Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na velké části území republiky se hasiči potýkají s následky ledovky

Předpověď meteorologů vyšla a Česko pokryla ledovka. Hasiči na velké části území celý první a druhý prosincový den zasahují u dopravních nehod a polámaných či vyvrácených stromů.

Jihočeský kraj

01.12.2014

Od 11:30 hodin, kdy pro Jihočeský kraj začala platit výstraha ČHMÚ upozorňující na ledovku, eviduji hasiči cca 30 událostí, kdy odklízejí ze silnic spadané stromy. Nejvíce bylo od večerních hodin zasazeno Prachaticko a Jindřichohradecko. Evidujeme dopravní nehodu vlaku do stromu u Zbytin (PT), obešla se bez zranění.


02.12.2014

Za pondělí 1. a úterý 2. prosince (do 8 hodin) zasahovaly hasičské jednotky v Jihočeském kraji u téměř 90 událostí, které jsou spojeny s přicházejícím zimním počasím.

Nejvíce práce měli hasiči na Prachaticku a Jindřichohradecku (téměř čtyři desítky výjezdů v každém okrese) a na Českokrumlovsku – 16 událostí. Ve všech případech jednotky odklízely stromy, které vlivem námrazy padaly na jihočeské silnice. Nemáme hlášené žádné zraněné osoby, žádné stromy spadlé na auta či domy.

Za uvedené období evidujeme pouze jedinou dopravní nehodu, a to v pondělí 1. prosince krátce před 18. hodinou u obce Zbytiny, kde narazil osobní vlak do spadlého stromu. Nehoda se obešla bez zranění, na místě zasahovala prachatická profesionální jednotka a jednotka HZSP SŽDC.


Středa 3. prosince V souvislosti s odklízením následků námrazy provedli hasiči v okrese České Budějovice 1 technický zásah – odklizení spadlého stromu u obce Kondrač.

V souvislosti s odklízením následků námrazy provedli hasiči v okrese Český Krumlov 16 technické zásahy – odklízení spadlých stromů (někdy i opakovaně): Valtéřov, Olšina, Mýto, Větřní, Hořice na Šumavě, Mokrá, Boletice, Milná, Blatná, Frymburk, Plánička a Hůrka.

V souvislosti s odklízením následků námrazy provedli hasiči v okrese Jindřichův Hradec 22 technických zásahů – odklízení spadlých stromů v obcích (někdy i opakovaně): Budíškovice, Klenová, Lipnice, Kadolec, Slavětín, Třebětice, Ostojkovice, Podlesí, Pomezí, Heřmaneč, Skalka, Horní Bolíkov, Stoječín. Zvůle, Lipolec, Horní Pole, Studená, Blato, Albeř a Landštejn. V souvislosti s odklízením následků námrazy provedli hasiči v okrese Prachatice 29 technických zásahů – odklízení spadlých stromů v obcích (někdy i opakovaně): Chroboly, Volary, Javorník, Lučenice, Čábuze, Prachatice, Trhonín, Svatá Máří, Křišťanov, Záhoří, Brdo, Arnoštov, Vimperk, Žárovná, Mlynářovice, Řetenice, Zbytiny, Křesanov, Šumavské Hoštice, Libínské Sedlo, Zdenice, Stachy, Žírec, Hrabice a Lenora.


04.12.2014

V souvislosti s odklízením následků námrazy provedli hasiči v okrese Český Krumlov do 12 hodin 3 technické zásahy – odklízení spadlých stromů: Blatná, Světlík a Boletice. V souvislosti s odklízením následků námrazy provedli hasiči v okrese Jindřichův Hradec do 12 hodin 5 technických zásahů – odklízení spadlých stromů v obcích: Popelín, Rodvínov, Plasná, Bílá a Třeboň. V souvislosti s odklízením následků námrazy provedli hasiči v okrese Prachatice do 12 hodin 12 technických zásahů – odklízení spadlých stromů v obcích (někdy i opakovaně): Volary, Javorník, Zdíkov, Mlynářovice, Arnoštov, Svatá Máří, Hrabice, Zbytiny, Křišťanov a Úbislav.

Jihomoravský kraj

01.12.2014

Od osmi do sedmnácti hodin zasahovali hasiči v Jihomoravském kraji celkem u 109 událostí. Dopravních nehod bylo deset a technických zásahů kde odstraňovali nejčastěji popadané větve a stromy bylo 91.

