Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technici z THT a Tatry v Indii, Indové v Poličce

Jaroslav Lorenc a Petr Novotný z THT Polička a Petr Klembara z Tatry Kopřivnice odletěli 20. ledna z pražského letiště Ruzyně přes Amsterodam do Bombaje.

Pět týdnů tito servisní technici zaučovali hasiče na největších indických letištích pracovat s prvními třinácti požárními automobily CAS 40 – T 815 6×6.1R, které do Indie byly dopraveny po moři.

Podle zpráv z Indie však automobily přepravce na místo určení nedopravil v pořádku. Na palubu zaoceánského parníku je ukotvil tak hrubým způsobem, že vozy poškodil. Do Indie proto musely být letecky narychlo dopraveny náhradní díly, aby poškozené části vozů mohly být opraveny a dány do původního stavu. Náklad byl naštěstí řádně pojištěn a náhradu škody u přepravce bude uplatňovat pojišťovna.

Jak jsme již dříve informovali, indická společnost Bhartiya Vehicles & Engineering Company Ltd. vypsala výběrové řízení na dodávku 43 letištních speciálů pro rychlý zásah na největších mezinárodních aeroportech indického subkontinentu. Továrna hasicí techniky v Poličce v této soutěži uspěla před deseti světově proslulými firmami, které předložily patnáct nabídek.

Servisní trio se vrátilo domů až v posledních únorových dnech, v době tisku tohoto vydání AR.

Naopak, v polovině února do Poličky z indického subkontinentu přicestovala desetičlenná skupina Indů, aby se v Továrně hasicí techniky naučila obsluhovat požární automobily CAS 40 Tatra 815. Indové byli velice potěšeni, že náš časopis ve svém minulém vydání zakázce pro jejich letiště věnoval pozornost. Podle slov obchodního ředitele THT Jaroslava Lorence indičtí hasiči v Poličce každou volnou chvilku věnovali tomu, aby si osvojili práci s letištními speciály. Do tajů hasičské techniky je zaučoval Karel Šenk, který v minulosti v Indii působil jako expert hasičské techniky.
Sdílet