Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Exploze v chladírenském skladu, jeden hasič zemřel, další 7 je zraněno

V novozélandském městě Hamilton došlo dne 5.4. 2008 k obrovské explozi a následnému mohutnému požáru v chladírenském skladu firmy Icepak. S plameny bojovalo 17 hasičských jednotek včetně letištního sboru. Při explozi došlo ke zranění celkem osmi hasičů, jeden z nich na následky zranění později zemřel.

Hasičům na požární stanici Hamilton byl toho dne v odpoledních hodinách nahlášen únik nebezpečné látky v prostorách velkokapacitního chladírenského skladu mlékárenských výrobků na Devine Road v části Tamahere na jihovýchodě města. Na místo vyrazila jednotka z hamiltonské stanice se dvěma vozy. Po příjezdu k události následoval průzkum, nic nenasvědčovalo tomu, co se přihodilo o několik minut později. Došlo totiž k náhlé explozi zásobníků s plynem v blízkosti místa, kde se nacházela v ten okamžik celá jednotka. Při výbuchu bylo zraněno celkem osm hasičů, tedy obě celá družstva, která přijela k zásahu jako první. Z nevině vypadající události se rázem stala obrovská katastrofa.

K následnému mohutnému požáru, provázenému sérií dalších výbuchů se okamžitě začaly sjíždět další posilové jednotky včetně hasičů z města Auckland a i letištní hasiči z Hamiltonu, kteří jinak své území nikdy neopouštějí. Jejich výjezd znamenal, že je situace opravdu vážná, kouř ze stále vybuchujícího, hořícího skladiště bylo vidět na mnoho kilometrů daleko.

Výsledný součet zněl sedmnáct zasahujících jednotek hasičů o síle více jak 100 osob a 38 ks požárních automobilů všech druhů, myšleno cisterny, plošiny, vozy ,,protiplynové“ služby a další technika policie a záchranných služeb. Samotné uhašení plamenů bylo pro hasiče velmi obtížné a to kvůli vysoké teplotě, pro kterou se nedalo k ohni přiblížit na ideální vzdálenost a také z důvodů stálého vybuchování tlakových lahví s plynem. Se živlem se bojovalo od zhruba čtvrté hodiny odpoledne až do druhého dne, konečná likvidace události trvala ještě mnohem déle.

Tento mohutný požár si bohužel v řadách hasičů vybral krutou daň. První exploze de facto zlikvidovala celou jednu směnovou osádku požární stanice Hamilton. Její dvě družstva se k případu dostavila jako první a při výbuchu bylo všech osm členů zraněno, tři hasiči těžce, dalších pět relativně méně vážněji. Jeden z těžce zraněných, starší staniční důstojník, kolega a kamarád Derek Lovell, který strávil ve službě u New Zealand Fire Service více jak 25 let, později na následky svých zranění v nemocnici zemřel, srdce nevydrželo jeho těžký zdravotní stav.

Tato zpráva všechny zasahující hluboce zasáhla, čemuž se nelze divit a to zvláště poté, co přišla informace o další dvou těžce zraněných hasičích. Ti jsou stále v kritickém stavu na JIP nemocnice Waikato, resp. jeden z nich byl ještě v noci, kdy hořelo, letecky transportován na specializované pracoviště popáleninového centra nemocnice Middlemore v Aucklandu. Další hasiči, jejichž zranění jsou rovněž kvalifikována jako těžká, i když ne takového rozsahu, jako je tomu u předešlých kolegů, zůstávají ve stabilizovaném stavu v nemocnici Waikato.

Hasiči, likvidující obrovský požár se po obdržení informace o stavů kolegů pustili do boje s plameny co nejintenzivněji, jejich velitel Roy Breeze byl z neskutečného nasazení a obětavosti svých mužů ohromen. Po té hrůze, která postihla první posilové jednotky po příjezdu ke skladišti, když se hasičům naskytl skličující pohled na své zraněné, těžce popálené kolegy, je to opravdu udivující. Pro místní občany jsou všichni zasahující velcí hrdinové. Rodině tragicky zesnulého hasiče Lovella sbor okamžitě poskytl psychologickou a finanční pomoc, která bude i nadále pokračovat, občany a kolegy byla také vytvořena veřejná sbírka pro pozůstalé. Pomoc bude poskytnuta samozřejmě i zraněným hasičům a jejich rodinám.

Tragická událost v podobě úmrtí hasiče ve službě se stala v NZFS po dlouhých 24 letech, poslední obětí byl hasič, likvidující v roce 1984 v Aucklandu požár chemikálií.

Obrovská exploze v hamiltonském skladišti byla slyšet několik kilometrů daleko, plameny šlehaly do výše více jak 20 metrů. Ohroženo bylo tak celé okolí místa události, kde se nachází frekventovaná komunikace, jenž musela být pochopitelně na dlouhé hodiny uzavřena, tak zejména blízké obytné domy. Vše se hasičům podařilo zvládnout, stále však převládá hořkost a smutek nad tragickou smrtí kolegy a všichni doufají, že když už to Derek nepřežil, uzdraví či spíše přežijí snad jejich další dva kamarádi hasiči, nacházející se v kritickém stavu, jeden z nich je popálen na více jak 60% těla…

Aby byla informace o tomto mohutném požáru, který má tragické následky, úplná, zbývá ještě dodat, že hamiltonská požární stanice utrpěla kromě ztráty nejvyšší, tedy smrti kolegy, také ztrátu tři roky starého prvovýjezdového (jak říkají pražští hasiči ,,bílá", ) požárního automobilu Scania s označením Hamilton 411, kterým na místo události přijel i důstojník Lovell. Vozidlo bylo při explozi zcela zničeno.


Foto a info: NZFS, S. Davies, S. Christian, Ch. Nilsen, S. Hagenson a web

-wap-
Sdílet