Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Skalice u České Lípy slavnostně převzali novou Tatru a otevřeli rekonstruovanou hasičárnu

Slavnostní otevření zrekonstruované požární zbrojnice a předání nové cisterny dobrovolným hasičům proběhlo ve Skalici u České Lípy v pátek 28. 6. 2013. Cisterna i rekonstrukce hasičské stanice byly spolufinancovány z projektu Chrastava, Skalice a Berdsdorf Hörnitz – hasiči společně proti přírodním živlům.

Projekt byl podpořen dotací z „Programu Cíl 3/ Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce 2007 – 2013 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko“. Akce se zúčastnili zástupci města Chrastava, Libereckého kraje, Euroregionu Nisa, HZS Libereckého kraje, starostové okolních obcí ze svazku obcí Novoborska, dobrovolní hasiči z Chrastvy, Berdsdorf Hörnitz a Skalice u České Lípy.

V Chrastavě z projektu byla pořízena cisterna, v Berdsdorf Hörnitz technický automobil a u nás ve Skalici cisterna a rekonstrukce zbrojnice, řekl velitel jednotky skalických hasičů Jiří Havner.

Budova hasičské stanice byla původně brusírna, která byla již jako zbrojnice využívána řadu let, přičemž chybělo zázemí pro hasiče. Kompletní rekonstrukcí celé budovy tak vzniklo nové zázemí pro hasiče – denní místnost s kuchyňkou, šatny a sociální zařízení v přízemí.

V prvním patře potom zasedací místnost s kuchyňským koutem pro provádění školení, sklad a další sociální zařízení. Ve druhém patře byly vybudovány čtyři evakuační byty s kuchyňkou a sociálním zařízením.

Rekonstrukcí kompletně prošel vnější plášť budovy, střecha, vnitřek budovy a podlahy. Rekonstruován byl také rozvod topení. Dále byla rozšířena stávající garáž o cca 2/3, doplněn rozvod stlačeného vzduchu a odsávací vzduchotechnika. Veškeré práce práce probíhaly jeden rok.

Nová cisterna nahradila již dosluhující CAS 25 Š706R. Je postavena na podvozku Tatra T815 – 2 231R55 17 325 (Portugal) s pohonem 4×4.1. Od začátku si hasiči přáli vůz Tatra, který bude schopen splnit jejich terénní požadavky (jednomontáž, světlá výška, přední a zadní nájezdový úhel, brodivost, jízda v náklonu na svahu 30°). Dále bylo nutné splnit výškový požadavek max. 3 200 mm, přičemž bylo nutné do nástavby dostat požadované vybavení.


TECHNIKA: CAS 20 Tatra 815 JSDH Skalice


Firma Ziegler přání hasičů v tomto směru do puntíku vyplnila a postavila CAS 20. Dle předurčení jednotky a jejího zařazení v JPO III, je cisterna vybavena prostředky pro vyprošťovací práce, ženijním nářadím, osvětlovací technikou, technikou chemické služby a prostředky pro vodní práci na vodě.

Celková hodnota projektu včetně rekonstrukce hasičské zbrojnice byla cca 15 mil korun, se spoluúčastí obce 10%.

Sdílet