Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel se pokoušel požár kotelny v Šumicích uhasit, nadýchal se ale zplodin hoření

Ve 21:45 hodin přijalo operační středisko hasičů ve Zlíně informaci o požáru kotelny rodinného domu v Šumicích u Uherského Brodu. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu, posílená o dobrovolné hasiče z Bojkovic a Šumic.

Jako první na místo dorazili hasiči z Uherského Brodu. Velitel zásahu potvrdil, že se jedná o požár uskladněného papíru a dřeva v kotelně. Majitelé se pokoušeli požár uhasit před příjezdem jednotek, kvůli silnému zakouření však museli prostor opustit. Jeden z majitelů se nadýchal zplodin hoření a jeho zdravotní stav na místě prověřila povolaná zdravotnická záchranná služba.

Hasiči po příjezdu natáhli vysokotlaký proud a v dýchací technice pronikli do zakouřených prostorů. Po lokalizaci byla kotelna postupně odvětrána přetlakovou ventilací a zasažený materiál hasiči vynesli mimo budovu. Likvidace byla velitelem oznámena ve 22:47 hodin. Místo bylo následně předáno majiteli a jednotky se postupně vrátily na své základny.

K události byl povolán také vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště. Jako příčina vzniku byla stanovena nedbalost. Výše škody byla vyčíslena na 5000 korun a uchráněné hodnoty pak dosáhly půl milionu korun.

kpt. Pavel Řezníček, Ing.
HZS Zlínského kraje
Sdílet