panel je v koši umístěn odnímatelně a je možné jej přesouvat z levého boku doprostřed čela a zpět.


Žebříky budou do jednotlivých krajů rozděleny takto:

  • L32
    • HZS Jihočeského kraje
    • HZS Olomouckého kraje
    • HZS Kraje Vysočina
    • HZS Královéhradeckého kraje
    • HZS Ústeckého kraje
    • HZS Libereckého kraje
    • HZS Plzeňského kraje
  • L39
    • HZS Pardubického kraje
    • HZS Moravskoslezského kraje
    • HZS Jihomoravského kraje
    • HZS Zlínského kraje
    • HZS Středočeského kraje

Celková kupní cena činí 140 760 000 korun včetně DPH, za jeden L32 je to 11 475 000, za jeden L39 pak 12 087 000

Foto: HZS MSK/hasici.tv

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů