Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Dnech NATO na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě se představili také moravskoslezští ha­siči

V sobotu 20. září 2014 byly oficiálně zahájeny Dny NATO 2014 i za účasti profesionálních hasičů – Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky (ZÚ HZS ČR).

Po oba dva víkendové dny představovali široké laické i odborné veřejnosti svou techniku určenou pro záchranu lidských životů při mimořádných událostech HZS MSK i ZÚ HZS ČR z Hlučína. Expozice je umístěna v sektoru č. 2.

HZS Moravskoslezského kraje představil, mimo jiné, elektrocentrálu EC 250 kVA, která byla letos v únoru nasazena ve Slovinsku, ve městě Postojna a jeho okolí a na místě zásobovala elektrickou energií postižené obyvatelstvo více než dva týdny.

Z techniky HZS MSK byl dále k vidění kontejnerový systém HFS 150 pro dálkovou dopravu vody a pro čerpání vody z velkých hloubek, který byl nasazen letos v květnu při rozsáhlých povodních v Bosně a Hercegovině.

Vystaven byl také přívěsný tunelový ventilátor Rosenbauer RMV 2500, který je určen mj. k odvětrávání dálničního tunelu v Klimkovicích. Nasazen je HZS MSK může např. i při odvětrání rozsáhlých průmyslových a skladovacích prostor v době požáru.


Záchranný útvar HZS ČR vystavil:

Automobilní jeřáb HK 240 (AJ 80) na pětinápravovém podvozku Mercedes Benz Actros, který je koncipován jako hydraulická ruka s dosahem 45 metrů a je určený pro manipulaci s břemeny v těžko přístupných místech.

Víceúčelový pracovní stroj Huddig 1260 C, jinak též nazývaný traktorbagr, který je vybaven čelním nakladačem a rypadlem v zadní části. Tento zemní stroj je určen pro zemní práce, úpravu terénu, odklízení sutin, demoliční práce a nakládání zeminy, sněhu apod. Huddig 1260 C je vybaven kamerami a dálkovým ovládáním z důvodu možnosti práce v nebezpečném prostředí.

Souprava tahače MAN TGS s návěsem Nooteboom je určena pro přepravu nejen materiálu, ale také kolové, pásové, případně nadrozměrné techniky až do hmotnosti soupravy téměř 70 tun. Tento podvalník lze rozšířit o 50 cm a teleskopicky prodloužit o dalších 6 metrů. Tato souprava může být využita pro převoz různé techniky na místo mimořádné události.

Velkému zájmu veřejnosti se po celý první den Dnů NATO 2014 těšila celá expozice vystavené techniky, která je doplněna stánkem Preventivně výchovné činnosti programu „Hasík“.

Děti i dospělí si zde mohou vyzkoušet odpovědět na otázky z oblasti požární ochrany, děti si mohou poskládat dráčka Hasíka, zábavnou formou jsou poučeny o rizicích, které hrozí v domácnosti a pokud dobře zodpoví otázky, obdrží malou odměnu ve formě pexes, omalovánek, vystřihovánek a podobných materiálů s hasičskou a preventivní tématikou.


Druhým dnem pokračovaly v neděli 21. září 2014 Dny NATO 2014 za slunečného počasí na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově. Také profesionální hasiči vystavovali svou techniku a působili preventivně na děti i dospělé v rámci projektu www.hasik.cz. Samozřejmě se podíleli i na zajištění bezproblémového chodu celé akce.

Velkému zájmu diváků se těšila výstava i dynamické ukázky nejmodernější hasičské techniky, která pomáhá zdolávat nejrůznější mimořádné události a pomáhá nejen v ČR, ale i v zahraničí. Na Dnech NATO 2014 vystavovali svou techniku hasiči HZS MSK a ZÚ HZS ČR z Hlučína.

Součástí expozice byl také stánek preventivně výchovné činnosti, ve kterém si malí i velcí návštěvníci mohli vyzkoušet odpovědět na nejrůznější (lehčí i těžší) otázky s hasičskou tématikou, zaměřenou zejména na prevenci před vznikem požáru a riziky v domácnostech. Děti si mohly také zkusit složit skládanku dráčka Hasíka a obdržely poté materiály se zaměřením na preventivní činnost (např. omalovánky, pexesa, záložky do knihy apod.).

V rámci programu se na ploše představili také malí hasiči (ve věku asi 5–7 let) z JSDH Klimkovice (okr. Ostrava). Se svou vedoucí Radkou Langrovou nacvičili zábavně-poučný program ukázky zásahu hasičů u dopravní nehody (včetně poskytnutí předlékařské pomoci a usměrňování dopravy), úniku nebezpečné látky (odstranění úniku nebezpečné látky a dekontaminaci), odstranění spadlého stromu z komunikace (zprůchodnění komunikace odřezáním spadlého stromu) a zásahu hasičů u povodní (stavba protipovodňových hrází a záchrana osoby ze zatopeného domu pomocí člunu).

Jak sdělila Radka Langrová, nacvičují 1 – 2× týdně a tento program secvičovali asi 2 měsíce. Ukázky provedli již ve více než 18 případech, a to nejen v celé ČR ale také v Polsku. Choreografii i doprovodnou hudbu si připravili sami. Za své vystoupení byli odměněni obrovským aplausem přítomných diváků.

Během celého víkendu hasiči trpělivě zodpovídali u vystavené techniky připraveni nejrůznější dotazy nejen ohledně vystavené techniky, ale také co se života hasičů týče vůbec.

Z mimořádných událostí při konání Dnů NATO 2014 museli hasiči po celou dobu konání řešit pouze jednu událost, a to v neděli. Jednalo se o záchranu zvířete, kdy při ukázkách vojenské techniky začala srna v areálu zmateně pobíhat a díky zátarasům se nemohla dostat mimo místo konání akce. Hasiči za asistence přítomných pracovníků bezpečnostní agentury, vojáků a policistů zmatené zvíře odchytili a opatrně jej přenesli mimo areál, kde jej vypustili nezraněné do volné přírody.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet