Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči bojovali s chemikáliemi

Dne 30. dubna 2003 v 01:17 hodin vyjeli přeloučští hasiči k požáru nákladního automobilu do obce Semín. Ilustrační foto

Po příjezdu jednotky na místo byla korba vozu v plamenech. Bylo zjištěno, že se jedná o nákladní automobil Avia naložený barely s neznámou látkou. Nákladové listy shořely, nálepky na barelech také.

Na místo byla přivolána chemická laboratoř z Institutu ochrany obyvatelstva Lázní Bohdanče. Na likvidací požáru byly povolány i jednotky sboru dobrovolných hasičů z Břehů a Kladrub nad Labem. Na místo byl povolán pracovník životního prostředí.

Při likvidaci požáru pěnou i práškem docházelo stále k chemickým reakcím, a tak nakonec hasiči museli použít písek. Pracovníci Institutu ochrany obyvatelstva provedli odběr vzorků. Část nákladu se hasičům podařila složit mimo nebezpečí a zabránit tak dalším chemickým reakcím.
Na místě události byla naměřena minimální koncentrace chlóru. Chemická reakce se podařila hasičům zastavit.

Na korbě vozu se nacházely barely s 35% peroxidem, v plechovkách byl rezistin, dále terpentýnový olej, kyselina citrónová a dvě palety bazénových chemikálií.

Škoda byla předběžně stanovena na jeden milión korun. Zásah byl hasiči ukončen přibližně v šest hodin ráno. Příčinu vznícení nyní zjišťuje vyšetřovatel požáru.

stržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet