Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liazka z Větrova kompletně shořela, jejich nástupnici si tamní hasiči zrekonstruovali z velké části sami

V sobotu osmého února letošního roku se hasiči z Větrova, místní částí Frýdlantu na Liberecku, po dlouhém čekání a strastiplné cestě konečně dočkali vytouženého – slavnostně převzali „novou“ Liazku. O předání jsme samozřejmě přinesli článek, protože jsme na akci nechyběli.

Cesta k vytoužené zásahové cisterně začala již v roce 2009, kdy si větrovská jednotka „vyhlídla“ Liazku z vojenského zařízení v Olomouci. Odpracovali na ní několik set hodin – a pak přišly povodně.

Po nich – tedy na podzim roku 2010 – bylo vozidlo převezeno do Prahy, kde mělo být rekonstruováno firmou Vesta Auto. Čtenáři serveru POŽÁRY.cz již zřejmě tuší, co bude následovat – vozidlo zcela shořelo při rozsáhlém požáru prostor této firmy.


Náhradní automobil, tedy ten, který nyní vidíte ve fotogalerii, zakoupila hasičům firma Vesta Auto z pojistného plnění od jedné z rušených podnikových jednotek. Hasiči se s nástavbářem opět dohodli na rekonstrukci, z finančních důvodů nyní jen částečné, zbytek provedli svépomocí.

Sami si tak Liazku kompletně odstrojili, ošetřili podvozek a nosné prvky nástavby od koroze a nastříkali kabinu. Zbytek práce provedla opět pražská firma.

Uspořádání nástavby zůstalo nezměněno – je tedy šestiroletová, obslužný panel čerpadla je krytý dveřmi vyklápěnými směrem nahoru. Roletky jsou osazeny podélným madlem. Před a za zadním kolem mají menší hasiči k dispozici sklopné stupačky pro lepší dosažitelnost vysoko uloženého příslušenství.

V jednotlivých schránách přibyly výsuvné a výklopné prvky, např. na pily, plovoucí čerpadla či dýchací techniku. Okolí vozu je pracovně osvětleno halogenovými reflektory, vnitřní prostory ozařují LED pásky.

Ve spolupráci s dobrovolnými kolegy z Frýdlantu – a to nejen rukama, ale také penězi – tak hasiči z Větrova na rekonstrukci vozu odpracovali přibližně 450 hodin. Jak je z fotek patrné, vozidlo bylo zdokumentováno krátce po slavnostním předání a na výbavě jednotlivých rolet hasiči následně ještě zapracovali.

Sdílet