Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VOCHOC letos poprvé na veletrhu PYROS chyběl. Co je k tomu vedlo jsme se zeptali zástupce firmy Jiřího Koželuha

Veletrh PYROS nebyl z pohledu návštěvníků a vystavovatelů ten nejpovedenější. Zeptali jsme se zástupce firmy VOCHOC pana Koželuha na důvody jejich neúčasti a na novinky, které firma chystá.

Firmu Vochoc jsme neviděli vystavovat na Pyrosu a dnes jsme vás náhodou potkali na prezentaci vašich nových zásahových oděvů. Proč?

Ano, letos poprvé skutečně na Pyrosu nevystavujeme. Pečlivě jsme tento krok zvažovali a rozhodli jsme se dát prioritu jiným, efektivnějším aktivitám. S hasiči komunikujeme soustavně během celého roku na všech úrovních a ve všech regionech. Konec konců dnešek je toho dobrým důkazem. Na veletrhu jsme se byli samozřejmě podívat a myslím, že našeho rozhodnutí nemusíme litovat.


Jak se vám v Brně líbilo testovací zařízení Thermo-Man společnosti DuPont?

Jsem velmi rád, že jsem měl možnost vidět toto zařízení v akci. Bohužel jsem po testu nedostal uspokojivou odpověď na moji otázku ohledně evidentního rozporu mezi číselným a grafickým znázorněním popálenin 3. stupně. Nakonec mi zástupce DuPonta pro Českou republiku sdělil, že Thermo-Man není oficiální zkouška akreditované laboratoře a že její výsledky slouží pouze firemnímu vývoji a jako informace pro zákazníky. S tím pochopitelně souhlasím.

Společnost Vochoc testuje předpověď popálenin svých zásahových oděvů výhradně u nezávislých zahraničních autorizovaných zkušeben přesně podle platných evropských norem, kde jsou podobné nesrovnalosti vyloučeny.


Nedávno proběhla v médiích i na Požárech stručná zpráva, že Vochoc vyvíjí zásahový oděv budoucnosti. Můžete to upřesnit?

Vochoc se skutečně podílí na evropském projektu řekněme inteligentního zásahového oděvu spolu s několika českými i zahraničními firmami. Je to velmi zajímavá práce, ale zatím je předčasné upřesňovat bližší informace. Až přijde čas, rádi budeme hasiče informovat, samozřejmě prostřednictvím webu POŽÁRY.cz.


Je tedy něco nového pod vaší značkou GoodPRO?

V minulých dnech jsme představili letošní novinky našeho FireProgramu. K našemu už osvědčenému zásahovému oděvu FireHorse, který dostal variantně PTFE membránu, jsme přidali hned 2 bratry vyrobené opět z tkanin s výrazným podílem inovativních přírodních trvale nehořlavých vláken Lenzing FR.

FireBull je ultra lehký třívrstvý zásahový oděv určený spíše pro jihoamerický trh a FireRex je univerzální spolehlivý oděv s výborným poměrem výkon – cena. Věříme, že se hasičům budou naše nové třívrstvé zásahové oděvy značky GoodPRO líbit a vzájemně si k sobě najdou cestu. Budeme se snažit tomu maximálně napomoci. Pro více informací se podívejte na náš web.

Chtěl bych hasičům popřát širokou nabídku opravdu kvalitních produktů, aby si mohli vybírat podle svých potřeb a možností. To je myslím cesta správným směrem.

Na Pyrosu jsme potkali i Martina Neunteufela z rakouské společnosti Lenzing AG.

Čím se Lenzing zabývá?

Jsme světový lídr ve vývoji a výrobě inovativních přírodních i trvale nehořlavých vláken, které přináší hasičům mimořádný komfort. To znamená lepší tepelnou ochranu a větší prodyšnost ochranných tkanin.


Co vás přivádí na Pyros?

Máme v České republice své aktivity. Kromě toho, že řídíme celulózku v Paskově je naším Lenzing partnerem v Čechách společnost VOCHOC, která vyrábí z našich vláken úspěšné zásahové oděvy pod značkou GoodPRO. VOCHOC má naši plnou podporu.


Co vás zaujalo na letošním Pyrosu?

Celkem nic. Bohužel jeho úroveň klesá zejména ve srovnání s podobnými akcemi v Evropě.

Co byste vzkázal českým hasičům?

Přeji jim hodně úspěšných zásahů v kvalitní výstroji z alternativních přírodních materiálů.

Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS