Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Tlučné mají nový automobil, cisterna nahradila 33 let starou Avii

Je krásné, na toto období až nezvyklé prosincové sobotní odpoledne a v hasičské zbrojnici dobrovolných hasičů obce Tlučná je opět velice rušno. Na významnou akci tohoto sboru upozorňují vyvěšené prapory obce Tlučná a SH ČMS u vjezdové brány do areálu místní hasičské zbrojnice.

Je sobota 13. prosince 2014 a jednotka SDH Tlučná se připravuje k slavnostnímu nástupu u příležitosti převzetí zbrusu nového zásahového vozidla. Úderem 13. hodiny upozorní slavnostní fanfára všechny přítomné hosty z okolních sborů, zástupce HZS Plzeňského kraje, krajského úřadu Plzeňského kraje, zástupce dodavatelské firmy THT Polička s.r.o., obvodního oddělení PČR Nýřany, obecního úřadu Tlučná a všechny přítomné spoluobčany, že nadchází ten dlouho očekávaný okamžik zahájení slavnostního ceremoniálu u příležitosti předání nové hasičské techniky tlučenským hasičům.

Je tomu již úctyhodných 33 let, kdy do hasičské zbrojnice v Tlučné dorazilo zcela nové hasičské vozidlo DA 12 – A 30 K. Zub času a řada obtížných zásahů včetně povodní se nezvratně podepsala na této technice a tlučenští hasiči společně s vedením obce byli nuceni tuto nastalou situaci řešit. Byla to dlouhá a trnitá cesta, na jejímž konci se zrodilo zcela nové zásahové vozidlo CAS 20 – M2R na podvozku značky MAN TGM 13.290 4×4 BL.

Základním předpokladem pro pořízení tohoto nového vozidla, bylo zajištění nezbytně nutných finančních prostředků. Tento úkol se povedlo splnit zejména díky získání finančních dotací z MV – GŘ HZS ČR z dotačního programu na reprodukci požární techniky a z dotačního programu Plzeňského kraje „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2014 – nákup nové CAS“. Nemalou měrou se na pořízení nového vozidla podílela i samotná obec Tlučná včele s jejím vedením. Celková cena nově získané hasičské techniky činila 4.704.480,– Kč včetně DPH z toho 1.000.000,– Kč poskytlo MV-GŘ HZS ČR, 2.000.000,– Kč poskytl Plzeňský kraj a zbývající částku 1.704.480,– Kč pokryla obec Tlučná z vlastních zdrojů.

Hasiči z Tlučné si plně uvědomují, že získání a uvolnění potřebných finančních prostředků na nákup této moderní hasičské techniky není jednoduché a proto jako poděkování za přízeň jim věnovanou udělili všem orgánům a osobnostem podílejících se na financování a vlastní výrobě této krásné cisternové automobilové stříkačky pamětní listy a plakety.

Jednotka SDH Tlučná je v plošném pokrytí jednotkami PO v Plzeňském kraji zařazena do kategorie JPO III / 1 a každoročně zasahuje u zhruba 20 mimořádných událostí nejrůznějšího druhu. Sbor dobrovolných hasičů v této obci byl založen již v roce 1905 a v příštím roce oslaví 110 výročí svého založení.

Nová CAS se tak stala krásným dárkem k tomuto významnému výročí. Ani obec Tlučná nezůstane pozadu. V příštím roce 2015 totiž obec plánuje velkolepé oslavy 900 let od svého založení. Nové technice a hasičům požehnal i pastor České evangelické luteránské církve Ing. Petr Krákora.

Celou akci doprovázela a svým vystoupením zpestřila i instrumentální hudební skupina Josef ŠVEJK a C. a k. ŠRAML. Vzhledem k datu založení tlučenského sboru Švejk prohlásil „ To dá rozum vašnostové, že nebejt císaře pána, tak tu hasiči nebyli “.

Jak je na serveru POŽÁRY.cz zvykem, i tento vůz si podrobněji představíme v jednom z našich unikátních článků o technice.

Sdílet