Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě vlakem přejeté osoby v Praze

Jednotka Hasičského záchranného sboru Českých drah z pražské požární stanice zasahovala včera, 9.4. 2008 u dvou případů osob, přejetých vlakem. První z nich skončil smrtí mladého muže, ve druhém žena středního věku střet přežila, utrpěla však velmi těžká zranění.

Praha – Krč, 2008–04–09, 09.47 hod.

Jednotka HZS ČD Praha byla povolána do ulice Sliačská, kde se měla na železniční trati nacházet osoba sražená osobním motorovým vlakem. Po příjezdu na místo případu bylo zjištěno, že se jedná o mladého muže, kterému na první pohled z mostu do kolejiště již nebylo možno pomoci. K události se ve stejný okamžik jako hasiči dostavila také Zdravotnická záchranná služba hl.m. Prahy, jejíž lékařka konstatovala smrt osoby díky rozsáhlým devastujícím zraněním, způsobeným střetem s lokomotivou vlaku. Poté se čekalo na vyšetření události policií a vyšetřovatelem ČD. V osobním vlaku se nacházelo několik cestujících, kterým drážní hasiči pomohli s přestupem do náhradních souprav. Po ukončení šetření bylo tělo naloženo na nosítka pohřební služby a za spolupráce s jednotkou HZS ČD bylo transportováno členitým, nepřístupným terénem do vozu. Drážní hasiči nakonec provedli očistu lokomotivy a kolejového svršku od ostatků osoby za pomoci desinfekčních prostředků a vysokotlaku. Zda-li je příčinou smrti sebevražedný úmysl, šetří stále policie.

Zpravodajský šot TV NOVA o tragické události je zde.


Praha-Vršovice, 2008–04–09, 17.20 hod.

Jednotka HZS ČD Praha byla povolána do ulice U Seřadiště, kde mělo dojít k přejetí osoby ženského pohlaví projíždějící pantografovou soupravou. Po příjezdu na místo případu se již u těžce zraněné ženy nacházela lékařka a záchranář ZZS, která se k události dostavila těsně před příjezdem naší jednotky. Žena středních let přežila přejetí vlakem, utrpěla však těžká devastující zranění. Ještě v kolejišti jí byla poskytnuta akutní první pomoc, poté se k dalšímu ošetření musela přenést za pomoci záchranářských nosítek hasičů, tzv. vaničky k sanitnímu vozu, kde byla dále stabilizována pro transport do Fakultní nemocnice Motol. Na místo opět dorazila policie a drážní vyšetřovatel. Podle svědeckých výpovědí žena v kolejišti ležela. Proč tomu tak bylo, je věcí dalšího šetření. Strojvedoucí nemohl srážce však v žádném případě nikterak zabránit. Po ukončení vyšetřování naše jednotka provedla očistu kolejového svršku vysokotlakem a desinfekcí.

Zpravodajský šot TV NOVA o vršovické nehodě je zde.


Tyto smutné včerejší případy mají několik společných věcí a tím nemyslím jen to, že se jednalo o osoby přejeté vlakem. U obou událostí zasahovaly stejné naprosto posádky záchranné služby, policie i pražských drážních hasičů. Integrovaný záchranný systém v praxi, v prvním případě se bohužel nedalo nic dělat, ale při druhém, poměrně hektickém zásahu, kdy žena přejetí vlakem jako zázrakem přežila, vše fungovalo bezvadně a profesionálně. Zasahující záchranáři a lékařka ZZS HMP, policisté a moji hasiči si zaslouží velké poděkování!


PS: V ten den nám byl ohlášen ještě jeden případ, jednalo se o koně, který uvízl v železničním přejezdu v Krhanicích, když byl náš Mercedes téměř již na cestě z garáže, operační nás odvolal, neb dle volajícího koníček utekl a vyhledají ho místní.



-wap-
Sdílet