Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič z Ostravy – Hrabůvky vyjel s přítelkyní na mopedech do Afriky, o cestě napíší knihu a z výtěžku podpoří onkologicky nemocné děti

Čtyřicetiletý profesionální hasič Martin Tomaško, který slouží na stanici HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Hrabůvce, vyjel před několika dny s přítelkyní Petrou Šimkovou na dvou legendárních mopedech Stadion S11, zvaných „kozí dech“, na dvouměsíční tour po jižní Africe.

O zajímavé cestě, dlouhé okolo 5 000 km, chtějí napsat knihu a z jejího výtěžku podpořit onkologicky nemocné děti. Martin má se zákeřnou nemocí vlastní zkušenost.

Náš příběh začal už v roce 2011, kdy mi lékaři sdělili, že mám, v oblasti dutiny břišní, nádor. Pro mne i mou rodinu to byla obrovská rána. Testy při první operaci ukazovaly na neurosarkom, jeden z nejhorších zhoubných nádorů. Navíc vycházející z oblasti páteře. Jeho operativní odstranění lékaři zhodnotili během první operace jako nemožné a život ohrožující.

Další podrobnější testy vzorků nádoru získaných při operaci však potvrdily, že se jedná o nezhoubný nádor označovaný jako Desmoid. Byl to obrovský zlom a dalo mi to obrovskou naději v situaci, kdy jsem již začínal myslet na nejhorší. Jelikož však nádor dosahoval velkých rozměrů (cca 15 × 8 cm) a prorostl dolní dutou žílou, byla operace velmi náročná s vysokým rizikem úmrtí.

Při druhé operaci se lékařům ve Fakultní nemocnici v Ostravě podařilo odstranit asi 90 % tohoto nádoru. Zbylých 10 %, které nešlo operativně odstranit, zůstalo v těle a následovalo ozařování. Uběhl rok a srovnáním dvou vyšetření CT bylo zjištěno, že zbylý nádor je neživý a beze změn.

Martin na webu, který se věnuje jejich neobvyklé výpravě – www.stadiontourafrika.cz – objasňuje i další aspekty své volby, plánování trasy a podobně:

Proč právě Afrika

Afrika je kontinent plný divoké zvěře, bezbřehého moře žhavého písku, neprostupné buše, barevných domorodců, nejdelších řek, vysokých hor, deštných pralesů, rudých západů slunce, vůní akácií, hlasů divočiny, ale také i krutosti, bezcitnosti a násilí. Tento kontinent nám nabízí neskutečné přírodní krásy. Kouzlo Afriky je v tom, že nikdy nevíme, co si pro nás přichystá.

Proč moped Stadion

Při plánování naší výpravy jsme přemýšleli, jaký z dopravních prostředků použijeme. Jelikož oplýváme dobrými nápady, navrhli jsme cestování na naší „dobové“ motocyklové špičce ze šedesátých let minulého století, známou jako „Kozí dech“. Ano, opravdu chceme jet na mopedech Stadion S11.

Jejich jednoduchá konstrukce a hmotnost nám umožní poměrně snadnou přepravu tam i zpět, jeho údržba je také poměrně snadná a v neposlední řadě i jeho pořizovací náklady jsou poměrně nízké. O tom, že jsme si nemohli lépe vybrat, nás také přesvědčila skvělá dobová reklama.

Co nás čeká

Začátek naší výpravy bude v městě jihoafrického Johannesburgu (ZA), kde po příletu dáme dohromady naše stroje. Vydáme se přes botswanskou metropoli Gaborone (BW) a zimbawské Bulawayo (ZW) směrem k našemu prvnímu cíli, zambijskému městečku Livingstone (SZM). Tady nás čekají Viktoriiny vodopády a také okusíme sílu řeky Zambezi.

S některou z místních cestovních kanceláří splujeme její část na raftech. Dál bude naše cesta pokračovat přes zambijské město Lusaka do Tanzánie (TZ), kde se podíváme na nejkrásnější pláže Afriky v Zanzibaru. Poslední cesta, zdolaná našimi mopedy, bude ze Zanzibaru do keňské Mombasy (KE). Protože chceme také poznat místní železniční přepravu, pojedeme do cílového města Nairobi vlakem, kde naše putování po Africe končí.

Sdílet