Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po ženě s malým dítětem pátralo více jak 120 příslušníků složek IZS

Celkem 120 příslušníků z řad profesionálních a dobrovolných hasičů z Ostravy a okolí, policistů ČR a ostravských strážníků se zapojilo v úterý 15. 4. 2008 odpoledne do několikahodinového pátrání po sedmatřicetileté ženě se čtyřletým chlapcem v rekreační oblasti Skalka u Ostravy-Poruby.

Naštěstí šlo „pouze“ o taktické cvičení integrovaného záchranného systému, o němž se ale drtivá většina cvičících dozvěděla až na poslední chvíli.

Největší zastoupení měla Policie ČR, která zásah řídila – 58, hasičů, především z dobrovolných jednotek, přijelo na parkoviště pod Skalkou 37 a také 33 strážníků. Profesionální hasiči z Ostravy-Fifejd přivezli člun k pátrání na rybníku, strážníci měli 4 koně a obě policie celkem šest psů s psovody.

Záchranáři se rozdělili do několika skupin tak, aby ve všech byli zastoupeni hasiči, policisté a strážníci. Skupinám byly podle vytištěných černobílých mapek určeny oblasti, kde budou pátrat po ženě s chlapcem, která měla vypnutý mobilní telefon a pravidelně brala životně důležité léky. Rozdělena byla asi plocha jednoho kilometru čtverečního terénu s loukou, oranicí, lesem, vodní plochou i skálou.

Hledající museli zvláště v lese prohledat každou píď porostu, další se dívali i do studny, do potrubí, pod mostky. Hladinu rybníka i zarostlé okolí břehu prohledávala dvojice hasičů na člunu. Pátrací akci koordinoval štáb velitele zásahu (byly v něm zastoupeny všechny zúčastněné složky IZS) a měl k dispozici mobilní operační středisko HZS MSK, které zastane kompletní práci „kamenného“ operačního střediska. Žena s chlapcem byli nakonec nalezeni až za tmy.

Obdobné cvičení se v takovém rozsahu a se zastoupením tří složek IZS v Moravskoslezském kraji dosud nekonalo. Jeho cílem bylo prověřit rychlost aktivace a součinnost složek IZS při pátrání v terénu s důrazem na procvičení vlastní organizace a řízení pátrací akce, také na činnost štábu velitele zásahu i operačních středisek, včetně mobilního.

Například mezi hasiči se u Skalky objevily dobrovolné jednotky Ostrava-Radvanice, Ostrava-Svinov, Čavisov, Horní Lhota, Dolní Lhota a Vřesina a s nimi jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Fifejdy, vedle mobilního operačního střediska také týlový kontejner z HZS MSK, kde jednal štáb velitele zásahu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wej-
Sdílet