Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Letňanech se konala fyzicky náročná soutěž pro dobrovolné hasiče

V sobotu 19. 4. dopoledne pořádala jednotka Sboru dobrovolných hasičů Praha Letňany III. ročník soutěží: Závod hasičské všestrannosti o putovní pohár starosty Letňan a „Letňanský železňák“ pro dobrovolné hasičské sbory. Soutěže se zúčastnilo celkem šest družstev z Prahy a Středočeského kra­je.

Všechna družstva se sjela již v ranních hodinách na hasičskou zbrojnici v Letňanech, kde organizátoři soutěže seznámili velitele družstev s propozicemi, následně si velitelé vylosovali stanoviště, na kterých začínali. Stanovišť bylo celkem 6 a zde jsou discipliny, které se museli splnit.

Řezání motorovou pilou.
Účelem je přeřezání kulatiny na čas a na přesnost. Pod kulatinu je vložena dřevěná podložka, jejímž účelem je aby zůstala nepoškozená. Pokud dojde k jejímu poškození je družstvo penalizováno trestnými body.
Dalším úkolem bylo přeřezání kulatiny pomocí pily zvané kaprovka

Jízda zručnosti.
Na velkém parkovišti byla připravena dráha pro zásahové vozidla, jejíž účelem bylo besproblémů projet mezi překážkami, zastavení a couvání na přesnost. Závěrečnou částí tohoto stanoviště byla výměna zadního kola na AZ 30 Ifa . Každé soutěžní družstvo má dva pokusy a počítá se ten lepší.

Vyproštění z budovy a následná první pomoc.
Hasiči v DT a jedním C proudem provedou průzkum v hořícím domě, který je uměle zakouřen s cílem nalézt osoby, pokud jsou osoby nalezeny jsou vyneseny ven a je následně provedena resuscitace. Ta se provádí na tzv. Andule.

Zásah s jedním C proudem na střechu budovy dle cvičebního řádu.
Po příjezdu jednotky na místo zásahu družstvo provede průzkum a požární útok od CAS s jedním C proudem v DT kde za pomoci nastavovacího žebříku provede přechod na střechu a následný výstřik vody z proudnice.

Hašení.
Jednotka pomocí jednoduchých hasebních prostředků – v tomto případě se jednalo o džberovou ruční stříkačku provedla hašení na čas. Voda byla použita z blízkého rybníčku. Dále na tomto stanovišti bylo provedeno pomocí VRNV rozstřižení kapoty vozu..

Opičí dráha.
Jedná se o transport zraněné osoby na nosítkách v terénu na čas.

Štafeta.
Na tomto stanovišti byla pro soutěžící připravena krátká probíhačka v gumách, po které následovalo přesunutí pneumatiky pomocí palice. Po úspěšném a však dost náročném přesunutí, mohl účastník pokračovat dál, kde ho čekalo rozvinutí a zbalení hadice, výstup po lešení a následné vytažení barelu s vodou.

Letňanský želeňák
Samostatnou soutěží byl výstup jednotlivců do 14 patra, tato část soutěže se do celkového bodování nepočítala, a však vypadala jako nejtěžší.

Bohužel většinu soutěže provázelo deštivé počasí, ale i díky tomu bych soutěž hodnotil jako poměrně těžkou, ale velice povedenou. Samozřejmě velké poděkování patří také organizátorům, díky kterým je tato soutěž na tak vysoké úrovni. Věřím, že příští rok bude přihlášeno mnohem více jednotek.


Výsledková listina III. ročníku závodu hasičské všestrannosti o pohár starosty Letňan v kategorii družstev.

1. Letňany
2. Chodov
3. Miškovice
4. Březiněves
5. Lány
6. Zbraslav


Samostatná kategorie – výstup do 14 patra tzv. Letňanský železňák 2008

1. Nepraš Ondřej čas 1:23:00
2. Beránek Miroslav čas 1:28:56
3. Nepraš Petr čas 1:35:87
4. Tyr Lukáš čas 1:40:69
5. Adamik Ondřej čas 1:41:50


<brbr>-swo-
Sdílet