Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár garáže a tří pokojů chaty Barborka pod Pradědem způsobila technická závada na rolbě

Sedm jednotek hasičů zasahovalo od čtvrtečního rána 4. 12. 2014 u požáru turistické chaty Barborka v lyžařském areálu pod nejvyšší jesenickou horou Praděd (obec Malá Morávka, okres Bruntál). Při požáru nebyl nikdo zraněn, škody ale jdou do statisíců korun.

Daniel Mach, HZS MSK Rýmařov

Požár ohlásil ve čtvrtek ráno čtvrt hodiny před sedmou hodinou personál turistické chaty, která byla v té době prázdná, bez hostů. Ještě se jim podařilo zachránit jeden sněžný skútr a automobil. Hasiči dostali oheň pod kontrolu před osmou hodinou ranní, nyní požár dohašují.

Oheň se rozšířil na dvě garáže, přilepené k chatě a začal se šířit po dřevěném opláštění štítové zdi, kterou poškodil. Oheň pronikl do jednoho pokoje v prvním patře a do dvou pokojů ve druhém patře, kouř se dostal i do chodeb chaty. Zde jej hasiči zastavili.

Kvůli bezproblémovému průjezdu hasičských vozidel byla určitou dobu zablokována silnice k lyžařskému areálu Praděd od rozcestí Hvězda.

Hasiči přivezli do chaty speciální vysavač, kterým vysávají vodu, použitou při hašení. Velitel zásahu již mohl poslat dvě z celkových sedmi zasahujících jednotek hasičů na základnu. Do ohledání požářiště se dali vyšetřovatelé Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

Na místě zasahovaly dvě jednotky HZS MSK – ze stanic v Rýmařově a Bruntálu, a pět jednotek sboru dobrovolných hasičů – Dolní Moravice, Karlova Studánka, Vrbno pod Pradědem, Světlá Hora a Břidličná.

Majitelé chaty Barborka předběžně odhadují škodu na 900 tisíc korun. Z toho 400 tisíc dvě zničené sněhové rolby v garážích, 100 tisíc uskladněný zahradní nábytek (letní restaurace), zbytek 2 zničené garáže, dva vyhořelé pokoje a výmalba poloviny chaty, zasažené kouřem.

05.12.2014 11:00

Požár ve třech pokojích a dvou garážích turistické chaty Barborka pod Pradědem (okres Bruntál), způsobila technická závada na elektroinstalaci sněžné rolby, která stála v jedné z garáží. Vyšetřovatelé hasičů (z HZS Moravskoslezského kraje) a Policie ČR tak mj. vyloučili spekulace, že by chtěl chatu někdo úmyslně zapálit a vybral si k tomu navíc svátek svaté Barbory.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet