Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na nádraží vykolejila cisterna s kyselinou dusičnou

V neděli 20. dubna 2008 po desáté hodině dopoledne došlo na vlakovém nádraží v Meziměstí k vykolejení železniční cisterny s kyselinou dusičnou. Profesionální hasiči z Broumova, kteří byli na místě jako první, nezjistili žádné poškození cisterny ani únik látky.

Hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali od pátku 18. dubna 2008 do neděle 20. dubna 2008 u 51 událostí

Nejčastěji hasiči vyjížděli k technickým zásahům (23), dále zasahovali u dopravních nehod (16) a požárů (9). Při požárech vznikla celková škoda ve výši 18 tisíc korun, nikdo neutrpěl zranění. V jednom případě vyprošťovali osoby z výtahu, jedenkrát se jednalo o odklízení uniklé nafty z vozovky a v jednom případě šlo o planý poplach.
Nejvíce výjezdů zaznamenali hasiči na Hradecku (17), dále na Náchodsku (14), Jičínsku a Trutnovsku (7) a Rychnovsku (6).

Hradec Králové

Při nehodě bylo zraněno malé dítě


Jednotka profesionálních hasičů z Nového Bydžova byla v pátek (18. dubna 2008) přivolána k dopravní nehodě, která se stala mezi Novým Bydžovem a Skochovicemi. Devětadvacetiletá řidička osobního vozidla Š Felície se zřejmě plně nevěnovala řízení a sjela do příkopu. Vozidlo těsně minulo mostek a strom u silnice. Žena vyvázla bez zranění, dítě bylo převezeno na pozorování do nemocnice v Hradci Králové. Hasiči zajistili vozidlo proti požáru, odpojili autobaterii a zabránili úniku provozních kapalin. Následně vyprostili vozidlo zpět na vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: stanice Nový Bydžov)

Územní odbor Náchod

Osobní vozidlo skončilo na střeše


K dopravní nehodě osobního vozidla u Černožic vyjeli v sobotu (19. dubna 2008) krátce po půlnoci profesionální hasiči z Jaroměře. Řidič osobního vozidla Daewoo Racer z dosud nejasných příčin vyjel mimo vozovku, kde se auto převrátilo na střechu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Hasiči otočili vozidlo zpět na kola, odpojili autobaterii a zabezpečili vůz proti úniku provozních látek. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: stanice Jaroměř)

Mladý řidič nezvládl řízení a narazil do stromu

Vážná dopravní nehoda se stala v sobotu (19. dubna 2008) v časných ranních hodinách na silnici č. 304 24 mezi obcemi Jasenná a Šestajovice. Řidič osobního vozidla nezvládl řízení a narazil do stromu. Tři lidé byli zraněni.
Profesionální hasiči z Jaroměře byli o nehodě informováni v 03:41 hodin ráno. Na místo vyjela také Zdravotnická záchranná služba a Policie ČR.

Třiadvacetiletý řidič Š Octavia, jedoucí ve směru na Jasennou, nezvládl v zatáčce řízení, dostal smyk a pravým bokem narazil do stromu. Vozidlo se odrazilo na silnici, vjelo do levého příkopu a pak skončilo opět na silnici. Řidič a dvaadvacetiletý spolujezdec utrpěli lehčí zranění, třiadvacetiletá spolujezdkyně byla zraněna těžce. Hasiči na místě zajistili vozidlo proti požáru a úniku provozních kapalin. Pomohli záchranné službě s naložením zraněné dívky do sanity. Šetřením Policie ČR bylo zjištěno, že mladý řidič před jízdou pil alkohol. Ke všemu řídil bez řidičského průkazu a byl mu vysloven zákaz řízení motorových vozidel. (foto: stanice Jaroměř)

V Meziměstí vykolejila železniční cisterna

V neděli (20. dubna 2008) po desáté hodině dopoledne došlo na vlakovém nádraží v Meziměstí k vykolejení železniční cisterny s kyselinou dusičnou. Profesionální hasiči z Broumova, kteří byli na místě jako první, nezjistili žádné poškození cisterny ani únik látky. Na místo byli přivoláni také hasiči Českých drah z Hradce Králové a Nymburka, kteří převzali místo zásahu. Drážní hasiči prováděli zpětné usazení cisterny na koleje pomocí hydraulického zařízení. Při nehodě nedošlo k bezprostřednímu ohrožení obyvatel ani životního prostředí. (foto: stanice Broumov)

Svodka HZS ČD HK 10:16 – 23
Jednotka vyjela vozy CAS 24/2500/400 – S2V, TA – L1T v počtu 1+5 do žst. Meziměstí, trať č. 026, km 090,800 k vyko­lejení nákladního vagónu, loženého kyselinou dusičnou při posunu. Jednotka provedla asistenci při nakolejování. Dále na místě PS Broumov, RIBŽD Česká Třebová, zástupci ČD správa trati HK. Příčina a škoda : v šetření.

Svodka HZS ČD Nymburk 12.10 – 23 součinnost s HZS ČD H.Králové
Jednotka vyjela vozem TA-L1T v počtu 1+2. trať č. 026, žst. Meziměstí v km 090,800 k nako­lejování výše uvedené nehodové události. Jednotka provedla nakolejení pomocí nakolejovací soupravy HOESCH spolu z HZS ČD Hradec rálové. Návrat : 18.58 hod.



Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Hasiči museli vyprostit zraněného řidiče


K další vážné dopravní nehodě vyjeli v sobotu (19. dubna 2008) krátce před čtvrtou hodinou ráno profesionální hasiči z Dobrušky a Rychnova nad Kněžnou. Na silnici č. 308 15 mezi obcemi České Meziříčí a Opočno havarovalo osobní vozidlo Ford Mondeo. Třicetiletý řidič nezvládl průjezd zatáčkou, dostal pravděpodobně smyk a pravou stranou vozidla narazil do stromu. Zraněný řidič zůstal uvnitř vozidla zaklíněn. Hasiči jej pomocí hydraulických nůžek a dalšího vybavení vyprostili a předali do péče záchranné služby. Zabezpečili vozidlo proti požáru, odpojili autobaterii a zamezili úniku provozních náplní. Následně vozidlo vytáhli zpět na vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: stanice Dobruška)


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-
Sdílet