Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči museli v Kopřivnici transportovat popálenou osobu z lesa k sanitce

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v úterý 9.12. večer u vážně popáleného muže na Novojičínsku. Informaci převzali pracovníci krajského operačního střediska v Ostravě na tísňové lince třicet minut po devatenácté hodině. Na pomoc vyjela kopřivnická posádka rychlé zdravotnické pomoci a rendez-vous s lékařem z Frenštátu pod Radhoštěm.

Záchranáři spěchali k postiženému do lesa Benčák na okraji Kopřivnice. Samotné místo bylo nedostupné pro zásahová vozidla ZZS a posádky proto musely posledního zhruba tři čtvrtě kilometru urazit pěšky. Podle informací, které mají záchranáři k dispozici, měl třiapadesátiletý muž v lese přebývat a spadnout do ohně. V okamžiku, kdy se k němu dostala pomoc, byl ještě při vědomí. Zasahující lékař však zjistil, že utrpěl popáleniny II. a III. stupně na přibližně osmdesáti procentech tělního povrchu. Pravděpodobné se jevilo také popálení dýchacích cest.

Posádky muži zajistily žilní vstup, podaly léky a pacienta uvedly do umělého spánku, poté provedly intubaci dýchacích cest a zahájily umělou plicní ventilaci. Po ošetření popálených ploch bylo možno zahájit transport postiženého. Za pomoci hasičů byl odnesen do sanitního vozidla a poté přepraven na kopřivnické hřiště, kde přistál vrtulník letecké záchranné služby. Ten zajistil rychlý transport a předání muže do další péče v ostravské Fakultní nemocnici. Jeho stav byl v té době kritický.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet