Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Druhé Terrno od Zieglera jezdí ve Skalici u České Lípy, obec cisternu zakoupila za přispění Evropské unie

Na konci června letošního roku získali hasiči ze Skalice u České Lípy spolu s rekonstruovanou zbrojnicí také zcela novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra 815 Terrno 4×4.1 s nástavbou předního světového výrobce hasičské techniky – firmy Ziegler.


slavnostního aktu jsme byli přítomni, jak jste již mohli číst v našem článku, dnes se tedy v rubrice Technika podíváme blíže právě na zmíněnou Tatrovku.

Téměř totožný automobil získala ze stejného programu přeshraniční spolupráce – tedy Cíl 3 – také obec Chrastava a my jsme vám jej v technice již podrobně představili. V dnešním článku se tedy zaměříme spíše na rozdíly, mezi oběma vozy.


VIDEO: Tatra 815 Terrno z Chrastavy má vodotěsnou nástavbu firmy Ziegler


Jedním z vnějších rozdílů je výklopný blatník pod prostřední roletou nástavby, sloužící jako nášlap pro dosažení k příslušenství v poměrně vysoko uložené nástavbě. Důvodem je konstrukční řešení, které jsme popsali u vozu z Chrastavy.

Dalším zajímavým prvkem, který jsme i my vybrali pro naši ideální cisternu v unikátním seriálu serveru POŽÁRY.cz, jsou dveře čerpadla. Ty jsou buď standardně výklopné nahoru a nebo lze využít klasickou roletku, která je v jejich rámu integrována.

Když už zmiňujeme prvky z našeho seriálu, objevili jsme další – osvětlovací stožár je osazen LED světlem modré barvy.

Čerpadlo ZIEGLER FPN 10–2000–2HL vozu ze Skalice je vybaveno zařízením pro automatickou regulaci otáček čerpadla TOURMAT, tj. dochází k automatické regulaci otáček čerpadla tak, aby ve výtlačném vedení byl udržen stálý tlak nastavený strojníkem vozu. Nádrž na pěnidlo o objemu 180 litrů je umístěna v hliníkové bedně na střeše nástavby.

Výrazným vzhledovým rozdílem jsou kryty zrcátek a přisvětlovacích couvacích svítilen pod nimi. Palivová nádrž se neplní hrdlem na zadním čele nástavby, to se u tohoto vozu skrývá v roletě.

Kabina je vybavena v opěradlech druhé řady sedadel čtyřmi dýchacími přístroji PLUTO COMFORT, další dva dýchací přístroje shodného typu a náhradní lahve jsou uloženy v účelové nástavbě na výsuvu.


Cena pořízeného vozu je necelých 8 700 000 Kč včetně daně.

Sdílet