Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z korby nákladního automobilu unikla kyselina dusičná, na Semilsku zasahovali hasiči ze tří jednotek

Ve Víchové nad Jizerou na Semilsku došlo k úniky kyseliny dusičné, která se při přepravě vylila na korbě nákladního automobilu. Informaci o události dostali hasiči v 10:32 hodin na tísňovou linku 112. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Semil, Jilemnice, z centrální stanice Liberec dorazili hasiči s protiplynovým a chemickým kontejnerem.

Při příjezdu se hasiči ihned snažili zabránit dalšímu úniku. Z vozu totiž nebezpečná látka vytékala do kanalizace. Hasiči ihned kolem položili sorpční hady. Hasiči podle dokumentace začali zjišťovat možná rizika, neboť na vedle kyseliny dusičné byl přepravován také hydroxid sodný.

Hasiči vytyčili nebezpečnou zónu, převlékli se do protichemických ochranných obleků a vápnem neutralizovali vyteklou tekutinu. Z kontejneru libereckých profesionálů použili i speciální koberce na kyseliny. Ve spolupráci s PČR byl prováděn také průzkum vodního toku, protože kanalizace byla vyvedená přímo do řeky Jizerky.

Informována byla ČIŽP, na místo se dostavili zástupci odboru životního prostředí ORP Jilemnice. K žádným následným škodám nedošlo. Zhruba po třech hodinách hasiči odstranili zbytky nebezpečné látky včetně vyčištění kanálové šachty od kontaminovaného bahna a provedli kompletní dekontaminaci.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet