Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři zbiti při zásahu

Napadení lékaře a hasičů při zásahu u dopravní nehody pravděpodobně skončí u soudu, záleží jen na tom, podle kterého paragrafu.Aktu­alizováno 10.5.

10.května
Policie oba muže kteří napadli a zranili lékaře ZS a hasiče obvinila z trestného činu výtržniství a pokusu o ublížení na zdraví. Trestní szba je až osm let. Vzhledem k našim soudům očekávám že odejdou od soudu svobodní a možná se jim záchranáři a hasiči budou muset omluvit. No, uvidíme.

Jak jste se dozvěděli z médií byli v pondělí napadení záchranáři, kteří zasahovali u dopravní nehody. Dva muži zbili lékaře ZS a napadli hasiče.

Původně policie šetřila událost jako přestupek, ale podle posledních informací byl čin překvalifikován na pokus o ublížení na zdraví a výtržnictví. Zda bude kvalifikován jako ublížení na zdraví záleží na lékařké zprávě o zranění.

Bohužel nelze použít paragraf útoku na veřejného činitele. Podle právníků policejního prezidia nemají lékaři ZS ani hasiči tento statut. Je to smutné, vždyť veřejným činitelem je kdejaký porybný či lesní stráž.

Bylo by asi vhodné o tomto uvažovat, neboť není tento případ jediný. Zatím se hasiči a zdravotníci nejčastěji potýkají s verbálními útoky. V poslední době je však sledován určitý nárust agresivity u lidí, kterým je v různých případech poskytována pomoc.

Připravujeme rozsáhlejší článek o tomto tématu, včetně vyjádření představitelů záchranných složek.

Vzhledem k dohadům v komentářích bych chtěl upřesnit k čemu došlo.

První dorazil na místo lékař ZS. Po ošetření těžce zraněného člena posádky vozu byl napaden dalšími dvěma muži . Teprve poté dorazili na místo hasiči, kteří poskytli pomoc lékaři a snažili se konflikt vyřešit mírnou cestou. Až poté co byli sami napadeni se museli bránit a oba útočníky zpacifikovat. Vyplývá to ze zákona o HZS, kdy hasič je „povinen dbát, aby v souvislosti se zásahem nevznikla osobám bezdůvodná újma, a aby zásah do práv a svobod nepřekročil míru nutnou k dosažení účelu zásahu.“ Hasiči tedy nepostávali jen tak okolo.
Sdílet