Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pořízení moderní techniky a technologií HZS ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí přinese 67 nových cisteren

V rámci Integrovaného operačního programu Evropské Unie „Pořízení moderní techniky a technologií HZS ČR pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí“ nakoupí Hasičský záchranný sbor České republiky mimo jiné celkem 67 nových cisternových automobilových stříkaček.

Program je náhradou za unijní dotace na výstavbu „superučiliště“ v Hradci Králové, která byla zrušena. Peníze se tak podařilo udržet v Česku.

Bude to třicet tři cisternových automobilových stříkaček s čerpadlem o jmenovitém průtoku 3000 litrů za minutu a objemy nádrží na vodu a pěnidlo 9000 resp. 540 litrů. Vozidla budou v provedení pro velkoobjemové hašení a budou na těžkém terénním podvozku. Předpokládaná cena jedné z cisteren je cca 6,7 milionu korun.

Dále pak 34 cisternových automobilových stříkaček s čerpadlem o jmenovitém průtoku 2000 litrů za minutu a objemy nádrží na vodu a pěnidlo 4000 resp. 240 litrů. Vozidla budou v technickém provedení a budou na těžkém podvozku pro smíšený provoz.

Zadávací řízení se připravuje a proběhne pravděpodobně v první polovině letošního března. Předpokládaná cena jedné z cisteren je cca 6,5 milionu korun.

V rámci jiného programu EU budou pořízeny rovněž nosiče kontejnerů, velitelské automobily, žebříky a několik dalších kusů techniky pro hasiče v ČR, jak ostatně píšeme v samostatném článku.

Sdílet
Seriál: Technika HZS ČR z Integrovaných operačních programů