Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evakuace Komunitního centra Beroun

Námětem cvičení bylo prasknutí podzemního vodovodního řádu, v jehož důsledku došlo ke vzniku podzemní kaverny vyplavením zemního podloží. Kaverna se zřítila, čímž došlo k narušení statiky objektu Komunitního centra Beroun (prasklina v nosných konstrukcích). S ohledem na akutní riziko zřícení objektu se tento stal neobyvatelný a bylo nutno provést jeho urychlenou evakuaci

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou VEA-Hyundai, RZA, CAS16-Iveco, AZ30-Iveco, mikrobusem Peugeot Boxer, OA Škoda-PickUp, OA Škoda Felicia se zúčastnila společně s jednotkami SDH obcí Chyňava, Králův Dvůr, Trubín a Zdice s mikrobusy a ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou se 2 vozidly RLP, Policií ČR se 2 hlídkami a Městskou policií Beroun taktického cvičení zaměřeného na evakuaci Komunitního centra v Berouně.

Velitel zásahu po dojezdu na místo nařídil okamžitou evakuaci objektu a povolal další složky IZS a posilové jednotky. Vzhledem ke skutečnosti, že objekt je využíván sedmi neziskovými organizacemi, které zde m.j. provozují denní a týdenní stacionář mentálně i tělesně postižených dětí, azylový dům pro matky s dětmi, vzdělávací středisko a občanské poradny, bylo možné očekávat náročnou evakuaci osob.

Evakuace všech v objektu přítomných 67 osob trvala 22 minut a bylo při ní využíváno schodiště i evakuační výtah. V objektu byla na začátku evakuace vypnuta elektrická energie za účelem prověření funkčnosti evakuačního výtahu a nouzového osvětlení po celou dobu evakuace.

Druhou částí cvičení bylo zřízení evakuačního střediska pro obyvatele Komunitního centra, kteří se ocitli na ulici. K tomuto účelu byla vytipována škola na Wagnerově náměstí v Berouně. Zde do tělocvičny, šatny a 2 tříd byly navezeny lehátka, polštáře a přikrývky z pohotovostních zásob města Beroun pro krizové situace. Obsluhu evakuačního střediska zajišťovali pracovníci města Beroun ve spolupráci s hasiči, zdravotnickou záchrannou službou a ČČK OS Beroun.

K přepravě evakuovaných byly k dispozici pro případ nutnosti hasičské mikrobusy i sanitky ZZS. Vzhledem ke krátké vzdálenosti mezi Komunitním centrem a evakuačním střediskem toto nebylo nutné a evakuovanými byl ve většině případů preferován pěší přesun po trase cca 300 metrů. Na této trase usměrňovaly dopravu hlídky Policie ČR a Městské policie Beroun. Při cvičení byl rovněž nasazen tým posttraumatické intervenční péče HZS ČR, který poskytoval psychologickou podporu evakuovaným osobám.



mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař


-kuw-
Sdílet