Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská auta z ČEZu posílí dobrovolné jednotky v Ústeckém kraji: ve Svádově, Ryjicích a Stebně

Hasičského Mikuláše v podobě 4 požárních vozidel si 5. prosince 2014 odvezli z Teplárny Trmice zástupci obcí na Ústecku – Svádov, Ryjice a Stebno. V polovině roku došlo v trmické teplárně k modernizaci vozového parku podnikových hasičů a dosavadní vozidla tak mohou najít uplatnění právě u sborů dobrovolných hasičů v okolních obcích.

Předání vozidel se zúčastnil ředitel Teplárny Trmice Petr Kreissl, Zdeněk Kustl, vedoucí útvaru požární ochrany klasické energetiky ČEZ a velitel podnikových hasičů Teplárny Trmice David Proft. Za obce vozidla převzali starostka Ryjic Karla Smíškova, starosta Stebna Pavel Švarc a náměstek sboru dobrovolných hasičů Svádov Ladislav Jelínek.

Sbory dobrovolných hasičů musí často čelit krizovým situacím jako první. Jejich včasný a kvalitně provedený prvotní zásah je většinou nezastupitelný. K tomu však potřebují technické vybavení. Zde ale často narážejí na omezené finanční možnosti. Proto jsme se rozhodli pomoci i tímto způsobem.

vysvětluje Petr Kreissl, ředitel Teplárny Trmice, která patří do Skupiny ČEZ

Obec Ryjice získala pro své dobrovolné hasiče dopravní automobil Avia, obec Stebno cisternovou stříkačku Tatra a sbor dobrovolných hasičů ve Svádově posílí hned o dvě cisternové stříkačky Škoda 706 RTHP.

„Přesto že se nejedná o nová vozidla, prošla revizí a jsou v dobrém technickém stavu. Myslím, že v obcích ještě mohou udělat po řadu let výbornou službu,“ dodává Zdeněk Kustl, vedoucí útvaru požární ochrany klasické energetiky ČEZ.

To potvrzuje také starosta Stebna Pavel Švarc. „Kromě Stebna do našeho katastru spadá ještě Chvalov, Milbohov, Podlešín a Suchá a vůz tak bude maximálně vytížen.“

Starostka Ryjic Karla Smíšková vidí využití darované Avie především pro výcvik dobrovolných hasičů i nových členů. Také ve Svádově budou auta sloužit k výjezdům, bohaté zkušenosti mají hasiči s povodněmi.

Pobočná stanice požární ochrany Teplárny Trmice pořídila v polovině roku do svého vozového parku dvě nové stříkačky CAS 30 a CAS 20, obě na podvozcích Mercedes – Benz.

Za loňský rok vyjížděli teplárenští hasiči do terénu sto dvacetkrát, z toho dvacet šestkrát v rámci integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje. Zasahují především v trmické teplárně, dále pak v blízkém okolí – městech Trmice a Ústí nad Labem.

V současné době je v trmické teplárně, která patří do Skupiny ČEZ, instalováno 6 kotlů o celkovém tepelném výkonu 469,2 MWt a 6 turbogenerátorů na výrobu elektrické energie o výkonu 89 MWe. Do města Ústí nad Labem dodává teplárna 3700 TJ tepelné energie v páře za rok. Celkem je k ní připojeno více než 1300 odběrných míst. Teplem zásobuje zhruba 27 tisíc domácností a na tři desítky průmyslových podniků ve svém okolí.

Soňa Holingerová
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy
Sdílet