U obce Miroslav na Znojemsku hasiči zasahovali u dopravní nehody autobusu. Další autobus havaroval u obce Studnice na Vyškovsku. U nehod se naštěstí nikdo nezranil. Hasiči zabezpečili místa nehod a pomohli s vytažením autobusů zpět na vozovky.

U technických zásahů hasiči nejen odstraňovali větve a stromy, ale byli také povoláni k jiskřícím drátům vysokého napětí, nebo ke spadlému telekomunikač­nímu drátu.

Od sedmnácti do dvaceti dvou hodin zasahovali hasiči celkem u 125 událostí. Dopravních nehod bylo pouze pět. Technických zásahů, kde profesionální i dobrovolné jednotky odstraňovaly spadané stromy a větve, bylo 105.

Hasiči dál pokračovali v rozřezávání a odklízení větví a stromů z komunikací, chodníků a budov. V uplynulých pěti hodinách průměrně každé tři minuty přijali pracovníci operačního střediska jednu žádost o pomoc. V několika lokalitách jsou přerušeny dodávky elektrická energie.


03.12.2014.

Jednotky hasičů z Jihomoravského kraje zasahovali za posledních 24 hodin u 251 událostí. Stromy a větve odstraňovali u 221 případu.

Karlovarský kraj

02.12.2014

Od pondělního rána do úterního rána vyjížděli hasiči v Karlovarském kraji k 65 případům spadlých stromů či větví na komunikace. Pokračoval tak stav, který začal již o víkendu. Námraza obalila stromy a pod tíhou ledu se dřeviny začaly lámat či vyvracet. Spadlé pak blokovaly průjezd na silnicích, převážně v méně frekventovaných oblastech kraje. Na některých místech poškodily například elektrické vedení.

Nejvíce zasažené oblasti byly stejné jako v předchozích dnech, tedy Toužimsko, Mariánskolázeňsko či Kraslicko. Během celého dne vyjížděli hasiči ke dvěma lehkým dopravním nehodám, i přes silně namrzlé silnice nemuseli hasiči zasahovat u vážných nehod.

Královéhradecký kraj

01.12.2014

Kvůli nízkým teplotám kolem bodu mrazu a mrholení byla většina vozovek v Královéhradeckém kraji v pondělí 1. prosince 2014 sjízdná s velkými obtížemi. V celém Královéhradeckém kraji náledí na silnicích zkomplikovalo život řidičům. Profesionální a dobrovolní hasiči v celém kraji vyjížděli jen během odpoledne a večera k 26 dopravním nehodám.

Většina z nich se obešla bez vážnějších zraněních. Hasiči na Hradecku pomáhali u jedenácti dopravních nehod. Jednalo se hlavně o osobní a nákladní vozidla, která kvůli námraze na vozovce sjela do příkopů u Starých Nechanic, Černilova, Černožic, Račic nad Trotinou, Skaličky, Humburk nebo Střežer. Ke střetu tří osobních vozidel došlo také na sjezdu dálnice D11 u obce Libišany, při které byli zraněni dva lidé.

Také na Náchodsku hasiči vyprošťovali nákladní, osobní vozidla, autobusy i popelářský vůz u obcí Olešnice, Nahořany, Městec, Spy, Vysokov, Zdoňov. Několik osobních vozidel havarovalo u Pěkova, Dolní Radechové, Jizbic, u obce Bukovice došlo k nehodě cisterny dobrovolných hasičů, která se obešla bez zranění.

Nedaleko Loveckého zámku Hájek u obce Polom na Rychnovsku hasiči vyprošťovali zapadlý sypač.

Královédvorští profesionální hasiči vyprošťovali jedno osobní vozidlo z příkopu u obce Kocbeře na Trutnovsku.

Moravskoslezský kraj

01.12.2014

K 30 dopravním nehodám, spojeným s ledovkou, vyjížděli během dnešního odpoledne profesionální (HZS MSK) a dobrovolní hasiči na území Moravskoslezského kraje, a to zhruba od 15 do 18 hodin.

Většina z nich se obešla bez zranění.

9 jich bylo v okrese Nový Jičín, 8 v okrese Frýdek-Místek, po pěti v okresech Ostrava-město a Karviná a 3 na Opavsku. Žádná v okrese Bruntál.

I hasiči mají problém dojet včas k nehodám. Musí jet velmi opatrně a respektovat jak zrádnou ledovku, tak v některých případech čekat v kolonách vozidel…

Kolony vozidel se tvoří například při výjezdu z Ostravy-Poruby na Opavu či z Ostravy-Hrabůvky na Frýdek-Místek. Doporučujeme každému řidiči, aby, pokud to alespoň trochu lze, raději dnes večer na silnici vůbec nevyjížděl.


02.12.2014

Hasiči v Moravskoslezském kraji mají od včerejšího odpoledne (cca od 15:00 hodin) do dnešního rána 6:30 hodin na kontě 65 výjezdů v souvislosti s ledovkou na silnicích. Šlo většinou o dopravní nehody – uvolnění komunikace od vozidel.

Nejvíce jich bylo v okrese Frýdek-Místek – 24. Na Karvinsku 12, po 11 výjezdů v okresech Nový Jičín a Ostrav-město, Opavsko 7, okres Bruntál žádný výjezd.

Olomoucký kraj

01.12.2014

Už od pondělního dopoledne vyjížděli hasiči po celém kraji k dopravním nehodám. Ty se často obešly bez zranění, pouze se škodami na majetku. Odpoledne hasiči začali likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích. Stromy padaly pod tíhou ledu a námrazy. Podle dostupných informací nebyl při těchto výjezdech nikdo zraněn.

Zastavila se také doprava na mnoha místech. Vlaky nejezdí od pondělního odpoledne, na mnoha místech čekají desítky, někde i stovky cestujících na nádražích. Hasiči jim nad ránem zajišťovali nápoje, lehké občerstvení a přikrývky. Do akce byl také zapojen autobus HZS Olomouckého kraje a autobus Správy železniční dopravní cesty Přerov, který cestující mezi uzavřenými úseky přepravoval.

Statistika výjezdů hasičů (od půlnoci 1. prosince 2014 do 6:00 hodin úterý 2. prosince 2014):

  • 7 požárů,
  • 29 dopravních nehod,
  • 212 technických pomocí.

02.12.2014

V noci (okolo půlnoci) řešili hasiči ve spolupráci se starostou města Kojetín a tajemníkem bezpečnostní rady ORP Přerov panem Dvořákem zajištění cestujících, kteří ve vlaku zůstali v železniční stanici. Postarali se o ně lehkým občerstvením.

V železničních stanicích Lipník nad Bečvou, Drahotuše a Hranice na Moravě zůstali stát včera vlaky plné cestujících. Vzhledem k tomu, že troleje fungovali, měli cestující zajištěno přes celou noc teplo a světlo. Ve stanicích stály rychlíky s jídelními vozy, kde měli cestující možnost si zakoupit občerstvení. Přepravce jim také zabezpečil vodu.

Mezi 6. a 7. hodinou ranní všechny železniční stanice objížděli hasiči, cestujícím předávali vodu a lehké občerstvení. Podle informací řídícího důstojníka by měl přepravce ráno s vlaky zkusit pohnout.

Ce se týká dalších výjezdů hasičů mezi 6. a 8. hodinou ranní, pomoc se soustředí především na odstraňování spadlých stromů a větví z komunikací. Za dvě hodiny řešili hasiči 7 událostí, všechny na Přerovsku.

I během úterního dopoledne (2. prosince 2014) vyjíždí hasiči v Olomouckém kraji stále likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích, drátech elektrického vedení a chodnících. Od osmé hodiny ranní do 10:30 hodin vyjeli hasiči v kraji už k 19 událostem, které měly souvislost s počasím. Nejvíce výjezdů bylo na Přerovsku (12), Prostějovsku (5) a Olomoucku (1) a Šumpersku (1).

Na Prostějovsku jsou uzavřeny tři komunikace kvůli popadaným stromům: Žárovice – Drahany, Drahany – Niva, Myslejovice – Otaslavice. Na Přerovsku jedna: Přerov – Prosenice.

Na Přerovsku zatím nebyl odvolán Kalamitní stav II. stupně.

Hasiči v Olomouckém kraji stále vyjíždí likvidovat následky ledovky, i když počet výjezdů pomalu opadá. Mezi 10:30 hodinou a 14:00 hasiči v kraji vyjížděli k 12 událostem, které měly souvislost s počasím. V 11 případech se jednalo o technické pomoci (popadané stromy a větve na komunikacích a drátech el. vedení), v jednom případě šlo o dopravní nehodu osobního vozidla, která se obešla bez zranění.


