Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oxid uhelnatý způsobil otravu jedné osoby v Opavě

Posádky zdravotnické záchranné služby vyjížděly spolu s hasiči v sobotu 6.12. večer k další intoxikaci oxidem uhelnatým. Událost byla operačnímu středisku ZZS oznámena v půl deváté a na udanou adresu v Opavě ihned vyjela posádka rendez-vous a skupina rychlé zdravotnické pomoci, obě z nedalekého stanoviště ZZS.

Sedmdesátiletá žena se koupala ve vaně, kde ji po nějaké době nalezli příbuzní v bezvědomí. Po vytažení z vany se jí svědkové pokoušeli poskytnout základní první pomoc a přivolali záchrannou službu. Čidlo detekující přítomnost oxidu uhelnatého, kterým jsou záchranáři vybaveni, začalo alarmovat již při vstupu posádky do dveří bytu. Potvrdilo tak prvotní podezření na intoxikaci tímto plynem. Posádka ošetřovala postiženou v bezpečné místnosti při současném intenzivním větrání bytu.

Pacientka byla v bezvědomí a její stav se jevil jako přímo život ohrožující. Záchranáři jí prvotně podali kyslík, posléze bylo nutno ženu zaintubovat a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Po aplikaci léků a dalších úkonech v rámci přednemocniční neodkladné péče byla pacientka transportována na urgentní příjem Městské nemocnice Ostrava a předána do péče tamních zdravotníků.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet