Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár cisterny s naftou a následný nález NVS

Včera (15.4) v cca 17:00 hod bylo přijato na KOPIS HZS hl.m.Prahy tísňové volání od ostrahy České Spořitelny v Budějovické ulici ve čtvrté městské části. Ostraha ohlásila vycházející velmi hustý dým z 1PP technického úseku.

Na místo byly ihned vyslány jednotky stanic č.1 (2× družstvo) a č.6 (2× družstvo, cisterna). Po příjezdu první jednotky (HS-6) na místo se VZ spojil s ochrannou službou ČS, která předala veliteli zásahu dokumentaci zdolávání požáru, informovala o probíhající samovolné evakuaci kancelářských prostor a pobočky ČS a dále bylo veliteli zásahu sděleno, že v místech odkud vychází kouř se nachází cisterna se 3000 litry nafty, která doplňovala dieselagregát.

Velitel zásahu rozhodl o průzkumu bojem a to dopravní vedení a dva „C“ proudy na těžkou pěnu v protižárových oblecích.

Po několika minutách oznámil personál ČS veliteli zásahu ukončení samovolné evakuace s tím, že v prostorách se už nikdo nenachází, ale na pobočce zůstalo jedno podezřelé zavazadlo. Velitel zásahu na místo proto povolal pyrotechnika PČR a před jeho příjezdem jedno družstvo HS-1 vymezilo nebezpečnou oblast. Vzhledem k výskytu další vážné hrozby, byly zřízeny dva bojové úseky a to úsek 1 „cisterna“ a úsek 2 „pyrotechnik“.

Po vymezení nebezpečné oblasti a příjezdu pyrotechnika byl připraven 1“C“proud na jeho ochranu. Poté se pyrotechnik vydal s rentgenem do vnitřku objektu. Po zrentgenování podezřelého zavazadla a posléze jeho fyzické kontrole, bylo podezření na NVS pyrotechnikem dementováno s tím, že se jedná o neškodné zavazadlo s papírem.

Přibližně po 70 minutách bylo prověřovací cvičení ukončeno.


-kuw-
Sdílet