03.12.2014

Ani v noci z úterý 2. prosince 2014 na středu 3. prosince 2014 se hasiči nezastavili a vyjížděli likvidovat popadané stromy a větve na komunikacích, chodnících, vozidlech a drátech elektrického vedení.

Hasiči mezi 18:00 hodinou úterý 2. prosince a 9:00 hodinou středy 3. prosince vyjížděli v kraji k 20 technickým pomocím, které měly souvislost s ledovkou a 1 dopravní nehodě. Znovu se jednalo o popadané stromy a větve na komunikace, dráty el. vedení apod. Při událostech nebyl nikdo zraněn.

Pardubický kraj

01.12.2014

Hasiči Pardubického kraje zasahovali 1. prosince od 12 hodin do 22 hodin celkem u 61 událostí, z toho hasiči zasahovali u 19 dopravních nehod a 42 technických pomocí. Jednalo se zejména o nehody na ledovce a odstraňování spadlých stromů na vozovce.

Nejvíce zásahů měli hasiči v následujících okresech:

  • Svitavy 23 událostí
  • Ústí nad Orlicí 20 událostí
  • Chrudim 13 událostí
  • Pardubice 5 události

U nehod naštěstí nedošlo ke smrtelným zraněním. Hasiči ve většině případů zabezpečili místa nehod a pomohli s vytažením autobusů, nákladních vozidel, dodávek a osobních vozů z příkopů zpět na vozovky.

U technických zásahů hasiči odstraňovali zejména větve a stromy.


02.12.2014

Hasiči Pardubického kraje v pondělí 1. prosince od 22. hodiny do úterní (2. 12.) 8. hodiny ranní zasahovali u dalších 64 událostí.

Dopravních nehod bylo pouze šest. K té nejvážnější vyjížděli hasiči po jedné hodině ráno. Stala se na silnici I/35 u Litomyšle a došlo zde ke střetu dodávky s kamionem. Jedna osoba utrpěla zranění. Silnice I/35 byla uzavřena více než čtyři hodiny.

Technických zásahů, kde profesionální i dobrovolné jednotky odstraňovaly spadlé stromy a větve, bylo 58. Jednalo se zejména o odstraňování stromů, které nevydržely tíhu ledovky a zatarasily vozovku. Motorové pily hasičů se nezastavily celou noc. V několika případech vyjížděli hasiči také k jiskřícím drátům vysokého napětí, nebo ke spadlému telekomunikač­nímu drátu.

Hasiči Pardubického kraje v úterý 2. prosince od 0.00 hodin do 21 hodiny zasahovali celkem u 92 událostí v souvislosti s ledovkou, která postihla nejen Pardubický kraj, ale celou Českou republiku. V 87 případech se jednalo o technické pomoci a v pěti případech hasiči odstraňovali následky dopravních nehod.

V Dlouhé Třebové museli například hasiči z uvízlého expresu vynášet invalidního muže na vozíku, kterému se přitížilo. Muže předali do péče zdravotnické záchranné službě.

Během dne odstraňovali hasiči desítky spadlých stromů a polámaných větví, které zkomplikovaly dopravu na silnicích v kraji.

Ve večerních hodinách bylo nutné zajistit v Javorníku na Svitavsku zcela převrácený kamion z poloviny naplněný masem. Hasiči museli zajistit nejen vozidlo proti požáru, ale i 600 litrů nafty v nádrži tak, aby nedošlo k případné ekologické havárii.


03.12.2014

Česká republika a tedy i Pardubický kraj se již třetí den potýká s ledovkou. Její následky již třetí den odstraňují v našem kraji profesionální i dobrovolní hasiči.

Od 1. prosince 12 hodiny až do 3. prosince 9 hodiny hasiči zasahovali celkem u 186 událostí. Nejvíce bylo technických zásahů, tedy odstraňování spadlých stromů, které nevydržely nápor namrzající ledovky. Hasiči ale odstraňovali i větve zamotané v drátech vysokého napětí nebo spadlé dráty na vozovce. Dále hasiči za uplynulé ´ledové´ období zasahovali u 32 dopravních ne­hod.

Plzeňský kraj

02.12.2014

Předpověď meteorologů vyšla, celou republiku pokryla ledovka. I na území Plzeňského kraje se hasiči potýkají s jejími následky. Hasiči zasahují u dopravních nehod, vyvrácených stromů a polámaných větví.

Nepříznivé počasí ochromilo v podstatě celý kraj. Od včerejšího odpoledne do dnešního rána (cca 8:00 hodin) vyjeli hasiči k více jak dvěma desítkám událostí, které s ledovkou souvisejí.

Nejhorší situace byla na severu Plzeňska a v předhůří Šumavy na Domažlicku i Klatovsku.

V mnoha případech komplikovalo silné náledí příjezd hasičské techniky na místo události, v jednom případě se hasiči nedostali na místo vůbec.

Hasiči z Domažlic a Hostouně vyjeli po 22. hodině do obce Rybník zajistit vozidlo hrozící pádem ze svahu. Dle slov oznamovatele zůstalo vozidlo zadními koly na komunikaci, předek vozu visel ze svahu dolů. Hasiči získali od SÚS informaci, že u Šidlákova zapadl sypač, silnici následně SÚS uzavřela minimálně do ranních hodin. Do obce Rybník nebylo možné se dostat ani přes Munětín. Majitel si zajistil vůz svépomocí.

Zhruba 40 minut před půlnocí vyjelo velitelské vozidlo Ford Ranger opět k Šidlákovu, zůstalo tu stát vozidlo napříč komunikace. Kvůli silnému náledí nemohl řidič pokračovat v jízdě ani se vrátit, na místě bylo malé dítě. Těžkou technikou by se hasiči na místo nedostali. Majitel si zabezpečil vozidlo svépomocí, hasiči odvezli posádku vozu domů.

K padlému stromu přes silnici u Svatoboru se hasiči ze Sušice kvůli silnému náledí s technikou nedostali, museli pěšky. Komplikace s příjezdem k místu události měli i mezi Hartmanicemi a Dobrou Vodou. K padlému stromu se nakonec s velkou opatrností dostali, strom odstranili, místo události předali SÚS.

Kromě náledí ztěžovala hasičům zásah u Nahořánek i hustá mlha. Zde hasiči odstranili z vozovky několik popadaných stromů. Na základnu se vraceli přes obec Maleč, při zpáteční cestě odstranili další padlé stromy a nebezpečné větve.

Zhruba 60 procent veškerých výjezdů bylo na severu Plzeňska, především v okolí Bezvěrova. Hasiči zde po celou noc odstraňovali ze silnic popadané větve i vyvrácené stromy, včetně těch, které nebezpečně zasahovaly do silnice a nebo hrozily pádem.

Na Tachovsku zasáhlo nepříznivé počasí především pohraničí – na trase Halže – Branka – Pavlův Studenec hasiči odstranili několik popadaných stromů. Dopravu na místo komplikovalo silné náledí.

Praha

02.12.2014

V důsledku mrznoucího deště na území hlavního města Prahy byly mezi 20. hodinou večerní a 6. hodinou ranní vyslány jednotky HZS ke třem desítkám událostí. Jednalo se zejména o popadané stromy a spadlé troleje.

Ústecký kraj

02.12.2014

Od 1. 12. 18:55 do 2. 12. 6:46 vyjely na Chomutovsku dobrovolné a profesionální jednotky v 11 případech na odstraňování překážek ze silnic v podobě popadaných stromů a větví. V jednom případě vyjela jednotka na Lounsku.

Jednotky rozřezávaly a odstraňovaly větve a stromy na silnicích u Měděnce, Křimova, Vejprt, Kovářské, Blatna, Českých Hamrů, Horní Halže, Petler a na Lounsku u Lubence.


03.12.2014

Od 2.12. 20:30 do 3.12 vyjely v okresu Chomutov dobrovolné a profesionální jednotky v 9 případech na odstraňování překážek ze silnic v podobě popadaných stromů a větví. Jednotky rozřezávaly a odstraňovaly větve a stromy na silnicích u Domašína, Blatna, Boleboře, Loučné pod Klínovcem a Měděnce.


04.12.2014

Od 16:45 3.12. do 6:51 4.12. vyjely v okresu Chomutov dobrovolné a profesionální jednotky v 16 případech na odstraňování překážek ze silnic v podobě popadaných stromů a větví. Jednotky rozřezávaly a odstraňovaly větve a stromy na silnicích a telefonních drátech u Kryštofových Hamrů, Blatna, Měděnce, Kovářské, Kalku, Výsluní, Loučné pod Klínovcem, Vejprt, Boleboře. U Výsluní – Třebíšky narazilo do spadlého stromu osobní auto. Při nehodě nikdo nebyl zraněn.

Kraj Vysočina

01.12.2014

Už u sedmi desítek událostí dnes zasahovali hasiči na Vysočině v souvislosti s počasím. Od včerejšího rána překročil počet výjezdů k popadaným stromům stovku. Dnes měli hasiči zatím nejvíce práce na Třebíčsku, kde od půlnoci zasahovali na 37 místech.

Popadané stromy komplikovaly ráno a v časných dopoledních hodinách provoz na Třebíčsku na komunikacích například u Želetavy, Předína, Jiratic, Budkova nebo Štěměch. Kromě popadaných stromů museli hasiči v několika případech také zasahovat u vozidel, která uvízla na zledovatělých silnicích nebo skončila v příkopech.

Za pomoci jeřábu vyprošťovali hasiči nákladní vůz u Kamenice na Jihlavsku. U Koněšína na Třebíčsku skončil v příkopu nákladní vůz, ale také autobus. Čtyři desítky pasažérů vyvázly z události bez zranění.

Už více než 150 výjezdů za dnešní den k popadaným stromům mají za sebou po šestnácté hodině hasiči na Vysočině. Padlé stromy komplikují provoz na komunikacích prakticky v celém kraji, výrazné problémy jsou potom na Třebíčsku a Jihlavsku. Po pádu stromů a větví zůstaly některé komunikace do příjezdu hasičů částečně nebo zcela neprůjezdné.

Zásahy se nevyhnuly ani dálniční tepně, popadané stromy v průběhu odpoledne odstraňovali hasiči na 120. a 153. km dálnice ve směru na Brno. Na Třebíčsku zasahovali hasiči v průběhu odpoledne například u Jemnice, Budkova, Babic nebo obce Zárubice.

Na Jihlavsku zaměstnaly popadané stromy hasiče například u Sedlejova nebo Staré Říše. V průběhu odpoledne se také začal navyšovat počet výjezdů hasičů na Žďársku, od půlnoci tady hasiči zasahovali u více než dvou desítek událostí. Popadané stromy ručními motorovými pilami jednotky požární ochrany odstraňovaly například u Obytčova, Rudolce nebo Nového Města na Moravě.

Na Pelhřimovsku zasahovali hasiči například u Olešné, Nového Rychnova nebo Počátek. Zatím nejméně postiženým okresem v kraji je Havlíčkobrodsko, hasiči tady zasahovali pouze jedenkrát, a to když odstraňovali padlý strom u obce Úsobí.


02.12.2014

K dalším 120 zásahům vyjížděli od pondělní osmé hodiny večer do úterní šesté hodiny ranní hasiči na Vysočině, počet zásahů se tak od pondělního rána vyšplhal na více než 360. Průměrný počet zásahů, u kterých hasiči denně v Kraji Vysočina zasahují, se přitom pohybuje okolo 25.

Nejvíce práce měli hasiči během noci a časných ranních hodin na Třebíčsku a Žďársku. Kvůli popadaným stromům zde zůstaly některé silnice zcela neprůjezdné. Problémy byly například na komunikaci u obce Rapotice, kde silnici vedoucí k věznici zatarasilo hned několik popadaných stromů.

Zasahovat museli hasiči také u Želetavy, Jemnice, Moravských Budějovic a na řadě dalších míst. Na Žďársku popadané stromy zcela nebo částečně bránily provozu na komunikacích například u Radňovic, Ořechova nebo Březí.

Stromy nepadaly jen na komunikace, problémy se objevily i na železnici, a to konkrétně na železniční trati u obce Oslavička na Žďársku, na kterou padlo několik vzrostlých stromů.

V odpoledních hodinách padl strom na kabinu zásahového vozidla jednotky sboru dobrovolných hasičů z Ostrova nad Oslavou, která se intenzivně snažila odklidit popadané stromy v okolí Ostrova nad Oslavou. Při události nebyl nikdo zraněn.

Od šesté do deváté hodiny ráno zasahovali hasiči na Vysočině u dalších více než 50 událostí, počet zásahů u popadaných stromů tak od dnešní půlnoci překročil stovku. Od včerejšího rána celkem evidujeme více než 400 výjezdů a to zejména ke stromům, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Během dnešního rána a dopoledne pokračovaly zásahy hlavně na Třebíčsku a Žďársku. Stromy odstraňovali hasiči dnes například na Třebíčsku u Dědic, Klučova, Lesonic nebo Lhotic. Na Žďársku odklízeli hasiči například u Radnic nebo Jimramova.

Statistika výjezdů hasičů se od deváté hodiny dopoledne do pravého poledne rozrostla o dalších pět desítek událostí. Od rána si tak hasiči na Vysočině na své konto připsali již 165 technických zásahů, od pondělního rána je to tedy necelá pětistovka výjezdů a pokud započítáme i nedělní výjezdy, pak se dostáváme na jen těžko uvěřitelných 537 technických pomocí v souvislosti s počasím.

V průběhu dnešního dopoledne opět hasiče zaměstnaly zejména stromy padlé na komunikacích, a to hlavně na Třebíčsku, kde v uplynulých třech hodinách zasahovaly jednotky požární ochrany hned na 29 místech. Z komunikací hasiči odstraňovali stromy a někde i desítky stromů, které bránily provozu. Zasahovat například museli u Rokytnice nad Rokytnou, Myslibořic, Rapotic, Studence, ale také v Třebíči na ulicích Spojovací a Březinova, kde nebezpečně nakloněné větve nad chodníky ohrožovaly chodce.

Problémy jsou i na železnici, o půl dvanácté dopoledne vyjela jednotka HZS SŽDC Havlíčkův Brod k ohlášenému nárazu vlaku do padlého stromu u Radňovic na Žďársku. Zásah na místě stále probíhá, podle dostupných informací se nehoda obešla bez zranění osob.

Na více než třiceti místech v kraji byla v uplynulých čtyřech hodinách (12:00 – 16:00) nutná pomoc profesionálních nebo dobrovolných hasičů. Nejvíce práce opět měli hasiči na Třebíčsku, kde museli zasahovat hned u dvanácti událostí a na Žďársku, kde se počet výjezdů vyšplhal na jedenáct. Zásahům se ale nevyhnuly ani ostatní části kraje. Od rána se tak počet zásahů vyšplhal ke 190.

Na Třebíčsku byl zásah hasičů nutný u popadaných stromů například u Mohelna, Slavětic, Jemnice, Rouchovan nebo Dešova.

Odstraňovat stromy a nebezpečné větve museli hasiči na Žďársku například u Jívoví, Radňovic nebo Nového Města na Moravě.

Situace v kraji se začíná pomalu stabilizovat a výjezdy již nepřibývají v takové míře, jako tomu bylo v průběhu dopoledne. Dá se ale očekávat, že v průběhu pozdních odpolední a večerních hodin, kdy venku dojde k poklesu teploty, se počet výjezdů hasičů hlavně k popadaným stromům ještě navýší.


03.12.2014 08:00

Více než stovku zásahů si v průběhu noci z úterý na středu připsali na své konto hasiči na Vysočině. Od pondělního rána se tak počet výjezdů v kraji v souvislosti s počasím vyšplhal na téměř 750.

Nejvíce práce měli hasiči v průběhu noci a středečního rána s odklízením stromů, které padly na komunikace na Třebíčsku a na Jihlavsku. Před půl sedmou ráno padl strom na projíždějící osobní vůz na komunikaci spojující Stonařov a Dlouhou Brtnici. Lehce zraněnému řidiči vozidla poskytli zasahující hasiči předlékařskou první pomoc. Problémy v dopravě jsou i nadále.

Aktuálně zasahují hasiči v celém kraji na 18 místech, výrazné problémy máme hlášené například na komunikaci spojující Brtnici a Brancouze, kde po pádu přibližně patnácti stromů zůstala podle ohlašovatele neprůjezdná komunikace. Na místo míří v tuto chvíli dvě jednotky hasičů.

03.12.2014 12:00

K dalším bezmála pěti desítkám událostí vyjížděli od deváté hodiny dopoledne do pravého poledne hasiči na Vysočině. I nadále pokračovalo odklízení stromů a větví z komunikací, a to hlavně na Třebíčsku, Jihlavsku a Žďársku. Počet dnešních zásahů v souvislosti s počasím už se blíží 190 a od pondělního rána zasahovali hasiči u bezmála u 800 událostí. Na některých komunikacích Vysočiny museli hasiči zasahovat opakovaně. Počet výjezdů v kraji neklesá. I nadále přijímají operátoři našich tísňových linek informace o popadaných stromech či větvích, které komplikují provoz. Aktuálně zasahují hasiči například na Jihlavsku u Otína a Hojkova, na Třebíčsku u Radonína a Rapotic, na Pelhřimovsku u Jankova a na Žďársku mimo jiné také u Sirákova nebo Nového Města na Moravě.

