Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Kloubové traktorbagry Huddig 1260c rozšířily sestavu zemních strojů Záchranného útvaru HZS, jsou na dálkové ovládání

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru disponuje novými kloubovými víceúčelovými traktor-bagry Huddig 1260c. Jeden z nich je dislokován v Hlučíně, druhý ve Zbirohu.

Podvozek

Huddig 1260c je poháněn přeplňovaným šestiválcem Cummins QSB 6.7 o výkonu 116 kW. Hydraulická čerpadla jsou přes rozvodovku namontována před motorem, hned za přední mřížkou kapoty. Naopak chladiče najdete za motorem, kde jsou lépe chráněny před znečištěním, a kde k nim proudí vzduch přes zadní mřížku. Hmotnost stroje je 12 850 kg.

Hydrostatický pojezd má vlastní okruh s vlastní nádrží, je zcela nezávislý na pracovní hydraulice. Na zajíce jede Huddig 1260 až 50 km/h vpřed a 35 km/h vzad. Řízení stroje je kloubové. Standardní výbavou je tempomat, který lze využít v obou směrech jízdy.

Kabina

Kabina obsluhy je sklápěcí, s tónovanými skly. Dostatek světla v ní zabezpečuje i velké střešní okno, které je navíc otevíratelné. Vybavena je nezávislým topením Webasto, standardem je nastavitelný volant.

Sedadlo řidiče s bezpečnostním pásem je vybaveno i bederní opěrkou a umožňuje variabilní nastavení sedáku i opěrky. Opěrka i sedák jsou vyhřívané. Sedadlo je možné zaaretovat ve kterékoli otočné poloze, dle potřeby obsluhy. Na sedadle jsou na nastavitelných loketních opěrkách umístěny elektrické multifunkční minijoysticky.

Na oknech jsou osazeny rozměrné roletky, které zabraňují nadměrnému průniku světla a tepla do kabiny v letních měsících.

Zadní ruka (podkop) a přední lžíce (nakladač)

Podkop je řízen elektrickým servem s hydraulickým okruhem a je osazen ochranným ventilem. Umožňuje mimoosé rýpání, vzájemný výkyv výložníku a násady probíhá v místě jejich spojení. Podkop dosáhne do hloubky 4,9 m, co se vzdálenosti týče, je tato hodnota úctyhodných 6,53 m.

Na podkopu je umístěna speciální lžíce Grab John, do které lze uchytit například kmeny stromů, barely či tlakové lahve (standardně využíváno pro stavbu sloupů, u hasičů však toto vybavení získává jiný rozměr, především ve spojení s dálkovým ovládáním, kterým je tento stroj vybaven).

Pod podkopem je umístěno tažné oko. Zadní světla umístěná na paralelogramových závěsech lze snadno vyklopit vzhůru, aby nedošlo k jejich poškození.

Huddig 1260 standardně obsahuje na podkopu umístěný naklápěcí rotátor Rototilt, který je integrován jak do palubního, tak i dálkového ovládání. To, když už jej zmiňujeme po několikáté, dovoluje obsluhovat stroj ze vzdálenosti až 100 metrů.

Přední lžíce o objemu 2 m3 je rovněž ovládána elektrickým servem s pojistkou pro zvednutou pozici. Maximální dosah lžíce do výše je 3,77 m. Lze se s ní dostat také zhruba 90 cm pod úroveň terénu.


Huddig 1260c pro Záchranný útvar byl spolufinancován z Integrovaných operačních programů Evropské unie. Cena za jeden stroj byla 8 028 037 korun.

Zdroj: specifikace stroje, Ondřej Hájek – www.bagry.cz

Sdílet