Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Litoměřicích se uskuteční unikátní česko-německé cvičení Albis 2008

Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR) a německý Spolkový úřad Služby technické pomoci (THW) připravují společné cvičení „Albis 2008,“ které se ve dnech 16.- 18. května uskuteční v Litoměřicích. Ilustrační foto.

Cvičení „Albis 2008“ se koná s podporou Evropské unie a jeho cílem je prověření připravenosti odpovědných orgánů na povodně mezinárodního rozsahu (albis = lat. Labe) a zdokonalení vzájemné česko-německé spolupráce záchranných a bezpečnostních složek. Cvičení by mělo rovněž ověřit možnosti přijetí mezinárodní pomoci v rámci mechanismu EU.

Hlavní část tohoto unikátního cvičení proběhne v sobotu 17.5. 2008 na vodním cvičišti Armády ČR a v areálu kasáren v Litoměřicích, kde čeští a němečtí záchranáři provedou některé činnosti spojené s bojem proti vodnímu živlu:

 záchrana a evakuace obyvatel z ohrožené oblasti pomocí vodních člunů a vrtulníku, jejich ošetření a náhradní ubytování v mobilním humanitárním centru,
 vyprošťování a záchrana lidí zavalených sutinami zřícených budov, včetně nasazení kynologů a speciální vyhledávací techniky,
 odčerpávání vody ze zatopených prostor (práce s čerpadly),
 budování protipovodňových bariér (plnění pytlů s pískem),
 stavba provizorního (mobilního) mostu přes řeku,
 stavba norných stěn,
 řízení a spojení, logistika.

Půjde o vůbec nejrozsáhlejší cvičení tohoto typu v historii, v průběhu několika dní se ho zúčastní zhruba 300 záchranářů z obou států, do cvičení budou kromě HZS ČR a THW zapojeny také jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí, Armáda ČR, Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba, město Litoměřice, Ústecký kraj, Povodí Labe. Na místě budou přítomni i pozorovatelé Evropské unie a Koordinační a vyhodnocovací tým EU.

Námět cvičení počítá se vzestupem hladiny na dolním toku Labe až na úroveň dvacetileté vody, přičemž kvůli vážnosti situace následuje vyhlášení krizového stavu a přijetí mezinárodní pomoci.

Více informací o cvičení „Albis 2008“ naleznete zde


kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
HZS GŘ ČR



-swo-
Sdílet