Zlínský kraj

01.12.2014

Ve 22:11 hodin přijalo operační středisko hasičů žádosti o pomoc od cestujících z uvíznutého vlaku u Záhlinic nedaleko Hulína. Podle informací, oznámených na tísňové linky, se ve vlaku nacházely také osoby se zdravotními komplikacemi.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic a velící důstojník směny ze Zlína. Po příjezdu a provedení průzkumu velitel zásahu potvrdil, že se jedná o vlak jedoucí do Přerova, který uvíznul u Hulína-Záhlinic. Na místo byla povolána také zdravotnická záchranná služba, která cestující zkontrolovala.

Žádnou osobu však nebylo nutné transportovat. Hasiči podali cestujícím horký čaj, a po vyhodnocení situace velitel rozhodnul o evakuaci všech 37 osob z místa události do budovy hlavního nádraží v Přerově. Na místo byl proto povolán evakuační autobus z centrální stanice Zlín, kterým byl převoz realizován.

Při návratu na stanice byly hasičům oznámeny komplikace u dalších uvíznutých vlaků, a to v polích nedaleko místní části Chrášťany. Jednalo se o mezinárodní rychlík, ve kterém se nacházelo 150 cestujících a osobní vlak s 21 cestujícími. Vzhledem k tomu, že nebylo možné dostat se na místo zásahovými vozy, hasiči pokračovali asi 500 metrů k vlakům pěšky. Po provedení průzkumu a vyhodnocení situace nechal velitel dovést na místo várnici s horkým čajem, která byla umístěna do osobního vlaku.

Protože nedošlo k ohrožení života ani zdraví a nenacházely se zde žádné osoby s komplikacemi, nebylo nutné provádět evakuaci. Po konzultaci s dopravci se jednotky v cca 3 hodiny ráno vrátily zpět na své základny.


02.12.2014

Od včerejšího dne se profesionální jednotky ze všech stanic HZS Zlínského kraje, ve spolupráci s jednotkami dobrovolných hasičů obcí, podílejí na likvidaci následků námrazy. Celkem jednotky za včerejší den a dnešní dopoledne vyjeli ke 105 událostem, z toho jen 10 případů nemělo s ledovkou souvislost.

Prakticky nepřetržitě vyjíždějí hasiči k likvidaci stromů popadaných na komunikaci a elektrické vedení, nebo stromů a větví ohrožujících bezpečí občanů.

V době od 20:00 hodin do dnešních 12:00 hodin zasahovali hasiči u 83 těchto událostí. Nejhorší je situace na Zlínsku a Kroměřížsku.

V době 12:00 až 14:00 vyjížděli hasiči pouze ke třem případům odstranění popadaných stromů a větví, a to ve Zlíně, Všemině a Huslenkách.


03.12.2014

Počet událostí v souvislosti s ledovkou se ve Zlínském kraji celkově snižuje. Od 14:00 hodin včerejšího dne do dnešních ranních 7:00 hodin zasahovali hasiči u 21 událostí, z nichž u 12 případů se jednalo o odstranění stromů a větví, především v okrese Kroměříž a Uherské Hradiště.

Většinou se jednalo o uvolnění komunikací a odstranění stromů ohrožujících chodce. V jednom případě jsme zasahovali u stromu, který po pádu poničil zaparkovaný osobní automobil. K žádnému zranění osob ani zasahujících však nedošlo.

Středočeský kraj

02.12.2014

Při ledové kalamitě vyjížděli středočeští hasiči k 83 případům, (běžně asi 40). Z převážné většiny odstraňovali popadané stromy nebo větve na komunikacích, řezaly nakloněné stromy, které ohrožovaly dopravu nebo pomáhali řidičům při dopravních nehodách. Nejvíce výjezdů bylo na Kolínsku, Praze-západ a Praze-východ.


03.12.2014

Dnes do 8 hodin už hasiči vyjížděli k 15 případům na popadané stromy a větve na komunikace nebo do drátů elektrického vedení. Na Berounsku zasahovali v Nižboru, na Kladensku v Bělči, Bratronicích a v Kladně, na Příbramsku ve Věšíně a obci Láz, na Rakovnicku odstraňovali několik popadaných stromů v Jesenici.


Informace poskytli:

kpt. Pavel Řezníček, Ing.
HZS Zlínského kraje
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet