Úterý 14. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DuPont se ohrazuje proti zveřejněnému rozhovoru se zástupcem firmy VOCHOC

Na portálu www.pozary.cz byl dne 25.05.2013 uve­řejněn rozhovor se zástupcem společnosti VOCHOC. Uvedené sdělení volně parafrázuje rozhovor, který se na veletrhu odehrál mezi panem Koželuhem a zástupcem firmy DuPont.


Vyjádření DuPont zveřejňujeme bez redakčních úprav:

Aniž bychom předjímali, zda k prezentaci těchto nepravdivých informací o společnosti DuPont a zkušebním zařízení Thermo-Man® došlo ze strany kohokoliv úmyslně, je nutné konstatovat, že vykazuje znaky nekalosoutěžního jednání (zejména zlehčování ve smyslu § 50 obchodního zákoníku) a jeho zveřejněním došlo k neoprávněnému zásahu do dobrého jména a pověsti společnosti DuPont, jako uznávaného lídra v oblasti bezpečnosti, vyspělých materiálů a technologických inovací.

Ve spojení se skutečností, že uvedená prezentace navozuje v názvu otázku „proč se společnost VOCHOC neúčastnila veletrhu?“ může být navíc u čtenářů vzbuzován dojem, že následně negativně vyznívající informace o společnosti DuPont by mohla být oním důvodem, resp. potvrzením o správném rozhodnutí o neúčasti, čímž se právě posiluje negativní sdělení o společnosti DuPont.

Zkušební zařízení Thermo-Man®, vyvinuté společností DuPont, se stalo základem normativní zkušební metody ISO 13506 (Ochranné oděvy proti teplu a plameni – Metoda zkoušení pro celé oděvní součásti – Předpověď popálenin s použitím přístrojové figuríny). Uvedená norma specifikuje volitelnou zkoušku v rámci normy EN 469, respektive EN ISO 11612.

Provedení zkušební komory, figuríny a systému propanových hořáků o nominální hustotě tepelného toku 84 kW/m2 zcela odpovídá požadavkům normy. Na figuríně je 122 kalibrovaných snímačů stanovené konstrukce a měřící kapacity, které umožňují akvizici dat po stanovenou dobu a následné vyhodnocení naměřených údajů, s ohledem na čas expozice a typ testovaného oděvu (4 s pro jednovrstvé, 8 s pro vícevrstvé oděvy). V souladu s normou systém pořizuje záznam průběhu zkoušky, předpověď vzniku a procentního rozsahu popálenin 2. a 3. stupně (včetně celkových) a diagram figuríny s lokalizací popálenin uvedených stupňů.

Zkušební zařízení Thermo-Man® poskytuje exaktní, jednoznačné a reprodukovatelné údaje, umožňující spolehlivé hodnocení tepelné odolnosti ochranných oděvů. Zájemci o podrobnější informace o zkušebních metodách a technických specifikacích se mohou obrátit na zástupce firmy DuPont (jaroslav.burger@dupont.com, tel. 724 158 967), případně se osobně přesvědčit, jak probíhají zkoušky na zařízení Thermo-Man® v Evropském Technickém Centru firmy DuPont v Ženevě.


Domníváme se, že stávající situace vznikla nedorozuměním, resp. zkreslením informací, které byly na veletrhu dostupné. Současně věříme, že vzniklá situace bude neprodleně napravena a dotčené subjekty se nebudou nadále dopouštět nekalosoutěžního jednání; v opačném případě by společnost DuPont neměla jinou možnost než své oprávněné zájmy chránit právními prostředky.

Soňa Krausová
jednatelka – DuPont CZ s.r.o.


Web POŽÁRY.cz by rád zprostředkoval diskuzi mezi společností DuPond a VOCHOC před naší redakční kamerou.


Zástupce společnosti VOCHOC – Jiří Koželuh nás požádal dne 13. 6. 2013 o zveřejnění následujícího prohlášení :

Vážení přátelé hasiči,

rozhodně jsem netušil, že moje okrajová zmínka o testovací figuríně Thermo-Man v mém posledním rozhovoru pro POŽÁRY.cz způsobí takovou reakci společnosti firmy DuPont.

Opakuji, že jsem velmi rád viděl Thermo-Mana na PYROSU v akci a děkuji firmě DuPont, že mi tento zážitek zprostředkovala. Po testu jsem se pouze obrátil na zástupce DuPonta se dvěma konkrétními otázkami k věci a měl jsem pocit, že jsem nedostal uspokojivé odpovědi.

Závěrem bych chtěl všechny ujistit, že absolutně nemám nic proti renomované společnosti DuPont a vůbec nepochybuji o vypovídací hodnotě zkoušky Thermo-Man. Chci předejít případnému „nedorozumění“, a proto bych rád pozval zástupce firmy DuPont k „zelenému“ stolu do Plzně, abychom si mohli osobně vyjasnit moje otázky k jednomu konkrétnímu testu. Věřím, že k naší schůzce dojde, a my pak budeme moci Požáry CZ společně informovat.

Jiří Koželuh – VOCHOC

Sdílet